Πολιτισμός

Νόμπελ Ειρήνης: Τον παρανοϊκό πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία κατήγγειλε Ρατσίνσκι

Η οργάνωση Memorial ιδρύθηκε το 1987 από ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην πρώην Σοβιετική Ένωση

Νόμπελ Ειρήνης: Τον παρανοϊκό πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία κατήγγειλε Ρατσίνσκι
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ο βραβευμένος με το Νόμπελ Ειρήνης, ο Ρώσος πρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Memorial Γιάν Ρατσίνσκι κατήγγειλε τον «παρανοϊκό και εγκληματικό πόλεμο» που διεξάγει ο Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία παραλαμβάνοντας το βραβείο στο Οσλο.

Υπό την προεδρία του Πούτιν «η αντίσταση στην Ρωσία ισοδυναμεί με φασισμό», μία μετουσίωση που προσφέρει «την ιδεολογογική δικαιολόγηση του παρανοϊκού και εγκληματικού επιθετικού πολέμου κατά της Ουκρανίας», δήλωσε ο Γιάν Ρατσίνσκι στην ομιλία του κατά την διάρκεια της τελετής επίδοσης των βραβείων Νόμπελ.

Ποια είναι η ρωσική οργάνωση Memorial

Η οργάνωση Memorial ιδρύθηκε το 1987 από ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην πρώην Σοβιετική Ένωση που ήθελαν να διασφαλίσουν ότι τα θύματα της καταπίεσης του κομμουνιστικού καθεστώτος δεν θα ξεχαστούν ποτέ.

Η οργάνωση βασίζεται στην αντίληψη ότι η αντιμετώπιση εγκλημάτων του παρελθόντος είναι απαραίτητη για την πρόληψη νέων.

Στέκεται επίσης στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για την καταπολέμηση του μιλιταρισμού και την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κυβέρνησης που βασίζεται στο κράτος δικαίου.

Κατά τη διάρκεια των πολέμων στην Τσετσενία, η Memorial συγκέντρωσε και επαλήθευσε πληροφορίες για καταχρήσεις και εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στον πληθυσμό από ρωσικές και φιλορωσικές δυνάμεις.

Το 2009, η επικεφαλής του παραρτήματος της Memorial στην Τσετσενία, Ναταλία Εστεμίροβα, δολοφονήθηκε.

Ποια είναι η ουκρανική οργάνωση Center for Civil Liberties

Η οργάνωση Center for Civil Liberties ιδρύθηκε με σκοπό την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας στην Ουκρανία.

Έχει λάβει θέση για να ενισχύσει την ουκρανική κοινωνία των πολιτών και να πιέσει τις αρχές να κάνουν την Ουκρανία μια πλήρη δημοκρατία.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η οργάνωση έχει εμπλακεί σε προσπάθειες εντοπισμού και τεκμηρίωσης των ρωσικών εγκλημάτων πολέμου κατά του ουκρανικού πληθυσμού. Διαδραματίζει πρωτοποριακό ρόλο στην προσπάθεια να λογοδοτήσουν οι ένοχοι για τα εγκλήματά τους.

Δείτε επίσης