Πολιτισμός

Πρωτομαγιά στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Από το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα, μουσική, χορός, βιβλία, δημιουργική απασχόληση και πρωτομαγιάτικες δραστηριότητες ξεδιπλώνονται σε κάθε γωνιά του Πάρκου

Πρωτομαγιά στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Την Κυριακή 1η Μαΐου το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) γιορτάζει την Άνοιξη με μια μεγάλη γιορτή στο ανθισμένο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος.

Από το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα, μουσική, χορός, βιβλία, δημιουργική απασχόληση και πρωτομαγιάτικες δραστηριότητες ξεδιπλώνονται σε κάθε γωνιά του Πάρκου και μας προσκαλούν να επιστρέψουμε στους ανοιχτούς χώρους του ΚΠΙΣΝ κλείνοντας το μάτι στο καλοκαίρι. Όλες οι εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς πραγματοποιούνται χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Το πρόγραμμα αναλυτικά:

ΜΟΥΣΙΚΗ

-Wedding Singers

(12.30-14.30, Ξέφωτο. Είσοδος ελεύθερη)

Την Πρωτομαγιά, το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος πλημμυρίζει μουσική και χαμόγελα και μας προσκαλεί να ζήσουμε όλοι μαζί αξέχαστες ανοιξιάτικες στιγμές, αλλά και μια πρώτη αίσθηση καλοκαιριού. Στις 12:30, δίνουμε ραντεβού με τους Wedding Singers στο Ξέφωτο, για μια συναυλία με ατμόσφαιρα 90's, γεμάτη… αστερόσκονη, αγάπη, χιούμορ και χορευτική μουσική. Το συγκρότημα που συνέδεσε το όνομά του με τις εμπνευσμένες διασκευές τραγουδιών που όλοι έχουμε αγαπήσει, φτιάχνει το δικό του μουσικό πρωτομαγιάτικο στεφάνι με ηλεκτρικό ήχο και ανεβασμένη διάθεση. Το non-stop 90's mix και η αστείρευτη ενέργεια των Wedding Singers στήνουν στο ΚΠΙΣΝ ένα μεγάλο πάρτι, για όσους είναι και όσους παραμένουν νέοι. Το πάρτι ξεκινάει στις 11.00 με ένα χορευτικό DJ set από τον Δημήτρη Λιλή.

-Music by the Canal: Rudy Roots

(18.00-20.00, Canal Café, Είσοδος ελεύθερη)

Ο ήχος των Rudy Roots είναι μία μίξη hip hop, jazz, αλλά και ελληνικών στοιχείων που στον πυρήνα του διατηρεί τον LA ήχο. Swinging beats, ξεσηκωτικές μελωδίες, bass lines που δονούνται, samples, λούπες και μια φρέσκια προσέγγιση είναι ορισμένα μόνο από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το πρότζεκτ, που στόχο έχει πάντα να υπηρετεί το πάρτυ και τον χορό.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

-Takis, Σινιάλα

(Κυριακή 01/05 - Δευτέρα 31/10, Μικρή Αγορά, Είσοδος ελεύθερη)

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) σε συνεργασία με το Ίδρυμα Takis - Κέντρο Ερευνών για την Τέχνη και τις Επιστήμες (ΚΕΤΕ), υποδέχεται στη Μικρή Αγορά του Κέντρου Πολιτισμού δύο Σινιάλα του διεθνώς καταξιωμένου εικαστικού Takis (Παναγιώτης Βασιλάκης, 1925-2019).

Τα Σινιάλα, τα οποία ο Takis εμπνεύστηκε κατά την παραμονή του στον σιδηροδρομικό σταθμό του Calais, είναι η πρώτη σειρά έργων μέσω της οποίας ο καλλιτέχνης περνά από την παραστατική γλυπτική στην αφαιρετική και δημιουργεί τα πρώτα του κινητικά γλυπτά. Πρόκειται για έργα που λαμβάνουν διάφορες μορφές και ποικίλα στοιχεία καθ' όλη την καλλιτεχνική πορεία του Takis και που τον κατέστησαν γνωστό στην παγκόσμια εικαστική σκηνή. Στην κορυφή των Σινιάλων προβάλλει ένα αντικείμενο - σύμβολο της βιομηχανικής εποχής, η οποία επηρέασε τον Takis σε διάφορες πτυχές της γλυπτικής του.

