Πολιτική

Ανδρουλάκης από Κρήτη: Οι 8 προτάσεις του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ για την υγεία

«Η αναγέννηση του ΕΣΥ είναι πολιτική, κοινωνική και πάνω απ' όλα ιδεολογική προτεραιότητα»

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ανδρουλάκης, ΕΣΥ, Ηράκλειο Κρήτης, κορωνοϊός, παρεμβάσεις, Χαριλάου Τρικούπη, ομιλία
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ για την αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας παρουσίασε, το βράδυ της Τετάρτης (29.11), από το Ηράκλειο Κρήτης ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ξεκινώντας την τοποθέτησή του προχώρησε σε απολογισμό της παρούσας κατάστασης του ΕΣΥ σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες επίσης διαχειρίστηκαν την πανδημία του κορωνοϊού.

Κατόπιν έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ. «Δεν υπάρχουν χρήματα μας έλεγαν την εποχή της οικονομικής κρίσης» επισήμανε χαρακτηριστικά.

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ανδρουλάκης, ΕΣΥ, Ηράκλειο Κρήτης, κορωνοϊός, παρεμβάσεις, Χαριλάου Τρικούπη, ομιλία

«Σήμερα, όμως, δεν μπορούμε να δίνουμε την ίδια απάντηση, όταν λόγω της πανδημίας η ΕΕ διέθεσε πόρους για τα συστήματα υγείας. Θα μπορούσαμε να έχουμε χρησιμοποιήσει τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Ωστόσο, εμείς χρησιμοποιούμε μόνο 1,5 δις και τα μισά από αυτά αφορούν στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων!

Γιατί δεν έγινε κατά προτεραιότητα η χρήση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας και της Πράσινης μετάβασης; Εμείς ως σοσιαλδημοκράτες συντασσόμαστε με τους ευρωπαίους ομοϊδεάτες μας.

Η ΝΔ πάντα κάνει λόγο για “χρόνιες παθογένειες”, αυτό είναι το μόνιμο επιχείρημά τους. Δεν θέλει ο κ. Μητσοτάκης να πάρει τις αναγκαίες αποφάσεις προς όφελος του κοινωνικού συνόλου».

Στη συνέχεια ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρθηκε αναλυτικά στην κατάσταση που επικρατεί στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στην Κρήτη. Προχωρώντας στον απολογισμό των ελλείψεων αναφέρθηκε στα κενά που υπάρχουν στα νοσοκομεία του νησιού αλλά και στο ΕΚΑΒ Κρήτης. Όπως σημείωσε, «είναι αναγκαία η προμήθεια 80 νέων ασθενοφόρων αλλά και η πρόσληψη του αντίστοιχου προσωπικού το οποίο θα πρέπει να εκπαιδευθεί με σύγχρονα μέσα και όχι με διήμερα σεμινάρια».

«Η αναγέννηση του ΕΣΥ είναι πολιτική, κοινωνική και πάνω απ' όλα ιδεολογική προτεραιότητα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Οι 8 προτάσεις του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ

Εξειδικεύοντας τις προτάσεις του για τη δημόσια υγεία ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε σε 8 προτεραιότητες:

-Αναβάθμιση του ΕΟΔΥ και αναγκαιότητα χάραξης υγειονομικού χάρτη με συλλογή δεδομένων από όλη την Ελλάδα

-Ενιαίο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με υπηρεσίες οικογενειακής ιατρικής, έμφαση στην πρόληψη για τα παιδιά και τους ενήλικες. Δωρεάν γονιδιακό έλεγχο στα παιδιά όσων έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού.

-Ενίσχυση του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά». Ενίσχυση της ψυχικής υγείας

-Ενίσχυση των μεγάλων νησιών με μεγάλα νοσοκομεία. Θέσπιση κινήτρων για τους υγειονομικούς προκειμένου να υπηρετούν στα μικρά νησιά που δεν έχουν υγειονομική θωράκιση

-Σύγχρονα και λειτουργικά δημόσια νοσοκομεία με αξιοκρατική επιλογή διοικητών. Ολοήμερη λειτουργία στον χειρουργικό τομέα

-Δημιουργία σύγχρονων μονάδων και δομών περίθαλψης εκτός νοσοκομείων

-Αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού στο ΕΣΥ. Αξιοποίηση των νέων επιστημόνων με οικονομικά κίνητρα για την κάλυψη των κενών θέσεων και άμεση προκήρυξη των κενών που προκύπτουν.

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ανδρουλάκης, ΕΣΥ, Ηράκλειο Κρήτης, κορωνοϊός, παρεμβάσεις, Χαριλάου Τρικούπη, ομιλία

-Ανεξάρτητος οργανισμός αξιολόγησης στον τομέα της υγείας

-Ψηφιακός μετασχηματισμός της υγείας με καινοτόμες εφαρμογές

-Όλα αυτά δεν είναι το προϊόν που έγινε σε μια κομματική ομάδα, έγινε από επιστήμονες και μάχιμους υγειονομικούς που έθεσαν επί τάπητος τις προτεραιότητες, τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.

Με πληροφορίες από cretalive.gr

Δείτε επίσης