Τουρισμός

Γιάννης Μώραλης: «Η κρουαζιέρα συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη της πόλης μας»

Συνάντηση με το προεδρείο της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας είχε ο δήμαρχος Πειραιά

Γιάννης Μώραλης: «Η κρουαζιέρα συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη της πόλης μας»
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Τη διοργάνωση συνεδρίου με θέμα την προστασία του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος, από τις εκπομπές ρύπων των μηχανών των πλοίων που ελλιμενίζονται στον Πειραιά, αποφάσισαν ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης, ο πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας Γιώργος Κουμπενάς και ο γενικός διευθυντής της Ένωσης, Αντώνης Καλούδης.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Πειραιά, έγινε ένας μίνι απολογισμός της προηγούμενης χρονιάς (2022) στον τομέα της κρουαζιέρας, ενώ συζητήθηκαν και οι πρώτες ενδείξεις που λαμβάνει ο κλάδος για την φετινή σεζόν.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, αναλύθηκε η προσπάθεια που καταβάλλεται σε διεθνές, κοινοτικό, αλλά και εθνικό επίπεδο, σχετικά με τη μείωση εκπομπής ρύπων στην ατμόσφαιρα, που προκαλούνται από κάθε μορφής δραστηριότητα σε στεριά, αέρα και θάλασσα. Έτσι με γνώμονα το ενδιαφέρον και των πλευρών για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος στην πόλη του Πειραιά, αποφασίστηκε η από κοινού διοργάνωση συνεδρίου με θέμα: «Προστασία του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος από τις εκπομπές ρύπων που προκαλούνται από την λειτουργία των μηχανών των πλοίων - περίπτωση πλοίων που ελλιμενίζονται στον κεντρικό επιβατηγό λιμένα Πειραιά», που θα διεξαχθεί την 1η Μαρτίου, στο κρουαζιερόπλοιο «CELESTYAL CRYSTAL».

Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, σε σχετική δήλωση επεσήμανε: «Η κρουαζιέρα μπορεί να γίνει ένας ζωτικής σημασίας τομέας για τον δήμο Πειραιά, ο οποίος μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη της πόλης μας και στην προώθηση του πολιτισμού του Πειραιά. Σύμφωνα με τον πρόεδρο, η κρουαζιέρα το 2022, μετά την πανδημία, κυμάνθηκε σε αρκετά ικανοποιητικά επίπεδα με το 60% των κρουαζιερόπλοιων να είναι πλέον homeport, ενώ το 2023 θα υπάρξει αύξηση των κρουαζιερόπλοιων, αλλά και μεγαλύτερη πληρότητα. Σε συνδυασμό με τη λειτουργία του μετρό και τη δημιουργία νέων ξενοδοχείων στον Πειραιά, το μέλλον της κρουαζιέρας είναι ευοίωνο και ενθαρρυντικό, γεγονός που μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Ως δημοτική αρχή θα συνεχίσουμε να είμαστε έμπρακτα κοντά στην Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας, με δράσεις και πρωτοβουλίες που κινούνται στην κατεύθυνση ενίσχυσης της κρουαζιέρας στον Πειραιά. Τους ευχαριστώ θερμά για την εποικοδομητική μας συνεργασία, η οποία αποτυπώνεται και στην από κοινού διοργάνωση ενός σημαντικού συνεδρίου τον Μάρτιο».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας, Γιώργος Κουμπενάς, δήλωσε: «Είναι ευχάριστο να συνεργάζεται ο φορέας μας με τον δήμο του Πειραιά που θεωρείται η έδρα της ναυτιλίας και που συμβαίνει να είναι ο πρώτος λιμένας της χώρας. Η Ένωση και τα μέλη μας, καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για την ανάπτυξη του κλάδου αυτού του θαλάσσιου τουρισμού στον Πειραιά». Στοχεύουμε, είπε ο κ. Κουμπενάς, στην παροχή κάθε διευκόλυνσης των πλοίων στον λιμένα, καθώς και των εκατοντάδων χιλιάδων επιβατών και τουριστών που μεταφέρονται με αυτά. Θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με την τοπική αυτοδιοίκηση και τον δήμαρχο κ. Μώραλη, ο οποίος δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη του κλάδου αυτού του θαλάσσιου τουρισμού, με τα γνωστά οφέλη για την τοπική κοινωνία της ευρύτερης περιοχής και ασφαλώς την οικονομία της χώρας».

Δείτε επίσης