Πολιτική

Η Άγκυρα δηλώνει έτοιμη για διάλογο αλλά συνεχίζει… τις προκλήσεις της

Να υπενθυμίσουμε ότι η Αθήνα αντέδρασε με διάβημα και επιστολές στις τελευταίες Navtex που εξέδωσε η Τουρκία, με στόχο να σταματήσει ελληνική άσκηση στο Νοτιο

Η Άγκυρα δηλώνει έτοιμη για διάλογο αλλά συνεχίζει… τις προκλήσεις της
Αρθρογράφος: Κώστας Μελισσόπουλος
Από Κώστας Μελισσόπουλος

Αναδημοσίευση από τη Βραδυνή της Κυριακής

Την ώρα που η Ελλάδα προετοιμάζεται για τον πολιτικό διάλογο με την Τουρκία και η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου θα μεταβεί στην Άγκυρα στις 11 Μαρτίου, η γειτονική χώρα επανακάμπτει στις παλιές και γνώριμες τακτικές της, επιχειρώντας να εδραιώσει τις διεκδικήσεις της, και να τις καταστήσει αντικείμενο συζήτησης στο πλαίσιο των ευρύτερων συνομιλιών.

Και ως απώτερο στόχο, να τις συμπεριλάβει σε ένα συνυποσχετικό για τη Χάγη. Κάτι που η ελληνική πλευρά δεν συζητά καν, σύμφωνα με όσα λέει η κυβέρνηση, ενώ ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας προειδοποιεί ότι παρά τη σημαντική μείωση των παραβιάσεων η Τουρκία δεν έχει αλλάξει τις βασικές θέσεις της ούτε κατά κεραία.

Τις τελευταίες μόνο ημέρες με την έκδοση navtex και ΝΟΤΑΜ, με τις οποίες αμφισβήτησε ουσιαστικά το δικαίωμα της Ελλάδας να κάνει ασκήσεις στα ελληνικά χωρικά ύδατα, ζητώντας παράλληλα την αποστρατικοποίηση των νησιών από… Θάσο μέχρι Καστελόριζο, η Άγκυρα δείχνει στη χώρα μας πως πρόκειται να συνεχίσει την τακτική των προκλητικών απαιτήσεων - διεκδικήσεων, ανεξάρτητα από την πάγια αρνητική θέση της Ελλάδας. Από την ελληνική πλευρά, πηγές του ΥΠΕΞ διαβεβαιώνουν ότι ανεξάρτητα από το πώς κινείται η Τουρκία, η χώρα μας δεν συζητά καθόλου τα θέματα που θέτει στο τραπέζι, και δεν είναι απαραίτητο να υπάρξει «δια ταύτα» σε όλα, ούτε και συνυποσχετικό. Η έντονη αντίδραση του ΥΠΕΞ με σημαντική διακοίνωση, δείχνει ότι δεν προτίθεται να αφήσει αναπάντητο τίποτα.

«Εμείς κάνουμε ό,τι δεσμευτήκαμε να κάνουμε τόσο από τη Διακήρυξη των Αθηνών όσο και από τις προτροπές της διεθνούς κοινότητας και της Συμμαχίας, για να υπάρξει σταθερότητα στην περιοχή. Εάν η Τουρκία δεν το επιθυμεί και επιμένει στην αδιέξοδη στάση της, ας αναλάβει και την ευθύνη απέναντι στη Δύση», τόνισε στη «ΒτΚ» έμπειρος διπλωμάτης που συνομιλεί συχνά με το πρωθυπουργικό Γραφείο, και γνωρίζει τις απόψεις του πρωθυπουργού.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Αθήνα αντέδρασε με διάβημα και επιστολές στις τελευταίες Navtex που εξέδωσε η Τουρκία, με στόχο να σταματήσει ελληνική άσκηση στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο και να θέσει εκ νέου ζήτημα αποστρατικοποίησης των νησιών, ενώ εξέδωσε και αντι-ΝΟΤΑΜ για ελληνική αεροναυτική άσκηση ανάμεσα σε Λήμνο, Άη Στράτη, Ψαρά και Λέσβο. Η ελληνική πλευρά απέστειλε επιστολές διαμαρτυρίας της Υδρογραφικής Υπηρεσίας στον IMO (Διεθνής Οργανισμός Ναυσιπλοΐας) και στον Ισπανό συντονιστή Navtex της περιοχής Μεσογείου και Μαύρης Θάλασσας.

Το παρασκήνιο ακύρωσης του Μνημονίου

Ένα σκληρό παιχνίδι «πόκερ», με τη συμμετοχή ξένων μυστικών υπηρεσιών, στελεχών που ειδικεύονται σε «επικίνδυνες αποστολές» διμερών σχεδιασμών, προσέγγισης διαφωνούντων αξιωματούχων και νομικών επιθετικών κινήσεων, κρύβεται πίσω από την ακύρωση του μνημονίου Τουρκίας – Λιβύης για συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, από το Εφετείο της Τρίπολης. Όταν τον Οκτώβριο του 2022, ανακοινώθηκε το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για τους υδρογονάνθρακες της Λιβύης, στην κυβέρνηση υπήρξε ένα μούδιασμα.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τότε, μεταξύ του πρωθυπουργού και ελάχιστων εξ απορρήτων συνεργατών, έπεσε η ιδέα να υπάρξει αντίδραση. Κλήθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «ΒτΚ», ένα εξωκοινοβουλευτικό στέλεχος που διατηρεί άριστες σχέσεις με παράγοντες της Λιβύης, λόγω της πολιτικής δραστηριότητάς του κατά το παρελθόν, από το οποίο ζητήθηκε να κάνει «ό,τι είναι δυνατόν για να αλλάξει την κατάσταση». Το εν λόγω πρόσωπο, που έχει δοκιμαστεί στο παρελθόν σε «επικίνδυνες αποστολές» με επιτυχία, εξέφρασε την εκτίμηση στον κ. Μητσοτάκη, ότι «λαμβάνοντας υπόψη την κυριαρχία της Τουρκίας στη Λιβύη του πρωθυπουργού Ντμπέιμπα, μας μένει μόνο το νομικό σύστημα της χώρας, με δεδομένο ότι η συμφωνία είναι διάτρητη και παράνομη». Ο κ. Μητσοτάκης τού ζήτησε να κάνει ό,τι είναι δυνατόν, και να κινηθεί με απόλυτη μυστικότητα.

