Πολιτική

Αναζητείται αντιπολίτευση… επειγόντως

Μια περίεργη κατάσταση για τα ελληνικά δεδομένα και η εικόνα διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, αντιπολίτευση, Κασσελάκης, Μαξίμου, Μητσοτάκης, πολιτικά κόμματα, εκλογές
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Χωρίς να έχει συμπληρωθεί ούτε ένας χρόνος από τις εθνικές εκλογές στην Ελλάδα υπάρχει το εξής παράδοξο: Τα φώτα της δημοσιότητας να έχουν πέσει κυρίως στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και λιγότερο στην κυβέρνηση. Μια κατάσταση, σαφώς περίεργη για τα ελληνικά δεδομένα, που όμως δικαιολογείται από την εικόνα διάλυσης που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Με τον Στέφανο Κασσελάκη να μην μπορεί ακόμα να βρει το βηματισμό του και το «φάντασμα» του Αλέξη Τσίπρα να κυριαρχεί στην Κουμουνδούρου, το μέχρι πριν από έναν χρόνο κυβερνητικό κόμμα κινδυνεύει με οριστική διάλυση. Η τελευταία δήλωση του κ. Κασσελάκη σύμφωνα με την ακόμα και αν χάσει στην ευρωκάλπη με 20 μονάδες, δεν πρόκειται να παραιτηθεί, δίνει άλλη διάσταση στον εγκλωβισμό του ΣΥΡΙΖΑ και καθιστά το προσεχές διάστημα κρίσιμο για το κόμμα.

Την ίδια ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου δεν κρύβουν την ικανοποίηση τους για την κατάσταση αυτή στον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που αναμφίβολα τους παρέχει τον πολιτικό χρόνο να υλοποιήσουν τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις. Τα ΜΜΕ δε δείχνουν διάθεση ενασχόλησης με τις κυβερνητικές «στραβοτιμονιές» και προτιμούν το εσωκομματικό «χάος» της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η κατάσταση αυτή, σε πρώτη ανάλυση, αποτελεί το καλύτερο δυνατό σενάριο για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μια αδύναμη αντιπολίτευση είναι το καλύτερο δώρο για μια κυβέρνηση. Όμως στην πολιτική πρέπει να εμβαθύνεις περισσότερο και η παραπάνω παραδοχή είναι σαφώς επιδερμική. Είναι θέμα δημοκρατίας, σωστής λειτουργίας του πολιτεύματος, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να λειτουργεί σωστά και να ασκεί ισχυρή κριτική στην κυβέρνηση.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι προφανές ότι η δυσλειτουργία που παρουσιάζει η αντιπολίτευση στο ρόλο της έχει επηρεάσει και την λειτουργία της κυβέρνησης. Η έλλειψη πολιτικού αντιπάλου έχει δημιουργήσει μια χαλαρότητα στο εσωτερικό του υπουργικού συμβουλίου, η οποία μπορεί να καταλήξει σε αλαζονικές συμπεριφορές. Με άλλα λόγια η ανάγκη για ουσιαστική αντιπολίτευση είναι προτεραιότητα τόσο για το ίδιο το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, όσο όμως και για την κυβέρνηση που χωρίς κριτική και έλεγχο «φλερτάρει» καθημερινά με αστοχίες.

Δείτε επίσης