Social

Ανακαλύψτε τον ήρωα που κρύβετε μέσα σας

4 τρόποι για να το καταφέρετε εύκολα και γρήγορα

hero

«Ο ήρωας είναι ένα συνηθισμένο άτομο που βρίσκει τη δύναμη να επιμένει και να υπομένει παρά τα τεράστια εμπόδια»

Κρίστοφερ Ριβ

Τι μας κάνει να αγαπάμε τον Χάρι Πότερ ή τους άλλους ήρωες ταινιών δράσης; Γιατί πάντα χειροκροτούμε τις αποφάσεις τους; Γιατί αγαπάμε τόσο πολύ μια καλή ιστορία πρόκλησης, επιμονής και θριάμβου;

Γιατί αυτές οι ιστορίες αντέχουν στο πέρασμα του χρόνου;

Η ιστορία του ήρωα δεν έχει αλλάξει εδώ και χιλιάδες χρόνια. Από την αρχαιότητα, οι παραδόσεις και ο πολιτισμός μας σέβονται τον μύθο του ήρωα που βρίσκεται σε αποστολή. Ένας ήρωας αφήνει το σπίτι του (της), αντιμετωπίζει προκλήσεις, θριαμβεύει και συνήθως επιστρέφει στην εστία του ένας αλλαγμένος άντρας (γυναίκα).

Το 1990, ο εκλιπών Αμερικανός συγγραφέας Τζόζεφ Κάμπελ έγραψε για το ταξίδι του ήρωα. Το μυθολογικό ταξίδι που όλοι οι άνδρες και οι γυναίκες αυτού του κόσμου κάνουν στη διάρκεια της ζωής τους. Ο ίδιος πίστευε ότι ο υψηλότερος σκοπός στη ζωή ήταν η ολοκλήρωση αυτού του ταξιδιού, σαν να είναι κάποιο μυθολογικό ταξίδι. Ένας ήρωας δεν έχει σχήμα και κινείται πέρα από το χρόνο.

Η ανθρώπινη ανάγκη για ήρωες υπερβαίνει όλες τις κουλτούρες.

Η ανάγκη για μια ιστορία

Αυτό που κάνει τους ήρωες αξέχαστους δεν είναι η δύναμή τους, αλλά η θέλησή τους. Θαυμάζουμε την ικανότητά τους να ξεπερνούν την ήττα, να επιμένουν και να υπομένουν. Όταν τους παρακολουθούμε, γινόμαστε προσωρινά εκείνοι. Ζούμε μέσα από τα δικά τους μάτια. Αυτό άλλωστε είναι η γοητεία του αθλητισμού. Ο μέσος φίλαθλος μπορεί να ζήσει τη δόξα μαζί με τους παίκτες.

Τι κάνει όμως έναν ήρωα τόσο αήττητο; Τι τον κάνει να σηκώνεται αφού έχει ηττηθεί εκατοντάδες φορές; Η απάντηση είναι απλή. Μια ιστορία. Όχι μια οποιαδήποτε ιστορία, αλλά μια ιστορία που περιλαμβάνει ένα βαθιά προσωπικά μονοπάτι, στο οποίο ο καθένας διαβαίνει μόνος του. Μπορεί να είναι μια ιστορία που του διηγούνταν οι παππούδες του, ενώ καθόταν γύρω από τη φωτιά ή ένας εμπνευσμένος μέντορας. Μπορεί πάλι να είναι το αποτέλεσμα ενός γεγονότος που τους συγκλόνισε.

Σε κάθε περίπτωση ανεξάρτητα από το μέσο, η ιστορία αυτή έχει χαραχτεί στην ψυχή του ήρωα. Τα πάνω και τα κάτω της περιπέτειας του δεν μπορούν να ερμηνευτούν σαν ξεχωριστά γεγονότα, αλλά σαν το τμήμα του συνόλου που τον κάνει τον ήρωα που μας εντυπωσιάζει σήμερα. Η ιστορία είναι το κίνητρο. Το κίνητρο που βλέπει πέρα από τις αποτυχίες και τις επιτυχίες προς κάποιο σημαντικότερο σκοπό στη ζωή. Κάθε στόχος, κάθε βήμα, κάθε φορά που πέφτει κάτω τα αντιμετωπίζει εντός ενός ευρύτερου πλαισίου.

Ο ήρωας βλέπει την συνολική ομορφιά του δάσους και δεν επικεντρώνεται στα δέντρα ή τα φυτά που συναντά στο δρόμο του.

Απαιτείται συγκέντρωση όχι αντίδραση

Για να είμαι ειλικρινής στη ζωή μου έψαχνα για καιρό ένα κίνητρο με διάρκεια στο χρόνο. Άλλαζα συνέχεια στόχους και παρότι πετύχαινα τους περισσότερους, η κατεύθυνση μου δεν είχε συνοχή. Τουλάχιστον όχι μέχρι να θέσω στον εαυτό μου το ερώτημα, του τι είναι πιο σημαντικό για μένα. Η απάντηση που έδωσα όρισε το πλαίσιο της ιστορίας μου. Γιατί δεν μπορείς να γίνεις ο ήρωας της ζωής σου, αν προσπαθείς να κάνεις τα πάντα και ταυτόχρονα δεν κάνεις απολύτως τίποτα.