Τα δυο έργα με τίτλο «Αιολικό (Σινιάλο)» και «Σινιάλο - Βίδα του Αρχιμήδη» αποτελούν εμβληματικά παραδείγματα της γλυπτικής του Takis για τον δημόσιο χώρο. Το «Αιολικό (Σινιάλο)», που κινείται περιστροφικά χάρη στον άνεμο με ρυθμό σχεδόν χορογραφημένο, λικνίζεται και καθιστά ορατή στους επισκέπτες την αόρατη δύναμη του ανέμου. Η «Βίδα του Αρχιμήδη», στοιχείο που δεσπόζει και στα δυο έργα, υποδηλώνει κίνηση, ακόμη και αν το έργο είναι στατικό. Αντλεί έμπνευση από τον περίφημο Κοχλία του Αρχιμήδη, υποδηλώνει μια κίνηση συνεχή και ατέρμονη προς το σύμπαν, προς τις κοσμικές δυνάμεις. Έτσι, λοιπόν, «θεμελιώνεται» ένας τρόπος επικοινωνίας ανάμεσα στον υπαρκτό κόσμο και σε έναν κόσμο αόρατο και άγνωστο προς τον δικό μας.

ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ

-Φυσικές Ιστορίες: Πρωτομαγιάτικη Λέσχη Ανάγνωσης με τον Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη

(18.30-20.30, Μεσογειακός Κήπος. Ελεύθερη συμμετοχή με ηλεκτρονική προεγγραφή στο snfcc.org. Για ενήλικες.)

Στις 18.30 το ΚΠΙΣΝ υποδέχεται τον συγγραφέα Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη στον ανοιξιάτικο Μεσογειακό Κήπο για μια εορταστική ξεχωριστή Λέσχη Ανάγνωσης με αφορμή το βιβλίο του, «Φυσικές Ιστορίες». Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον συγγραφέα και να ανταλλάξουν σκέψεις και ιδέες.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Έντεκα ιστορίες. Έντεκα Φυσικές Ιστορίες. Ο τίτλος μπορεί να μοιάζει ειρωνικός μιας και όλες τους είναι ιστορίες ασυνήθιστες, ακραίες, δύσκολα πιστευτές, κατά μια έννοια δηλαδή, αφύσικες. Ταυτόχρονα όμως είναι και κυριολεκτικός, καθώς όλες τους έχουν να κάνουν με τη δύναμη της Φύσης έτσι όπως αυτή φανερώνεται στα ζώα, τα φυτά, την ανθρώπινη διάνοια, ακόμα και τα άψυχα αντικείμενα. Μια δύναμη που αποδεικνύεται ανίκητη και ακατάβλητη, ο άνθρωπος ωστόσο δεν παύει ποτέ να επιδιώκει μια αναμέτρηση μαζί της. Με την έκβαση πάντα προδιαγεγραμμένη. Ένας άνθρωπος γίνεται δέντρο, μια οικογένεια σφηκών ζητά δικαίωση, ένα βιβλίο θάβεται και μεταμορφώνεται σε κάκτο, μια αχειροποίητη εικόνα εμφανίζεται ξαφνικά στο χαρτί, ένας άντρας λαμβάνει συνθήματα από τον ήλιο, μια καρέκλα διαθέτει κυτταρική μνήμη. Ένας φανταστικός κόσμος απολύτως φυσικός.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

-Εργαστήριο κεραμικής: Πρωτομαγιάτικα στεφάνια από πηλό (11.00-12.30 & 13.00-14.30, Μεσογειακός Κήπος. Ελεύθερη είσοδος με ηλεκτρονική προεγγραφή στο snfcc.org. Για οικογένειες με παιδιά ηλικίας 4 έως 12 χρονών).