Να σημειωθεί ότι το ΥΠΕΞ γνώριζε ελάχιστα πράγματα, από όσα έγιναν τελικά, και είναι ενδεικτικό πως πρόσφατα, σε τηλεγράφημά του, ο Έλληνας πρέσβης στη Λιβύη φέρεται να δηλώνει άγνοια για τα περισσότερα από όσα συνέβησαν. Τι, όμως, συνέβη; Το εν λόγω στέλεχος επισκέφθηκε την Τρίπολη, συναντήθηκε με παράγοντες που διαφωνούν με το μνημόνιο, αλλά και με δικηγόρους, ενώ υπήρξε επαφή με το Κάιρο, οι μυστικές υπηρεσίες του οποίου κινήθηκαν υπόγεια, ώστε να βρουν τις κατάλληλες «ρωγμές». Μία ομάδα τεσσάρων Λίβυων δικηγόρων που ζουν στη Ρώμη, ενεργοποιήθηκε, συνεργάστηκε και ορίστηκε μία δικηγόρος στην Τρίπολη, η οποία είχε την αρωγή διαφόρων πολιτικών και νομικών ομάδων εντός και εκτός Λιβύης, που έδωσαν έμφαση στην μη έγκριση της συμφωνίας από το Κοινοβούλιο. Κάτι που την καθιστά άκυρη. Πλέον, αναμένεται η τελεσίδικη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το οποίο, όμως, δεν υφίσταται αφού διορίζεται από τη νόμιμη κυβέρνηση, και η σημερινή είναι μεταβατική, Μέχρι να υπάρξει μόνιμη και νόμιμη λύση στη Λιβύη, το εν λόγω μνημόνιο είναι άκυρο…

Ετοιμάζεται για απόπλου η «Ύδρα»

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες για τον απόπλου της φρεγάτας «Ύδρα», που θα μεταβεί στην Ερυθρά Θάλασσα για να πάρει μέρος στην επιχείρηση «Ασπίδες» κατά των Χούθι. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Πεντάγωνο, ο απόπλους έχει προγραμματιστεί για το τέλος της επόμενης εβδομάδας, και ήδη το πλοίο είναι σχεδόν έτοιμο, αφού αναμένονται οι προσθήκες κάποιων άκρως απαραίτητων οπλικών και αμυντικών συστημάτων. Όπως λένε πηγές του Π.Ν., το πλοίο «είναι πάνοπλο» και έχει ενισχυθεί με αντι-ντρόουν συστήματα, αλλά τελευταία οι Χούθι επιδίδονται σε ρουκετοπόλεμο, γεγονός που αναγκάζει το Πολεμικό Ναυτικό να λάβει επιπρόσθετα μέτρα ασφαλείας για τη φρεγάτα.

Το ηθικό του προσωπικού είναι υψηλό και όλοι αντιλαμβάνονται ότι πηγαίνουν σε πολεμική επιχείρηση με υψηλό ρίσκο, αφού θα εκτελούνται και «επιθετικές νηοψίες», το βάρος των οποίων πέφτει στα δέκα επιλεγμένα «βατράχια» που θα επιβαίνουν στο πλοίο. Διοικητής της επιχείρησης στην ξηρά θα είναι Έλληνας ανώτατος αξιωματικός, που θα εδρεύει στο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Λάρισα, ενώ στη θάλασσα της επιχείρησης θα ηγείται Ιταλός ναύαρχος.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας, ενημέρωσε την αρμόδια επιτροπή Άμυνας της Βουλής και τόνισε τον κίνδυνο που αποτελούν οι τουρκικοί εξοπλισμοί. Τα πανηγύρια του Τούρκου προέδρου για τη δοκιμή του πρώτου πολεμικού αεροσκάφους, ΚΑΑΝ, είναι ενδεικτικά για τις προθέσεις της γειτονικής χώρας, λένε στρατιωτικοί, που είδαν με σκεπτικισμό την Τουρκία να προχωρά θεαματικά στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας. Ο Νίκος Δένδιας επισήμανε τη ναυπήγηση δεύτερου, πιο εξελιγμένου, τουρκικού ελικοπτεροφόρου, και αναρωτήθηκε γιατί φτιάχνεται αυτό το πλοίο. Ο κ. Δένδιας ανέφερε σε συνεργάτες του ότι ή η Τουρκία διεκδικεί την πλήρη υπεροχή και τον έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου, ξεκαθαρίζοντας ότι μπορεί η Τουρκία να έχει χαμηλώσει τους τόνους και να έχει σταματήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις παραβιάσεις, αλλά δεν έχει αλλάξει τις βασικές θέσεις ούτε κατά κεραία.

Δείτε επίσης