Πολιτισμός

Οι «αλήθειες» του Γιώργη Μπαδόλα

Η κόρη του καλλιτέχνη, η αρχιτέκτων Κατερίνα Μπαδόλα μιλάει για την αναδρομική έκθεση του καλλιτέχνη

Γιώργης Μπαδόλας
Αρθρογράφος: Κώστας Μελισσόπουλος
Από Κώστας Μελισσόπουλος

Όταν ένας δημιουργός γράφει «όταν καταμετρήσεις τα λάφυρά σου, θα λυπηθείς γιατί δεν κούρσεψες την πιο όμορφη μέρα» είναι βέβαιο ότι έχει να σου πει πολλά. Κυρίως αλήθειες…

Αλήθειες, οι οποίες ήταν μέχρι τότε άρρητες, και που με τη μορφή στίχων, πινάκων και γλυπτών, σου δίνουν το κλειδί να τις ξεκλειδώσεις, να τις βιώσεις μέχρι το μεδούλι, να σοκαριστείς από αυτές, και να έχεις μια καλή ευκαιρία αναστοχασμού. Για τον εαυτό σου, για τη ζωή σου, γι’ αυτά που έκανες αλλά κυρίως γιαυτά που δεν έκανες ενώ υποδόρια τα λαχταρούσες…

Αυτό έκανε ο Γιώργης Μπαδόλας, ένας πολυτάλαντος καλλιτέχνης, πολυσχιδής προσωπικότητα και μποέμ που το πλούσιο έργο του, βγήκε εκτός των ασφυκτικών συνόρων της γενέτειρας του Νάουσας και της Μακεδονίας κυρίως μετά το θάνατο του το 2010.

Γιώργη Μπαδόλα

Πρωτύτερα ο Γ.Μπαδόλας ήταν γνωστός στους εικαστικούς κύκλους των Αθηνών, αλλά πλέον με τη συνεισφορά της κόρης του Κατερίνας Μπαδολα και θαυμαστών του έργου του, ξέφυγε και έγινε γνωστός σε όλους αυτούς που εκτιμούν τους δημιουργούς που δεν μπαίνουν σε κοινωνικά καλούπια, και διεισδύουν σε βάθος, μέχρι τον πυθμένα της σκέψης, παρασύροντας τους άλλους σε ταξίδια της ψυχής και του μυαλού.

Η κόρη του καλλιτέχνη, η αρχιτέκτων Κατερίνα Μπαδόλα, διοργάνωσε έκθεση στη Νάουσα με την συνεργασία του δήμου της πόλης αλλά και αρκετών ιδιοκτητών έργων του Μπαδόλα, όπου παρουσιάστηκαν περίπου 100 έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και χαρακτικής του συνόλου της καλλιτεχνικής του διαδρομής, από το 1960 έως το 2010, καθώς και αδημοσίευτα ποιητικά κείμενα.

Στόχος της αναδρομικής έκθεσης όπως λέει η Κατερίνα στο vradyni.gr ήταν να αφηγηθεί” την καλλιτεχνική διαδρομή του Γιώργη Μπαδόλα, και να αναδείξει τις ποιότητες του εικαστικού, αλλά και του ανεξερεύνητου ποιητικού του έργου, απευθυνόμενη τόσο στους φιλότεχνους που τον γνώρισαν, τον αγάπησαν και συγκινούνται από τη δουλειά του, όσο και στους νεότερους ανθρώπους που δεν είχαν την ευκαιρία να τον γνωρίσουν μέχρι σήμερα.

Γιώργη Μπαδόλα

Ο Γιώργης Μπαδόλας ζωγράφιζε χωρίς να έχει τα «τυπικά προσόντα», τις αντίστοιχες σπουδές. Όμως αυτό δεν τον εμπόδισε να χαρίσει μερικά από τα πιο εμβληματικά έργα της ζωγραφικής, στους λάτρεις της τέχνης και στη γενέτειρα του Νάουσα. Μετά τα 40 όμως, μπήκε πρώτος στη Σχολή Καλών Τεχνών. Ποιος μπορούσε να σταματήσει κάποιον παθιασμένο με αυτό που κάνει, να κυνηγήσει τα όνειρα του;

Ο Γ.Μπαδόλας έλεγε γιαυτό:

«Στον καθένα μας στη μοιρασιά αντιστοιχεί ένα καλάθι όνειρα. Κι από αυτά αμφίβολο αν πραγματοποιηθεί κάποιο.Αδιάφορο. Η χαρά να είσαι στο δρόμο η αγωνία να λιγοστεύεις την απόσταση από το τέλος, η ελπίδα πως θα φτάσεις, είναι τα σημαντικά. Ο δρόμος για εκεί με νοιάζει. Τον δικό μου τον λέω Κύθηρα. Δεν με πειράζει αν δεν φτάσω ποτέ. Ο δρόμος για εκεί με νοιάζει. Για τα Κύθηρά μου».

Μόνο γιαυτό, άξιζε τον κόπο να επισκεφθεί κανείς τις δημιουργίες αυτού του ανθρώπου που ρούφηξε τη ζωή μέχρι το μεδούλι, αντισυμβατικά ενίοτε.

Η αλήθεια είναι πως ο επισκέπτης εκστασιάζεται. Θαυμάζει και παρατηρεί. Λεπτομέρειες που φανερώνουν μεγάλη ευαισθησία, αλλά και διείσδυση στην ανθρώπινη ψυχή. Μέσα από απλότητες και ευρηματικότητες αλλά ενίοτε και υπερβολές, αλλά πάντα με έντονα χρώματα ο Γιώργης Μπαδόλας δίνει «όνομα» και «πρόσωπο» στις απουσίες στους έρωτες στις καταστροφές στις απώλειες και της μνήμες.

Γιώργη Μπαδόλα

Ο Γιώργης Μπαδόλας πραγματοποίησε και συμμετείχε σε περισσότερες από 60 εκθέσεις, ατομικές και ομαδικές, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ ιδιαίτερα θερμές κριτικές είχαν δημοσιευτεί για την καλλιτεχνική του δραστηριότητα στον τύπο, ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’70. Έφυγε από κοντά μας το 2010 σε ηλικία 66 ετών, αφήνοντας ένα δυσαναπλήρωτο κενό τόσο στην Τέχνη, όσο και στην πολιτιστική πραγματικότητα της πατρίδας του της Νάουσας.

Δείτε επίσης