Πολιτισμός

«Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» διαδικτυακά από το ΚΘΒΕ

Η ιστορία του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα παραπέμπει στο κίνημα #metoo

spiti

«-Γιατί τώρα; - Γιατί … έτσι! Η παράσταση αυτή είναι αφιερωμένη στις γυναίκες», δηλώνει η Εύη Σαρμή σκηνοθέτρια της παράστασης «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα», σε μετάφραση Νίκου Γκάτσου, που θα προβληθεί διαδικτυακά και δωρεάν τον Απρίλιο από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Η ιστορία του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, που εκτυλίσσεται σε ένα φτωχικό χωριό της ισπανικής υπαίθρου, αρχές του 20ου αιώνα, παραπέμπει στο κίνημα #metoo.

Η Μπερνάρντα, μια μορφή ηγετική και μαζί τυραννική, έχοντας χάσει το δεύτερο σύζυγό της, επιβάλει οκταετή εγκλεισμό στις θυγατέρες της. Σε μια προσπάθεια να διατηρήσει την τιμή και την αξιοπρέπεια της οικογένειάς της, θέτει αυστηρούς κανόνες, όρους και όρια, στερώντας την ελευθερία τους.

«Ένα «me too» θα μας ξυπνήσει, ένα «γιατί» θα προσπαθήσει να απαντηθεί, η γροθιά στο στομάχι θα γίνει ανάσα καθαρή κι ο κόμπος στο λαιμό θα γίνει λέξεις», σημειώνει η Εύη Σαρμή. «Το σπίτι της Μπερνάρντα 'Αλμπα», αποτελεί μέρος μιας δραματικής τριλογίας - σταθμό στο παγκόσμιο θεατρικό δραματολόγιο, και ακολουθεί χρονολογικά το «Ματωμένο Γάμο» και τη «Γέρμα». Το έργο ολοκληρώθηκε συγγραφικά το 1936 και πρωτοπαίχτηκε στο Μπουένος 'Αιρες μετά την δολοφονία του συγγραφέα.

Τα σκηνικά και τα κοστούμια επιμελήθηκε ο Αλέξανδρος Πιεχόβιακ, τη μουσική ο Κωστίκα Τσολάκου, την κίνηση η Ιωάννα Δεμερτζίδου, τους φωτισμούς ο 'Αρης Βακός και τη μουσική διδασκαλία η Χρύσα Τουμανίδου. Την οργάνωση παραγωγής έχει η Αθανασία Ανδρώνη, την επιμέλεια σκηνικού και φροντιστηριακού υλικού η 'Αννα Μαρία Βάσιακ, ενώ βοηθός σκηνοθέτη και κινησιολόγου είναι η Μάρα Μαλγαρινού.

Την τηλεοπτική εγγραφή για τη διαδικτυακή προβολή της παράστασης λόγω πανδημίας, επιμελήθηκαν οι: Εύη Σαρμή, 'Αντα Λιάκου (τηλεσκηνοθεσία), Νίκος Φυλάτος (βοηθός τηλεσκηνοθέτη), Βαλεντίνα Κόπτη, 'Αντα Λιάκου, Νίκος Φυλάτος (εικονοληψία), Χριστόφορος Τσιτουρίδης (ηχοληψία- μιξάζ) και 'Αντα Λιάκου (μοντάζ).

Παίζουν οι ηθοποιοί: Μαρία Χατζηιωαννίδου (Μπερνάρντα Άλμπα), Λίλιαν Παλάντζα (Μαρία Χοσέφα), Χρύσα Ζαφειριάδου (Ανγκούστιας), Μομώ Βλάχου (Μαγδαλένα), Ελένη Θυμιοπούλου (Αμέλια), Ιωάννα Δεμερτζίδου (Μαρτίριο), Χρυσή Μπαχτσεβάνη (Αδέλα), Ιωάννα Παγιατάκη (Πόνθια), Ελευθερία Αγγελίτσα (υπηρέτρια) και Μάρα Μαλγαρινού (κορίτσι).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης