Πολιτισμός

Γλυπτά Παρθενώνα: Στο Μουσείο της Ακρόπολης τα τρία θραύσματα που δώρισε το Βατικανό

Μετά από δύο αιώνες επέστρεψαν στην Αθήνα τα πολύτιμα τμήματα του μοναδικού πολιτιστικού μνημείου λίγες ημέρες ύστερα από την υπογραφή του πρωτοκόλλου δωρεάς

Γλυπτά Παρθενώνα: Στο Μουσείο της Ακρόπολης τα τρία θραύσματα που δώρισε το Βατικανό
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Τρία «τμήματα» στο ανεκτίμητης πολιτιστικής και αρχαιολογικής αξίας μνημείο των Γλυπτών του Παρθενώνα που στεγάζεται στο Μουσείο της Ακρόπολης συμπληρώθηκαν σήμερα μετά την παράδοση ισάριθμων θραυσμάτων τα οποία φυλάσσονταν από τον 19ο αιώνα στην συλλογή του Βατικανού, λίγες ημέρες μετά την την υπογραφή του πρωτοκόλλου δωρεάς ανάμεσα στις δύο χώρες.

Το θραύσματα που αποδόθηκαν στο μνημείο τους περιλαμβάνουν την κεφαλή ενός σκαφηφόρου (ιματιοφόρου) άνδρα που ανήκει στον λίθο V της βόρειας ζωφόρου του Παρθενώνα, την κεφαλή ενός γενειοφόρου άνδρα που αποδίδεται στη νότια μετόπη 16 της Κενταυρομαχίας και, τέλος, την κεφαλή ενός αλόγου που αποδίδεται σε αέτωμα του Παρθενώνα.

Πριν λίγη ώρα πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Ακρόπολης η απόδοση των τριών θραυσμάτων από τις μετόπες, τη ζωφόρο και τα αετώματα του Παρθενώνα και έγινε η επανένωση, χάρη στην υπεύθυνη, μεθοδική και εξαιρετική συνεργασία όλων των ειδικών και στελεχών που ασχολήθηκαν με την συγκεκριμένη συμφωνία τόσο από από την Ελληνική πλευρά, όπως το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Μουσείο της Ακρόπολης όσο και από την Αγία Έδρα και τα Μουσεία του Βατικανού.

Γλυπτά Παρθενώνα -  Μουσείο της Ακρόπολης - Βατικανό 2

Πρόκειται για την δεύτερη οριστική επανένωση τμημάτων από τα αρχιτεκτονικά γλυπτά του Παρθενώνα, χωρίς όρους. Ο δρόμος που άνοιξε από πέρυσι η Κυβέρνηση της Περιφέρειας της Σικελίας με την οριστική επιστροφή του θραύσματος «Fagan» και σήμερα με την επιστροφή των τριών θραυσμάτων από τα Μουσεία του Βατικανού, αποτελεί την οδό που μπορεί και οφείλει να ακολουθήσει η βρετανική πλευρά, ακολουθώντας και την πλειονότητα του βρετανικού λαού που επιθυμεί την οριστική επιστροφή και επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα, αποδεικνύοντας έτσι τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Βρετανίας σε θέματα ηθικής και πολιτισμού, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Η επανένωση των θραυσμάτων πραγματοποιήθηκε στην εμβληματική Αίθουσα του Παρθενώνα, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου Β’, του Γραμματέα του Ποντιφικού Συμβουλίου Επισκόπου Brian Farrell, του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνου Τασούλα, της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη, του Αν. Γραμματέα του Ποντιφικού Συμβουλίου Andrea Palmieri, του Γενικού Γραμματέα Πολιτισμού Γιώργου Διδασκάλου, της Διευθύντριας των Μουσείων του Βατικανού Δρ. Barbara Jatta και του Γενικού Διευθυντή του Μουσείου Ακρόπολης, Νικόλαου Χρ. Σταμπολίδη. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου Ακρόπολης και εκπρόσωποι της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Γλυπτά Παρθενώνα -  Μουσείο της Ακρόπολης - Βατικανό 3

Η απόφαση του Ποντίφικα και ο ρόλος του Οικουμενικού Πατριάρχη

Όπως ανέφερε κατά τον χαιρετισμό της η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, είναι μία ιστορική στιγμή για την Ελλάδα και την προσπάθεια της χώρα μας για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα: «Η μοναδικής σημασίας και σπουδαιότητος πνευματική και φιλάδελφος χειρονομία της Αυτού Αγιότητος του Πάπα Φραγκίσκου προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, δείχνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο πώς ο πολιτισμός μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στο διάλογο, στην ειρήνη, στη συμφιλίωση των κοινοτήτων, στην αδελφοσύνη των λαών».

Γλυπτά Παρθενώνα -  Μουσείο της Ακρόπολης - Βατικανό 1

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Καρδινάλιος Fernando Vérgez Alzaga, πρόεδρος του Κυβερνείου του Κράτους της πόλης του Βατικανού, ο άνθρωπος που ανέλαβε να διεκπεραιώσει την επιθυμία του Ποντίφικα, πριν 15 μέρες στην τελετή υπογραφής του πρωτοκόλλου της δωρεάς: «Η πιο σημαντική αξία αυτής της πράξης είναι, να δούμε για άλλη μια φορά, πώς οι συλλογές τέχνης του Πάπα, γίνονται προνομιακό σημείο φιλίας μεταξύ λαών, θρησκειών, Εκκλησιών, ξεπερνώντας όλα τα εμπόδια.Γνωρίζοντας τα όσα προηγήθηκαν της ιστορικής απόφασης του Πάπα Φραγκίσκου, επιτρέψτε μου να επισημάνω πόσο καθοριστική ήταν η συμβολή του Οικουμενικού Πατριάρχη κκ. Βαρθολομαίου. Οι ευχαριστίες μας στο πρόσωπό του είναι ευγνώμονες και διαρκείς.
Η χειρονομία του Ποντίφικα έρχεται αρωγός στο δίκαιο και ηθικό αίτημα σύμπαντος του ελληνικού λαού, αλλά και στην εργώδη προσπάθεια της Ελληνικής Κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού, για οριστική επιστροφή και επανένωση του συνόλου των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα».

Δείτε επίσης