Social

Ιστορίες ανεμελιάς από τα αγαπημένα κατοικίδια των Αμερικανών προέδρων

«Οι σκύλοι είναι η επαφή μας με τον παράδεισο. Δεν ξέρουν ούτε κακία, ούτε φθόνο, ούτε δυσφορία»

Ιστορίες ανεμελιάς από τα αγαπημένα κατοικίδια των Αμερικανών προέδρων
Αρθρογράφος: ΛΟΥΚΑ ΣΟΦΗ
Από ΛΟΥΚΑ ΣΟΦΗ

Ο Μίλαν Κούντερα το έχει θέσει πολύ σωστά: «οι σκύλοι είναι η επαφή μας με τον παράδεισο. Δεν ξέρουν ούτε κακία, ούτε φθόνο, ούτε δυσφορία». Γι’ αυτό άλλωστε αποτελούν και την πρώτη επιλογή για συντροφιά, ακόμη και ανθρώπων με μεγάλες ευθύνες και καταιγιστικούς ρυθμούς εργασίας, όπως είναι για παράδειγμα οι πρόεδροι των ΗΠΑ. Για του λόγου το ασφαλές 46 Αμερικανοί πρόεδροι έχουν ζήσει στον Λευκό Οίκο από το 1776, όποτε οι ΗΠΑ απέκτησαν την ανεξαρτησία τους, μέχρι σήμερα και τουλάχιστον 31 σκυλιά έχουν συμβιώσει μαζί τους εντός του εντυπωσιακού μεγάρου. Στο βιβλίο «All-American Dogs: A History of Presidential Pets from Every Era», που πρόκειται να κυκλοφορήσει στα βιβλιοπωλεία τον Αύγουστο, ο ιστορικός Άντριου Χάγκερ αποκαλύπτει χαριτωμένες ιστορίες των Αμερικανών προέδρων με τους τετράποδους φίλους τους σε δύσκολες και δυσκολότερες εποχές.

Ιστορίες ανεμελιάς από τα αγαπημένα κατοικίδια των Αμερικανών προέδρων

Ρόναλντ Ρίγκαν και Λάκι

Ιστορίες ανεμελιάς από τα αγαπημένα κατοικίδια των Αμερικανών προέδρων

Η γραμματέας της Πρώτης Κυρίας, Νάνσι Ρίγκαν, η Σίλα Τέιτ, ήταν αυτή που έπεισε τον 40ο πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος βρισκόταν στην εξουσία από το 1981 έως το 1989, να πάρει έναν σκύλο. Τελικά η Λάκι, ράτσας Μπουβιέ της Φλάνδρας, που έγινε η αγαπημένη συντροφιά του Ρόναλντ Ρίγκαν έφτασε στα χέρια του ως δώρο από την 6χρονη Κρίστεν Έλις που έπασχε από την ασθένεια spina bifida (είχε δηλαδή δισχιδή ράχη) και υπήρξε το πρόσωπο των περιβόητων πόστερ March of Dimes. Ο Ρόναλντ και η Λάκι υπήρξαν αχώριστο δίδυμο για χρόνια με τις πληροφορίες να θέλουν την μεγαλόσωμη σκυλίτσα να τρελαίνεται για βόλτες με το ελικόπτερο καθώς αγαπημένος της προορισμός ήταν το εξοχικό του προεδρικό ζεύγους στο Καμπ Ντέιβιντ.

Τζον Κένεντι και Κλίπερ

Ιστορίες ανεμελιάς από τα αγαπημένα κατοικίδια των Αμερικανών προέδρων

Παρότι ο Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, ο πρόεδρος των ΗΠΑ από το 1961 έως το 1963, ήταν αλλεργικός στα ζώα, είχε ζήσει με πολλά τετράποδα, όπως ο γερμανικός ποιμενικός Κλίπερ, που είχε δωρίσει ο πατέρας του Τζόζεφ στη σύζυγο του Τζάκι. Ήταν μάλιστα τέτοια η αγάπη του για τα ζώα, που παρά την αλλεργία του, ήθελε τα παιδιά του να μεγαλώσουν μαζί τους, ώστε να γίνουν υπεύθυνα από μικρά αναλαμβάνοντας την φροντίδα τους και φυσικά απολαμβάνοντας το παιχνίδι όλοι μαζί. Οι φήμες θέλουν τον Κλίπερ πάντα στο πλευρό της κομψής Τζάκι, που δεν δίσταζε να του πετά την μπάλα στους κήπους του Λευκού Οίκου, ακόμη κι όταν ήταν ντυμένη για επίσημα έξοδο με τον αγαπημένο πρόεδρο όλων των Αμερικανών.

