Τουρισμός

easyJet: Τεράστια αύξηση κρατήσεων παρά τις ανατιμήσεις και τον πληθωρισμό

Σύμφωνα με την βρετανική εταιρεία η «κρίση του κόστους ζωής» προκάλεσε ισχυρή ζήτηση για την περίοδο των διακοπών Χριστούγεννων και Πρωτοχρονιάς

EasyJet: Τεράστια αύξηση κρατήσεων παρά τις ανατιμήσεις και τον πληθωρισμό
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Στην εξασφάλιση του τελικού κόστους των διακοπών στα σημερινά επίπεδα ενόψει ανατιμήσεων και απρόσμενων αυξήσεων εξαιτίας του πληθωρισμού έχουν προχωρήσει οι Βρετανοί καταναλωτές υπό το άγχος της λεγόμενης «κρίσης του κόστους ζωής», σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του Διευθ.Συμβούλου της βρετανικής αεροπορικής εταιρείας easyJet Γιόχαν Λούντγκρεν.

Όπως είπε χαρακτηριστικά στην δημοφιλή εκπομπή «Today» του τηλεοπτικού δικτύου BBC «οι άνθρωποι προστατεύουν τις δαπάνες που έχουν υπολογίσει για τις διακοπές τους, παρά την κρίση του κόστους ζωής».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της easyJet η αεροπορική εταιρεία κατέγραψε μεγάλη ζήτηση για πτήσεις κατά τη διάρκεια των περιόδων αιχμής για τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Επίσης, όπως αποκάλυψε υπήρξε απότομη ανάκαμψη των πωλήσεων το πρώτο εξάμηνο με αποτέλεσμα η easyJet να μειώσει τις ζημιές του για την φετινή χρονιά ως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Στις δηλώσεις του ανέφερε επίσης ότι η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους κλήθηκε να αντιμετωπίσει «πολλαπλούς αντίθετους ανέμους» κατά την περίοδο αυτή, από τους περιορισμούς κατά την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού μέχρι και των επιπτώσεων της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία οδήγησε σε αύξηση των τιμών των καυσίμων παγκοσμίως. Ωστόσο, εξήγησε πως η ζήτηση μέχρι πρόσφατα η ζήτηση «εκτός των περιόδων αιχμής παρέμεινε κάτω από τα συνήθη επίπεδα».

Οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης

Ο Διευθ.Σύμβουλος της easyJet Γιόχαν Λούντγκρεν παραδέχτηκε ότι οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης (και συνεπώς οι συνεχείς αυξήσεις των τιμών καυσίμων) έχουν επηρεάσει την αεροπορική βιομηχανία και τις πτήσεις ειδικότερα.

Όπως όλες οι αεροπορικές εταιρείες, η easyJet αντιμετωπίζει πιέσεις κόστους, συμπεριλαμβανομένων του υψηλότερου κόστους καυσίμων, του ισχυρότερου δολαρίου ΗΠΑ και των απαιτήσεων για υψήξεις στους μισθούς εξαιτίας του πληθωρισμού.

Αν και ο Λούντγκρεν αρνήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα «κατά πόσο θα αυξηθούν οι τιμές των εισιτηρίων για το επόμενο καλοκαίρι» με βάση τα σημερινά δεδομένα και τις εκτιμήσεις της εταιρείας, παραδέχτηκε ότι γενικότερα «έρχονται μεγάλες αυξήσεις κόστους προς τον κλάδο».

Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτινάχθηκε σε υψηλό 41 ετών τον Οκτώβριο φθάνοντας στο 11,1% -σε ετήσια βάση- καθώς οι τιμές της ενέργειας και των τροφίμων αυξάνονται σε εβδομαδιαία βάση και είναι σε..διψήφια επίπεδα επί μήνες.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του BBC (με την συμμετοχή 4.000 ατόμων 18 ως 70 ετών) σε εθνικό επίπεδο, το 85% των Βρετανών ανησυχεί για την αύξηση του κόστους ζωής, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 69% σε παρόμοια δημοσκόπηση στις αρχές του έτους (Ιανουάριος 2022). Ως αποτέλεσμα, 9 στους 10 ανθρώπους δηλώνουν ότι προσπαθούν να εξοικονομήσουν χρήματα, καθυστερώντας να ανάψουν τη θέρμανση στο σπίτι και το γραφείο τους και κάνοντας περικοπές στα έξοδα για τρόφιμα και είδη που δεν θεωρούν ως «πρώτης ανάγκης».

Ισχυρή ζήτηση και αισιοδοξία

Κατά την διάρκεια της παρουσίας του στην τηλεοπτική εκπομπή ο Διευθ.Σύμβουλος της easyJet Γιόχαν Λούντγκρεν εξέφρασε όμως και την αισιοδοξία του για την επόμενη τουριστική περίοδο και κυρίως για το 2023.

«Υπήρχε μεγάλη και αυξημένη ζήτηση αυτό το καλοκαίρι, παρά την αβεβαιότητα που περιβάλλει την κατάσταση της οικονομίας. Ταυτόχρονα βλέπουμε ότι υπάρχει ισχυρή ζήτηση στις περιόδους αιχμής» ανέφερε χαρακτηριστικά και διευκρίνισε: «Οι οικονομικές αεροπορικές εταιρείες τείνουν να τα πηγαίνουν καλά σε περιόδους ύφεσης, επειδή ι άνθρωποι έλκονται προς την αξία».

Έτσι, όπως εξήγησε περιμένει να υπάρξει μια τάση για κρατήσεις νωρίτερα από άλλες χρονιές και μία σημαντική τάση για ταξίδια σε τιμές προσφοράς. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η easyJet σε 2.000 άτομα, το 64% σχεδιάζει να πετάξει στο εξωτερικό το 2023, ενώ το 70% δήλωσε ότι θα δώσει προτεραιότητα στις διακοπές έναντι άλλων δαπανών στον ετήσιο προϋπολογισμό του.

Πολλοί από τους συμμετέχοντες στην συγκεκριμένη έρευνα απάντησαν πως «θα περικόψουν άλλες διακριτικές δαπάνες», όπως φαγητό έξω ή αγορά νέων ρούχων, για να εξασφαλίσουν ότι θα μπορέσουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό και να απολαύσουν λίγες ημέρες διακοπών, αναψυχής και ξεκούρασης.

Γι' αυτό ο Γιόχαν Λούντγκρεν υπογράμμισε ότι η easyJet πρέπει να κάνει περισσότερα για να «τονώσει τη ζήτηση εκτός των περιόδων αιχμής».

Δείτε επίσης