Πολιτική

Ελληνοτουρκικά: Περίσσεψαν τα χαμόγελα στη Διακήρυξη των Αθηνών

Ανοικτός και με μεγαλύτερη συχνότητα θα είναι εφεξής ο δίαυλος επικοινωνίας

ρετζεπ ταγιπ ερντογαν, ερντογαν, ταγιπ ερντογαν, τουρκοσ προεδροσ, πρωθυπουργοσ,  μητσοτάκης,  κυριακοσ μητσοτακης, συνάντηση μητσοτακη ερντογαν, ελληνοτουρκικα, ελληνοπτουρκικες σχεσεις, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ερντογάν, Τούρκος Πρόεδρος, πρωθυπουργός, Κυ
Αρθρογράφος: Γεωργία Σκιτζή
Από Γεωργία Σκιτζή

Αναδημοσίευση από την «Βραδυνή της Κυριακής

Μία επίσκεψη στην οποία περίσσεψαν τα χαμόγελα και οι συμφωνίες, αλλά και κλείστηκαν ραντεβού ήταν αυτή του Τούρκου ηγέτη Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα. Η νέα περίοδος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις των «ήρεμων νερών» ήταν εμφανής, με την Αθήνα, ωστόσο, να μην εφησυχάζει. Όσο για το πώς φτάσαμε στα «ήρεμα νερά», οφείλεται στο ότι «διαχειριστήκαμε με σοβαρότητα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις», τόνιζε ανώτατη διπλωματική πηγή. Δεν είναι τυχαία, άλλωστε, και η δήλωση Ερντογάν: «Να τελειώνουμε με τις αερομαχίες», που δείχνει και τη διάθεση της άλλης πλευράς…

Το τζάκι μπροστά από το οποίο είθισται να γίνονται οι δηλώσεις του πρωθυπουργού με τους ξένους ηγέτες στο Μέγαρο Μαξίμου δεν ήταν τελικά απαραίτητο για να ζεστάνει το κλίμα ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως σημείωναν κυβερνητικές πηγές, αν ο στόχος του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας ήταν να επιβεβαιωθεί ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βαδίζουν σε ήρεμα νερά, τότε αυτό επιτεύχθηκε απόλυτα στις 7 Δεκεμβρίου. Με βάση, λοιπόν, αυτή την ατμόσφαιρα, Ελλάδα και Τουρκία βαδίζουν προς την επόμενη μέρα, πάντα Θεού θέλοντος και Ερντογάν επιτρέποντος.

Όπως τονίζουν διπλωματικές πηγές, η τωρινή συγκυρία είναι η ιδανική για να έρθουν ακόμα πιο κοντά οι δύο χώρες και να προσθέσουν και άλλες σελίδες «νηνεμίας» στις μεταξύ τους σχέσεις. Βέβαια, τίποτα από τα παραπάνω δεν σημαίνει ότι ως δια μαγείας οι διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες έπαψαν να υπάρχουν.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος στη «ΒτΚ», «η χώρα μας θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της έτσι ώστε να παραταθεί η περίοδος ηρεμίας στις σχέσεις Αθήνας και Άγκυρας, όχι μόνο γιατί έχουμε ίδιον όφελος, αλλά και γιατί μόνο έτσι θα καταστεί δυνατόν να εφαρμοστούν σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχουν δρομολογηθεί τόσο στην Οικονομία όσο και στην Ενέργεια».

Πρόσθεσε ότι «μόνο σε περίοδο κανονικότητας μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη και για τις δύο χώρες, και μόνο μέσα από συνεργασίες, που πλέον έχουν δρομολογηθεί από τις 15 συμφωνίες που υπογράφηκαν, θα αλλάξει η εικόνα στην Ανατολική Μεσόγειο και θα γίνει θάλασσα ειρήνης και όχι εντάσεων».

Στο πλαίσιο αυτό, η χώρα μας, σύμφωνα με πληροφορίες θα προχωρήσει στο χτίσιμο μίας συνεπούς και ειλικρινούς στάσης κάνοντας ένα βήμα τη φορά. Οι 10 μήνες χωρίς εντάσεις στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας δείχνουν ότι πλέον υπάρχει μία γνήσια διάθεση εκ μέρους των δύο χωρών να προχωρήσουν στις σχέσεις τους, να σταθεροποιήσουν τους δεσμούς τους και να προχωρήσουν, όταν θα ωριμάσουν οι συνθήκες, και στο επόμενο βήμα. Αυτό δεν είναι άλλο από τη μεγάλη μας και μόνη διαφορά, η οποία μπορεί να αχθεί ενώπιον Διεθνούς Δικαιοσύνης.

Δεν είναι άλλη από τον καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας. Για τον στόχο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΒτΚ» δεν έχει τεθεί χρονοδιάγραμμα, καθώς θα πρέπει να ωριμάσουν αρκετά οι συνθήκες.

Τα επόμενα βήματα

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχουν ήδη ζητήσει από τα μέλη των κυβερνήσεών τους όταν παρουσιάζεται κάποιο πρόβλημα να απευθύνονται κατ’ αρχήν στους ανθρώπους που έχουν πλήρη εικόνα, δηλαδή τους δύο υπουργούς Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να διατηρηθεί ανοικτός ο δίαυλος επικοινωνίας, και με μεγαλύτερη μάλιστα συχνότητα.

Εκτός από τη συνάντηση που θα έχουν, τον Φεβρουάριο του 2024, οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της Ελλάδας και της Τουρκίας, στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, θα ακολουθήσουν δύο σημαντικά ραντεβού ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το πρώτο θα γίνει τον Απρίλιο ή τον Μάιο, με την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία, σε ανταπόδωση της επίσκεψης Ερντογάν. Δεν θα περάσει πολύς καιρός ώστε να βρεθούν ξανά οι δύο ηγέτες, και αυτό θα συμβεί τον Ιούλιο του 2024, όταν Μητσοτάκης και Ερντογάν θα συναντηθούν στην Ουάσινγκτον, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Η προετοιμασία

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΒτΚ», όλα ήταν προσεκτικά σχεδιασμένα για την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Είχε μελετηθεί και προβλεφθεί κάθε πιθανή αντίδραση του «απρόβλεπτου» Τούρκου ηγέτη. «Η συγκεκριμένη επίσκεψη είχε προετοιμαστεί λεπτό-λεπτό, με πολύ μεγάλη επιμέλεια, επαγγελματισμό και φρόνηση. Άλλωστε, φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση των “ήρεμων νερών” ακριβώς γιατί όλους αυτούς τους μήνες διαχειριστήκαμε με σοβαρότητα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις», τόνιζε ανώτατη διπλωματική πηγή.

Για το λόγο αυτό και ο πρωθυπουργός ήταν πανέτοιμος να απαντήσει και με συγκεκριμένο τρόπο στον Τούρκο πρόεδρο όταν ο τελευταίος μίλησε για «τουρκική μειονότητα».

Δείτε επίσης