Πολιτισμός

Ωδείο Αθηνών: Παράσταση για τη σύνδεση σμυρναίικου, ρεμπέτικου και λαϊκού τραγουδιού

H μουσική παράσταση είναι ένα έργο που δημιουργήθηκε από τον συνθέτη Νίκο Πλατύραχο για την επέτειο των 100 ετών από την καταστροφή της Σμύρνης

Ωδείο Αθηνών: Παράσταση για τη σύνδεση σμυρναίικου, ρεμπέτικου και λαϊκού τραγουδιού
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Το Ωδείο Αθηνών φιλοξενει τη Δευτέρα 13 Μαρτίου την μουσική παράσταση του Νίκου Πλατύραχου, η οποία ακολουθεί τη διαδρομή από το σμυρναίικο στο ρεμπέτικο και το λαϊκό τραγούδι.

Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής και της Χορωδίας της ΕΡΤ, σε συνέχεια της εξαιρετικά επιτυχημένης περιοδείας παραστάσεών της στην Κρήτη, το καλοκαίρι του 2022.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για μία μουσική παράσταση, η οποία παρουσιάστηκε με επιτυχία το καλοκαίρι σε περιοδεία στην Κρήτη, που αποτελεί μια πρωτότυπη σύνθεση που εδράζεται αρχικά, τόσο σε τραγούδια και μουσικές της Σμύρνης, όσο και στη «σπορά» αυτών στην ενδοχώρα μετά τη μικρασιατική καταστροφή, στη μετεξέλιξή τους δηλαδή στο ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι, έως και την κατάληξη σε αυτό που ευρέως ονομάζουμε έντεχνο τραγούδι, μιας διαδρομής δηλαδή, περίπου 40 χρόνων.

Η λογική της παράστασης είναι μία κινηματογραφική αιώρηση στο χωρόχρονο των γεγονότων αυτών, με ανάλογη, «ονειρική» ενορχήστρωση για συμφωνική ορχήστρα.

Το έργο, που δημιουργήθηκε από τον συνθέτη για τα σημαντικά έτη 2022-23, επέτειο των 100 χρόνων από την καταστροφή της Σμύρνης και τη συνθήκη της Λωζάνης, αποτελείται από δύο μέρη:

-Το πρώτο μέρος είναι ορχηστρικό και διαιρείται σε 4 ενότητες (Σμύρνη – Καταστροφή – Ελπίδα – Λιμάνι), όπου τα πρωτότυπα μουσικά θέματα, αλλά και γνώριμες μελωδίες, ακολουθώντας την απόχρωση του κάθε τίτλου, αναδύονται το ένα μετά το άλλο, ή σε ευρηματικές αντιστίξεις (το ένα μέσα στο άλλο, ή σε παράλληλες γραμμές), μέσα και από «γέφυρες» πρωτότυπης μουσικής.

-Το δεύτερο μέρος αποτελείται αμιγώς από τραγούδια πρωτότυπα, αλλά και της εν λόγω περιόδου, που ερμηνεύονται από τον διεθνή μας βαρύτονο Τάση Χριστογιαννόπουλο και την Χορωδία της ΕΡΤ, σφραγίζοντας την παράσταση και ολοκληρώνοντας την επαφή του κοινού μ’ έναν τρόπο πληρέστερο και πιο κοντινό στα ακούσματά της βιωμένης μνήμης του.

Η ερμηνεία του έργου από την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής και την Χορωδία της ΕΡΤ, σε σύμπραξη με το εμβληματικό μουσικό σύνολο POLIS Ensemble, υπό τη διεύθυνση του συνθέτη Νίκου Πλατύραχου, προσφέρει ένα υπέροχο μουσικό αποτέλεσμα, συγκεντρώνοντας με εξαιρετικό τρόπο υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικές δυνάμεις, και αποδίδοντας συγχρόνως φόρο τιμής στη Μικρά Ασία και τους ανθρώπους της.

Την εκδήλωση στο Ωδείο Αθηνών θα προλογίσει ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Κρήτης, κ. Κώστας Φασουλάκης, καθώς η μουσική παράσταση «Οι Σπόροι της Σμύρνης» αποτέλεσε ανάθεση της Περιφέρειας Κρήτης στο συνθέτη Νίκο Πλατύραχο, στο πλαίσιο τους Έτους Μικρασιατικού Ελληνισμού, όπως είχε χαρακτηρίσει το 2022, τιμώντας τον προσφυγικό Ελληνισμό της Κρήτης. Οι παραστάσεις διοργανώθηκαν το καλοκαίρι από την Περιφέρεια Κρήτης, σε συνεργασία με την ΠΕΔ Κρήτης, τους Δήμους Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, Αγίου Νικολάου και την πολιτιστική εταιρεία Artway - Τεχνότροπον.

Προπώληση εισητηρίων εδώ

Δείτε επίσης