Τουρισμός

ΙΤΕΠ: Το 43% των τουριστικών καταλυμάτων στην Αθήνα δεν είναι ξενοδοχειακά

Σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων τα περισσότερα εντάσσονται στην κατηγορία της βραχυχρόνιας μίσθωσης

ΙΤΕΠ: Το 43% των τουριστικών καταλυμάτων στην Αθήνα δεν είναι ξενοδοχειακά
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Η αναθεώρηση του μοντέλου της τουριστικής ανάπτυξης της Αθήνας και η συζήτηση των προτάσεων από όλους τους φορείς του κλάδου με τα συναρμόδια υπουργεία είναι «περισσότερο αναγκαία από ποτέ», όπως επισημάνθηκε στη σημερινή 52η τακτική γενική συνέλευση της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ).

Η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας για την «Φέρουσα Ικανότητα» της Αθήνας-Αττικής ως τουριστικού προορισμού που διενήργησε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), αποκάλυψε την «ακτινογραφία» της υφιστάμενης κατάστασης σε ό,τι αφορά τη δυναμικότητα σε κλίνες της Αθήνας Αττικής -ξεκινώντας από τις ξενοδοχειακές- για πρώτο φορά από την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Δηλαδή, ύστερα από 18 ολόκληρα χρόνια.

Με βάση τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα της συγκεκριμένης έρευνας, αποδεικνύεται πως «το 43% των τουριστικών καταλυμάτων στην Αθήνα δεν είναι ξενοδοχειακά, με τα περισσότερα εξ αυτών να εντάσσονται στην ομπρέλα της βραχυχρόνιας μίσθωσης». Μάλιστα, οι τελευταίες εκτιμήσεις κάνουν λόγο και για αναλογία ένα προς ένα, σε ό,τι αφορά την προσφορά των ξενοδοχειακών κλινών με αυτά της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Όπως επισημάνθηκε από τον επίκουρο καθηγητή Παντείου Πανεπιστημίου, Γιώργο Σώκλη «το τουριστικό προϊόν της χώρας φαίνεται ότι βρίσκεται στο στάδιο της ωρίμανσης». Όμως, τόνισε πως «στην περιοχή της Αθήνας τα τελευταία χρόνια έχει γίνει υπέρβαση των βέλτιστων ορίων τουριστικής ανάπτυξης λόγω του ότι συγκεντρώνεται ένας μεγάλος αριθμός διανυκτερεύσεων σε λίγα τετραγωνικά χιλιόμετρα».

Κατά την εκτίμησή του με βάση την σχετική έρευνα ήταν σχεδόν αναμενόμενο γεγονός: «Αυτή η εξέλιξη οφείλεται στη μεγάλη αύξηση της ζήτησης για υπηρεσίες καταλύματος τα τελευταία χρόνια, η οποία καλύφθηκε σε συντριπτικό ποσοστό μέσω της ραγδαίας εξάπλωσης καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης. Αντιθέτως, η κάλυψη της αυξημένης ζήτησης από πλευράς των ξενοδοχείων έγινε μέσω της αξιοποίησης του πλεονάζοντος δυναμικού και όχι με τη δημιουργία νέων μονάδων. Εκτιμούμε ότι οι συνθήκες είναι ώριμες για μία συζήτηση για ένα νέο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης το οποίο θα ανανεώσει το τουριστικό προϊόν της χώρας πριν αυτό παρακμάσει, ανάφερε χαρακτηριστικά».

Από την πλευρά της και η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ), Λαμπρινή Καρανάσιου Ζούλοβιτς κινήθηκε στο ίδιο «μήκος κύματος» περί αξιολόγησης του μοντέλου ανάπτυξης που έχει επικρατήσει με βάση τις νέες τάσεις καθώς και τις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού για το μέλλον: «Το ζητούμενο είναι τι θέλουμε για την Αθήνα τελικά; Πρέπει να το σκεφτούμε... Θέλουμε ανεξέλεγκτη δημιουργία κλινών με τον κίνδυνο να μείνουν κενές; Ή επιθυμούμε μια στρατηγική ανάπτυξη η οποία θα μας διασφαλίσει βιωσιμότητα και μια ορθή εξέλιξη σε όλα τα επίπεδα; Όπως αναφέρουμε επί πολλά χρόνια στα δελτία μας, κάθε μήνα η υπερπροσφορά κλινών μας προβληματίζει γιατί βλέπουμε -μεταξύ άλλων- ότι δεν επιτρέπει την αύξηση των τιμών».

Τέλος, όσον αφορά στην πορεία της κίνησης στην Αθήνα, όπως τονίσθηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης και με βάση τα πρόσφατα στοιχεία Νοεμβρίου, το 11μηνο για την Αθήνα έκλεισε με αρνητικό πρόσημο (με -11%) σε ό,τι αφορά στη Μέση Πληρότητα σε σχέση με το 2019.

Δείτε επίσης