Την Πρωτομαγιά, η ομάδα Terratakia επιστρέφει στο ΚΠΙΣΝ και καλεί γονείς και παιδιά να ανακαλύψουν με βιωματικό τρόπο την τέχνη της κεραμικής και τα παραδοσιακά έθιμα της Πρωτομαγιάς. Στο πρώτο μέρος του εργαστηρίου οι συμμετέχοντες θα κατασκευάσουν και θα διακοσμήσουν το δικό τους μαγιάτικο στεφάνι από πηλό. Θα δουλέψουν με την τεχνική του φύλλου και της πηλοπλαστικής. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει ένα διασκεδαστικό παιχνίδι με κορδέλες και λουλούδια με αναφορά στο παραδοσιακό έθιμο του μαγιόξυλου. Το κεραμικά που θα κατασκευαστούν κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων θα ψηθούν και θα εφυαλωθούν. Θα παραδοθούν μετά από 10 μέρες στο ΚΠΙΣΝ, από όπου οι συμμετέχοντες θα μπορέσουν να τα παραλάβουν.

-Δράση για παιδιά: Τα Λουλούδια του Μάη

(10.30-12.00 & 12.30-14.00, Νότια Μονοπάτια. Ελεύθερη είσοδος, με ηλεκτρονική προεγγραφή στο snfcc.org. Για παιδιά 6 έως 10 ετών.)

Σε αυτό το εργαστήριο τα παιδιά ανακαλύπτουν τι συμβαίνει στη φύση αυτήν την εποχή. Παρατηρούν την άνθιση των φυτών του κήπου και τον τρόπο με τον οποίο αυτά συνεργάζονται με τα έντομα-επικονιαστές. Με ειδικά σχεδιασμένα κινητικά και αισθητηριακά παιχνίδια, τα παιδιά αντιλαμβάνονται την σημασία της επικονίασης, καθώς και το τι μπορούμε να κάνουμε για να διευκολύνουμε αυτό το έργο της φύσης. Κατασκευάζουν επίσης πρωτότυπα άνθη και έντομα από χαρτί και ανακυκλώσιμα υλικά για να στολίσουν το Πρωτομαγιάτικο στεφάνι. Στα παιδαγωγικά εργαστήρια της Παρέας του Δάσους, με περιβαλλοντικά, κινητικά και αισθητηριακά παιχνίδια και δραστηριότητες, ακολουθώντας τα ερεθίσματα του φυσικού περιβάλλοντος και τις εποχές του χρόνου, μικροί και μεγάλοι παίζουν, εξερευνούν, ανακαλύπτουν και μαθαίνουν βιωματικά για τη φύση και τα θαύματά της, αναπτύσσοντας φιλοπεριβαλλοντική συνείδηση. Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Παρέα του Δάσους.

ΑΘΗΛΗΤΙΣΜΟΣ & ΕΥΕΞΙΑ

-Καγιάκ στο Κανάλι

(17.00-19.00, Κανάλι- από την πλευρά του Κέντρου Επισκεπτών. Ελεύθερη είσοδος με ηλεκτρονική προεγγραφή στο snfcc.org. Για ενήλικες και παιδιά 8 ετών και άνω. Για συμμετοχή παιδιών κάτω των 15 ετών, είναι απαραίτητη η συμμετοχή ενήλικα).

Η δραστηριότητα στοχεύει στην γνωριμία με το Καγιάκ, ενώ συγχρόνως αποτελεί μια διαφορετική, κωπηλατική ξενάγηση στο ΚΠΙΣΝ. Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Αναγέννηση & Πρόοδος.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα της Πρωτομαγιάς μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα snfcc.org/MayDaySNFCC και στις σελίδες στα social media @SNFCC.

Δείτε επίσης