Πολιτισμός

Animasyros: Η καρδιά του animation χτυπά στη Σύρο - Με τη στήριξη του ΕΟΤ το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων

Από τις 20 έως τις 25/9 το φεστιβάλ συγκεντρώνει το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινότητας του animation

Από 20 έως 25 Σεμπτεμβρίου το Animasyros συγκεντρ;vνει τους φαν του animation στη Σύρο
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Με τη στήριξη και την αιγίδα του ΕΟΤ αλλά και με μια νέα τουριστική ταινία κινούμενων σχεδίων για την προβολή της Ελλάδας ως ένα διαρκώς εξελισσόμενο προορισμό με βιώσιμη ανάπτυξη, ανοίγει και εφέτος η αυλαία του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros 2022 στην Σύρο.

«Στηρίζουμε με υπερηφάνεια το Animasyros. Είναι μια μοναδική γιορτή που συνδέει λαούς, πολιτισμούς και ξεχωριστούς δημιουργούς προβάλλοντας παράλληλα την χώρα μας στο εξωτερικό. Το 2021 ήταν για τον ΕΟΤ και εμένα προσωπικά ένα έτος ορόσημο όσον αφορά την συνεργασία μας με το Animasyros. Για πρώτη φορά στην ιστορία ο ελληνικός τουρισμός, με την αποφασιστική συνδρομή της δημιουργικής ομάδας του Φεστιβάλ, απέκτησε το πρώτο προωθητικό βίντεο καμπάνιας που απευθύνεται σε παιδιά και τους γονείς τους. Με τη νέα διοργάνωση η Ελλάδα γίνεται ξανά το επίκεντρο του δημιουργικού προβληματισμού για την τέχνη του animation δίνοντας τη δυνατότητα σε επαγγελματίες του χώρου αλλά και απλούς λάτρεις του animation να συναντηθούν, να ανταλλάξουν απόψεις, να διευρύνουν το δίκτυό τους και να προωθήσουν το έργο τους», δήλωσε σχετικά ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ, Δημήτρης Φραγκάκης.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων, Animasyros είναι ετήσιο παγκόσμιο γεγονός για την τέχνη της του animation που πραγματοποιείται στην Σύρο των Κυκλάδων από το 2008, στο πλαίσιο ανάδειξης του νησιού ως τουριστικό προορισμό τεσσάρων εποχών. Το φεστιβάλ φιλοξενεί νέους και καταξιωμένους δημιουργούς ταινιών κινουμένων σχεδίων από όλη την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο, οι οποίοι συμμετέχουν με έργα τους στα 3 ξεχωριστά διαγωνιστικά τμήματα, στα πληροφοριακά τμήματα και στις αφιερωματικές ενότητες. Κεντρική θέση στο φετινό Φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί από τις 20 έως τις 25 Σεπτεμβρίου με φυσική παρουσία και δωρεάν πρόσβαση σε Ερμούπολη, Άνω Σύρο, Βάρη, Ποσειδωνία και Φοίνικα, έχει το εκτεταμένο αφιέρωμα στο animation των Βαλτικών Χωρών, και εκτός από τις προβολές, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του περιλαμβάνει εργαστήρια κινουμένων σχεδίων που απευθύνονται σε παιδιά, εφήβους ΑμεΑ και νέους επαγγελματίες, υπό το συντονισμό διακεκριμένων εκπαιδευτών από όλον τον κόσμο.

Με ένα πρόγραμμα πιο πλούσιο από ποτέ, το μεγαλύτερο Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων στην Ελλάδα και ένα από τα 20 κορυφαία του είδους στην Ευρώπη συγκεντρώνει περισσότερες από 200 ταινίες καταξιωμένων και νέων δημιουργών από 43 διαφορετικές χώρες, περιλαμβάνει 8 διαγωνιστικά τμήματα (Διεθνές, Φοιτητικό, K.ID.S, AnimaPride, Εθνικό Διαγωνιστικό, TV & Commissioned Films, Ταινιών Μεγάλου Μήκους & EU Values), ειδικά αφιερώματα, εκπαιδευτικά εργαστήρια, περιφερειακές δράσεις, διεθνείς συνεργασίες και την αγορά που αποτελεί, πλέον, κέντρο αναφοράς για τη βιομηχανία του κλάδου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ πραγματοποιείται στις 22 Σεπτεμβρίου 2022 στις 20.00 στο Θέατρο Απόλλων, όπου θα παρουσιαστεί η νέα ταινία animation παραγωγής του Animasyros που δημιουργήθηκε για τον ΕΟΤ καθώς και η νέα ταινία της σειράς «Ενενήντα Δεύτερα» σε συνεργασία με τον Μελωδία 99.2 αφιερωμένη αυτή τη φορά στον μεγάλο Συριανό ποιητή και στιχουργό Μάνο Ελευθερίου.

Μετά την πρώτη τουριστική ταινία κινουμένων σχεδίων του ΕΟΤ υπό τίτλο «o Χέllo (Hello) καλωσορίζει τα παιδιά στην Ελλάδα», που προβλήθηκε κατά την περυσινή 14η διοργάνωση, φέτος η συνεργασία του ΕΟΤ με το Animasyros ανανεώθηκε για ένα ακόμη βίντεο με την τεχνική animation. Πρόκειται για μια καινοτόμα πρόταση προβολής του σύγχρονου χαρακτήρα της χώρας σε σενάριο του ΕΟΤ με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη. Η ταινία θα εστιάζει στην ανάδειξη των τουριστικών δυνατοτήτων που διαθέτει η Ελλάδα, καταδεικνύοντας γιατί αποτελεί το 5ο πιο ισχυρό τουριστικό brand παγκοσμίως. Στην ταινία θα ενσωματωθούν έξυπνα infographics που θα αποτυπώνουν το σύγχρονο πρόσωπο της Ελλάδας. Το βίντεο θα παραδοθεί με εκφώνηση και τίτλους στην αγγλική και τη γερμανική γλώσσα και θα αποτελέσει υλικό προβολής σε εκδηλώσεις του ΕΟΤ για κοινό και επαγγελματίες και τρίτους φορείς, αξιοποιήσιμο διαχρονικά καθώς δε θα συνδέεται με ετήσια καμπάνια, αλλά θα προβάλλεται ανεξάρτητα και συμπληρωματικά αυτών.

Δείτε επίσης