Ρίτσαρντ Νίξον και βασιλιάς Ταμάχο

Στην οικογένεια του Ρίτσαρντ Νίξον τα τετράποδα είχαν πάντα περίοπτη θέση. Από το 1969 έως το 1974, όποτε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος βρισκόταν στον Λευκό Οίκο, τρία σκυλιά παρέλασαν από το προεδρικό μέγαρο με το ιρλανδικό σέτερ που άκουγε στο όνομα βασιλιάς Ταμάχο να αποτελεί την μεγάλη αδυναμία των περισσοτέρων. Την έναρξη της πολιτικής του καριέρας ωστόσο την χρωστούσε σε ένα άλλο σκύλο, την Τσέκερς, που υιοθέτησε στη διάρκεια ενός πρώτου σκανδάλου που τον ήθελε να έχει φάει εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια από ένα ταμείο που είχε στηθεί για να τον βοηθήσει να μεταπηδήσει από τη θέση του γερουσιαστή σε αυτή του προεδρικού υποψηφίου. Μια εμφάνιση του με την Τσέκερς στην τηλεόραση και η ιστορία της γνωριμία τους που αφηγήθηκε, ήταν αρκετή για να πείσουν τους Αμερικανούς για τα αγαθά του αισθήματα και την αλήθεια των λόγων του.

Μπιλ Κλίντον και Μπάντι

Ιστορίες ανεμελιάς από τα αγαπημένα κατοικίδια των Αμερικανών προέδρων

To 1991, δυο χρόνια πριν οι Κλίντον μετακομίσουν στον Λευκό Οίκο ο Μπιλ απέκτησε μια ασπρόμαυρη γάτα, τη Σοκς, που έμελλε να γίνει η ντίβα του προεδρικού μεγάρου στα χρόνια της προεδρίας τους, αφού λάτρευε να παρευρίσκεται στις συνεντεύξεις Τύπου και να απολαμβάνει τα χάδια όλων όσων ήθελαν να τη κανακέψουν. Το 1997 όταν η Τσέλσι έφυγε για το κολέγιο η Χίλαρι σκέφτηκε ότι ήρθε η ώρα να μπει και ένας σκύλος στην οικογένεια και αυτός ήταν ένα καφέ λαμπραντόρ, που πήρε το όνομα Μπάντι (φιλαράκι). Ένα από τα αγαπημένα αστεία του Μπιλ Κλίντον στα χρόνια που ακολούθησαν είναι ότι του ήταν πιο εύκολο να προσπαθεί να βρει τη χρυσή τομή ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους παρά να πείσει την Σοκς να αγαπήσει τον Μπάντι και το αντίστροφο!

Μπαράκ Ομπάμα και Μπο

Ιστορίες ανεμελιάς από τα αγαπημένα κατοικίδια των Αμερικανών προέδρων

Όταν ο Μπαράκ Ομπάμα κέρδισε τις εκλογές το 2008 απευθύνθηκε στο τέλος της νικητήριας ομιλίας του προς τις δύο κόρες του λέγοντας τους ότι «κερδίσατε το κουτάβι που τόσο πολύ επιθυμούσατε»! Το κουτάβι, ράτσας πορτογαλικός σκύλος του νερού, πήρε το όνομα Μπο και ήταν το δώρο του γερουσιαστή Τεντ Κένεντι προς το ζεύγος των Ομπάμα σε μια προσπάθεια να συνδεθεί η προοδευτική κληρονομιά της οικογένεια του πρώτου με την ελπίδα που κουβαλούσε η μετακόμιση των δεύτερων στο Λευκό Οίκο. Παρότι ο Μπο ανήκε στα κορίτσια των Ομπάμα, όλοι τους φρόντιζαν να τον προσέχουν και να τον παίρνουν παντού μαζί τους, από επίσημες εκδηλώσεις μέχρι μακρινές διακοπές, μέχρι το θάνατο του σε ηλικία 12 ετών το 2011.

Δείτε επίσης