Πως να βρείτε την ιστορία σας

Το πρώτο βήμα είναι να ξεκαθαρίσετε τι είναι πιο σημαντικό για εσάς και να εστιάσετε σε αυτό και να αφήσετε απέξω όλα τα υπόλοιπα. Εγώ το κατάφερα γράφοντας κάτω όλα όσα ήθελα να πετύχω στη ζωή μου. Κατέληξα σε 25 στόχους. Έπρεπε όμως να διαλέξω μόνο τους 5 από αυτούς. Όταν ξεδιάλυνα το τοπίο ήξερα πώς να κινηθώ, δεν ξοδευόμουν πια δεξιά και αριστερά. Η πιο δυνατή αλλαγή έρχεται πάντα από τα πιο απλά πράγματα.

Αυτή η άσκηση προτεραιοτήτων δεν ήταν δικό μου τέχνασμα. Ανήκει στον Γουόρεν Μπάφεττ, τον ζάπλουτο σοφό από την Όμαχα ο οποίος έχει πει ότι το μυστικό της σθεναρούς αποφασιστικότητας κρύβεται στη συγκέντρωση και στην επένδυση σε συγκεκριμένα μόνο όνειρα σου.

Το ηθικό δίδαγμα της εντυπωσιακής πορείας του στις επιχειρήσεις είναι ότι, αν αναζητάς ένα κίνητρο που θα ξεπεράσει τους εκάστοτε στόχους σου και θα τους ενώσει σε έναν μεγάλο σκοπό ζωής, πρέπει να ορίσεις την ιστορία σου. Είστε ήδη ο ήρωας της ζωής σας. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να δημιουργήσετε την ιστορία σας και να την ζήσετε.

Για να το πετύχετε μπορείτε να ακολουθήσετε αυτούς τους 4 τρόπους:

Επικεντρώστε την ενέργεια σας

Χρησιμοποιήστε την παραπάνω άσκηση. Πιάστε ένα στυλό και ένα χαρτί ή καθίστε μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή σας και γράψτε 25 πράγματα που θέλετε να κάνετε στη ζωή σας. Διαλέξτε 5 από αυτά. Τώρα έχετε δυο λίστες. Μία στην οποία θα εστιάσετε όλη την ενέργειά σας και μία την οποία θα ξέρετε ότι πρέπει να αποφεύγετε. Για καλύτερα αποτελέσματα τοποθετήστε και τις δύο λίστες στον τοίχο σας, κάπου που μπορείτε να τις βλέπετε καθημερινά.

Ξεκινήστε το ταξίδι

Αυτή είναι μια εξίσου συναρπαστική και τρομαχτική διαδικασία Μην ξεκινήσετε αύριο. Ξεκινήστε τώρα. Κυριολεκτικά ΤΩΡΑ. Θέλετε ένα blog; Φτιάξτε ένα τώρα. Επιθυμείτε να ταξιδέψετε στο εξωτερικό; Πηγαίνετε σήμερα για να πάρετε το διαβατήριό σας. Ενδιαφέρεστε να γίνετε φωτογράφος; Εγγραφείτε σήμερα για να παρακολουθήσετε μαθήματα. Δεν υπάρχει τέλειος χρόνος. Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, το πρώτο βήμα του ταξιδιού.

Παλέψτε με τα τέρατα

Η ευτυχία είναι το υποπροϊόν μιας ουσιαστικής εμπειρίας. Δεν μπορεί να επιδιωχθεί άμεσα, και εάν αποφασίσετε να ακολουθήσετε αυτόν τον γρήγορο τυχοδιωχτικό δρόμο είναι βέβαιο ότι δεν θα έχει διάρκεια. Αντί γι’ αυτό προκαλέστε τον εαυτό σας να παλέψει τα τέρατα στη ζωή σας. Πρέπει να έχετε στο μυαλό σας ότι η αποτυχία είναι μέρος της όλης διαδικασίας.

Ο ήρωας επιστρέφει

Ο ήρωας επιστρέφει πάντα στο σπίτι σοφότερος και καλύτερος. Εκτιμήστε το ταξίδι σας και μοιραστείτε τις εμπειρίες σας με τους άλλους. Τίποτα στη ζωή δεν είναι πιο σημαντικό από το να μοιράζεστε με τον περίγυρο σας. Ο σύγχρονος κόσμος μας, με όλη αυτή την εκπληκτική πρόοδο και τεχνολογία, έχει καταδικάσει στη λήθη πολλές από τις ρίζες μας. Έχει απορροφήσει την παράδοση.

Καθώς ο κόσμος μας ενώνεται, γίνεται ευκολότερο να αμελούμε την προσωπική μας σχέση με τη ζωή. Ψάχνουμε κίνητρα μακριά από εμάς. Αγαπάμε να διαβάζουμε αποσπάσματα και να ακούμε ομιλίες, αλλά σπάνια στρέφουμε την προσοχή μας σε εμάς τους ίδιους, σε αυτά που έχουμε να πούμε. Και κάπως έτσι δεν βλέπουμε το κίνητρο στη δική μας ιστορία. Ξεκαθαρίστε αυτό που πραγματικά θέλετε στη ζωή και αναγνωρίστε το κίνητρό σας. Όλα τα μεγάλα και τα ηρωικά θα ακολουθήσουν.

Πηγή: thinksimplenow.com

Δείτε επίσης