Πολιτική

ΠΑΣΟΚ: Αντεπίθεση με στόχο τις Ευρωεκλογές και... ορίζοντα τις εθνικές εκλογές

Στη Χαριλάου Τρικούπη σχεδιάζουν την στρατηγική των ευρωεκλογών για την εδραίωση της δεύτερης θέσης

πασοκ, ΠΑΣΟΚ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, πασοκ-κιναλ, νικοσ ανδρουλακησ, ευρωεκλογες, δημοσκοπήσεισ, πασοκ δευτερο κομμα, νεα αριστερα, ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, Ευρωεκλογές, Δημοσκοπήσεις
Αρθρογράφος: Κωστής Μοσχολιός
Από Κωστής Μοσχολιός

Αναδημοσίευση από την «Βραδυνή της Κυριακής»

Με δύναμη από τις δημοσκοπήσεις, που το φέρνουν στη δεύτερη θέση, το ΠΑΣΟΚ οργανώνεται για την πρώτη εκλογική αναμέτρηση-ορόσημο για τη μελλοντική του πορεία, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να κρατά στάση αναμονής στο θέμα των συνεργασιών.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον «βλέπουν» στη Χαριλάου Τρικούπη τις δηλώσεις στελεχών της Νέας Αριστεράς, που δείχνουν να προσεγγίζουν το χώρο της Κεντροαριστεράς και αναφέρονται ευθέως ακόμη και σε ενδεχόμενα περί συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ. Η «κεντρική γραμμή», ωστόσο, δεν αλλάζει και παραμένει το «δόγμα» πως «η όποια διεύρυνση μπορεί να γίνει με όρους κοινωνίας». Παράλληλα, όπως αναφέρουν «πράσινα» στελέχη, «δεν θα μιλάμε με τον καθένα που αυτοπροσδιορίζεται προοδευτικός κατά το δοκούν. Αυτά αποδεικνύονται στην πράξη, με θέσεις στη Βουλή και δράσεις στην κοινωνία, και σίγουρα όχι με ατάκες σε συνεντεύξεις».

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες είπε πως ο χώρος της Αριστεράς «βρίσκεται σε περιδίνηση, ωστόσο η στάση του ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να είναι απαξιωτική». Και όπως σχολίασε:«Έχουν συμβεί και στο παρελθόν αυτά, και τότε έπεφταν πάνω στα κόμματα αυτά σαν τα όρνια», προσθέτοντας πως η Χαριλάου Τρικούπη συζητά με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις σε επίπεδο Βουλής μέσω συγκεκριμένων προτάσεων. «Όλα τα άλλα είναι ανεμομαζώματα, διαβολοσκορπίσματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης.

Καταλαβαίνει κανείς πως η στάση της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας στη Βουλή, θα αποτελέσει μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία για το βαθμό σύγκλισης με το ΠΑΣΟΚ πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν στην καθημερινότητα του πολίτη.

Εξάλλου, στο ΠΑΣΟΚ βιώνουν μία πρωτοφανή κατάσταση για τα τελευταία 11 χρόνια, αφού το κόμμα είναι δεύτερο στις δημοσκοπήσεις και δεν δείχνουν διατεθειμένοι να «χαλάσουν» αυτό το «μομέντουμ». Μάλιστα, όπως λένε χαρακτηριστικά έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, «τα ποσοστά μας αυξάνονται αργά αλλά σταθερά, και αναμένουμε και άλλη άνοδο το επόμενο διάστημα, με στόχο όχι μόνο να είμαστε 2ο κόμμα στις Ευρωεκλογές, αλλά να κερδίσουμε τη Ν.Δ. στις εθνικές εκλογές του 2027».

Όσον αφορά στην κριτική που ασκείται –κατά καιρούς– ότι το κόμμα ακολουθεί «λογική ώριμου φρούτου», στο ΠΑΣΟΚ απαντούν πως «δεν υπάρχει άλλο κόμμα που να κάνει ουσιαστική και προγραμματική αντιπολίτευση», φέρνοντας ως παράδειγμα τις πρόσφατες εκδηλώσεις για το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τα «κόκκινα δάνεια».

Επιπλέον, η στρατηγική της εξόρμησης στην κοινωνία υπηρετείται κανονικά, καθώς οι κατά τόπους εκδηλώσεις συνεχίζονται «με επιτυχία», όπως λένε οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη, «με τους πολίτες να ανταποκρίνονται και να συμμετέχουν, εκφράζοντας τον ενθουσιασμό τους που το ΠΑΣΟΚ έχει επιστρέψει για τα καλά».

«Πατώντας» στο υψηλό ποσοστό συσπείρωσης, στο «πράσινο στρατόπεδο» έχει ξεκινήσει η «προεργασία» για τις Ευρωεκλογές, που αναμένεται να κορυφωθεί μετά τις γιορτές με τη σύσταση Επιτροπής που θα επεξεργαστεί και θα προκρίνει τα κατάλληλα πρόσωπα για τελική έγκριση στον κ. Ανδρουλάκη, όπως έγινε δηλαδή και με τους υποψήφιους στις εθνικές εκλογές αλλά και τα ψηφοδέλτια που στηρίχτηκαν στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ήδη, πάντως, τα πρώτα ονόματα φαίνεται πως έχουν «κλειδώσει».

Ειδικότερα, ο νυν ευρωβουλευτής Νίκος Παπανδρέου, παρότι εμφανιζόταν το προηγούμενο διάστημα να είναι στον «πάγο» από την ηγεσία, εφόσον ο ίδιος το θελήσει, θα είναι εκ νέου υποψήφιος. Ηχηρό όνομα στο ευρωψηφοδέλτιο και ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Σπυρόπουλος. Ο πρώην ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος αναμένεται, επίσης, να είναι υποψήφιος, όπως και ο Βασίλης Σκουντής.

Δείτε επίσης