Πολιτισμός

Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων: Γιορτάζει το «Έτος Ύμνου εις την Ελευθερίαν»

200 χρόνια συμπληρώνονται το 2023 από τη συγγραφή του Εθνικού μας Ύμνου

Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων:
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Με ένα σημαντικό διεθνές συνέδριο στις 8, 9 και 10 Δεκεμβρίου 2023 κορυφώνονται οι εκδηλώσεις του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων για τα 200 χρόνια από τη συγγραφή του Εθνικού μας Ύμνου από τον Διονύσιο Σολωμό.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων, γνωρίζοντας με ομόφωνη απόφασή του αποφάσισε να κηρύξει το 2023 «Έτος Ύμνου εις την Ελευθερίαν» και στο πλαίσιο των εορτασμών προγραμμάτισε διάφορες σχετικές εκδηλώσεις, οι οποίες έκαναν περισσότερο γνωστό στο ευρύ κοινό το έργο αυτό του ποιητή, αλλά και φώτισαν άγνωστες πτυχές του, με ανακοινώσεις, οι οποίες προώθησαν την έρευνα και βοήθησαν στην κατανόηση του ποιήματος και τους λόγους της γραφής και της αξίας του, αλλά και μουσικές εκδηλώσεις.

Αποκορύφωμα όλων αυτών είναι το διεθνές συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στις αίθουσες του Μουσείου, σε συνεργασία με την «Ιονική Ακαδημία 1808». Η όλη προσπάθεια επιδιώκει να ανοίξουν οι πόρτες του Μουσείου, με αφορμή και την μεγάλη αυτή επέτειο και αυτό να γίνει κάτι ζωντανό και μέρος της καθημερινότητας του τόπου. Τα πρακτικά του συνεδρίου, καθώς και οι ανακοινώσεις, που προηγήθηκαν, τυπωμένες σε τόμους, θα αποτελέσουν την παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Υπέρτατος ύμνος του πιο πολύτιμου αγαθού, της ελευθερίας

Το 2023 συμπληρώνονται διακόσια (200) χρόνια από την συγγραφή του πολλαπλά κοσμαγάπητου ποιήματος του Διονυσίου Σολωμού, του «Ύμνου εις την Ελευθερίαν». Το σημαντικό και κατανοητό και στους απλούς ανθρώπους αυτό έργο του μεγάλου δημιουργού γράφτηκε στη Ζάκυνθο το 1823, κατά την επικρατούσα παράδοση στο Λόφο του Στράνη και μελοποιημένο από τον Κερκυραίο μουσουργό Νικόλαο Χαλικιόπουλο Μάντζαρο αποτελεί (οι δύο πρώτες στροφές του) από το 1865 τον εθνικό ύμνο της Ελλάδας και από το 1966 αυτόν της Κύπρου.

Η σύνθεση ιστορείται από 158 στροφές και 632 στίχους και είναι, όπως και ο τίτλος της τονίζει, ένας υπέρτατος ύμνος του πιο πολύτιμου αγαθού, της ελευθερίας. Αυτό του δίνει άπειρες διαστάσεις και μια αιώνια επικαιρότητα. Ξεφεύγει από τα τοπικά σύνορα και γίνεται δημιούργημα παγκόσμιο. Σε αυτό το γεγονός οφείλονται και οι τόσες και σε τόσες γλώσσες μεταφράσεις του, από την εποχή κιόλας της γραφής του.

Είναι από τα λίγα ποιήματα, που σαν έμμετρη διήγηση πέρασαν από στόμα σε στόμα από γενιά σε γενιά και σαν άκουσμα συνόδευσε χαρές και λύπες, νίκες και πένθη. Είναι δηλαδή η ταυτότητα ενός λαού και το χαρακτηριστικό ενός έθνους.

Δείτε επίσης