Πολιτισμός

Θάνος Μικρούτσικος: Συναυλία - αφιέρωμα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Ποιοι καλλιτέχνες θα συμμετάσχουν

Θάνος Μικρούτσικος: Συναυλία - αφιέρωμα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ο Θάνος Μικρούτσικος έφυγε από τη ζωή μια ημέρα του Δεκεμβρίου πριν από τρία χρόνια, αφήνντας πίσω του σπουδαίο μουσικό έργο.

Με αφορμή την επέτειο του θανάτου του η Θεσσαλονίκη τιμά τη μνήμη του με μια συναυλία που θα φιλοξενηθεί στις 3 Φεβρουαρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Στη σκηνή θα ανεβούν τρεις βασικοί συνεργάτες του σπουδαίου συνθέτη, οι ερμηνευτές Γιάννης Κότσιρας και η Ρίτα Αντωνοπούλου και ο μουσικός και ενορχηστρωτής Θύμιος Παπαδόπουλος οι οποίοι θα ανατρέξουν στα πιο αγαπημένα τραγούδια του.

Πρόκειται για ταγούδια «κοινού αισθήματος» όπως τα χαρακτήριζε με νόημα ο ίδιος, τραγούδια που πολλές γενιές περπάτησαν μαζί τους, καθιστώντας τα μ΄ αυτό τον τρόπο διαχρονικά όπως τα Καραντί, Ένα μαχαίρι, Ελένη, Ερωτικό ( Με μια πιρόγα ), Θεσσαλονίκη, Μια πίστα από φώσφορο, Ο Άμλετ της σελήνης, Πάντα γελαστοί, Ρόζα και πολλά άλλα.

Ο Θάνος Μικρούτσικος, ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία της ελληνικής μουσικής, ένας δημιουργός με έντονη κοινωνική παρουσία, συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον Γιάννη Κότσιρα, το 2005, σε μια συναυλία αφιέρωμα της εργασίας του συνθέτη πάνω στην ποίηση του Νίκου Καββαδία. Η ζωντανή ηχογράφηση αυτής της συναυλίας ήταν η πρώτη τους δισκογραφική συνεργασία ενώ το 2014 κυκλοφορεί η κοινή τους δουλειά «Ό,τι θυμάσαι δεν πεθαίνει». ίδιος είχε πει για τον Γιάννη Κότσιρα: «Κατά τη γνώμη μου είναι αυτή τη στιγμή, ειλικρινά και μετά λόγου γνώσεως, ο πιο ολοκληρωμένος Έλληνας τραγουδιστής. Γιατί, ο ολοκληρωμένος τραγουδιστής κρίνεται από το φάσμα ρεπερτορίου που μπορεί να πει. Ε, αυτός είναι σχεδόν σε όλο το φάσμα! Με έναν απίστευτο τρόπο κι ένα απίστευτο ήθος, που μετράει».

Η Ρίτα Αντωνοπούλου για πολλά χρόνια, υπήρξε σταθερή συνεργάτιδα του, ερμηνεύοντας μοναδικά τα τραγούδια του. Η πρώτη τους δισκογραφική συνεργασία ήταν στο «Για φωνή και ορχήστρα» ενώ ακολούθησαν το «Πάμε ξανά από την αρχή», η «Καντάτα για την Μακρόνησο» ως την τελευταία ζωντανή ηχογράφηση του κύκλου τραγουδιών σε στίχους του Νίκου Καββαδία «Χόρεψε πάνω στο φτερό του καρχαρία» που κυκλοφόρησε μετά τον θάνατο του συνθέτη
«Η Ρίτα Αντωνοπούλου είναι μακράν η καλύτερη τραγουδίστρια της γενιάς της, με σπουδαία σκηνική παρουσία. Τραγουδά τις συλλαβές, τις λέξεις και τις φράσεις με τρόπο τέτοιο, που αποκτούν ζωή στην ερμηνεία της» έχει πει για εκείνη.

Τη συναυλία επιμελείται ο Θύμιος Παπαδόπουλος, βασικός συνεργάτης του Θάνου «ο πιο πολυσύνθετος Έλληνας μουσικός», όπως ο ίδιος τον χαρακτήριζε.

Δείτε επίσης