Τουρισμός

Transavia: Στο «στόχαστρο» της ολλανδικής κυβέρνησης μετά από πολύμηνη έρευνα

Η αεροπορική εταιρία χαμηλού κόστους του ομίλου Air France-KLM κινδυνεύει «με υψηλά πρόστιμα και άλλες κυρώσεις» σύμφωνα με έκθεση της Επιθεώρησης Εργασίας

Transavia, αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους, ολλανδική αεροπορική εταιρεία, παραβάσεις νομοθεσίας, Επιθεώρηση Εργασίας, καταγγελίες εργαζομένων, φοιτητές, πλήρωμα καμπίνας, αεροσυνοδοί, υψηλά πρόστιμα, κυρώσεις, ταξίδια, πτήσεις, ταξίδια, αεροπορικός τ
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Αντιμέτωπη με υψηλά πρόστιμα και βαρτιές κυρώσεις για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας και των όρων λειτουργίας των αεροπορικών εταιρειών στην Ολλανδία είναι η Transavia, ύστερα από έρευνα και ειδικό έλεγχο από την Επιθεώρηση Εργασίας και το αρμόδιο τμήμα της Υπηρεσίας Πολιτικής αεροπορίας.

Μετά από καταγγελίες εις βάρος της Transavia η Επιθεώρηση Εργασίας πραγματοποίησε έρευνα κατά την οποία διαπιστώθηκε πως η αεροπορική εταιρία χαμηλού κόστους του ομίλου Air France-KLM στην Ολλανδία χρησιμοποίησε συστηματικά στις πτήσεις της και για μεγάλο χρονικό διάστημα, φοιτητές που έκαναν πρακτική εξάσκηση ως κανονικά μέλη πληρώματος καμπίνας!

Σύμφωνα με το ολλανδικό ειδησιογραφικό πρακτορείο ANP, δεκάδες φοιτητές που είχαν συμφωνίες «πρακτικής εξάσκησης, εκπαίδευσης και εκμάθησης» ουσιαστικά εκτελούσαν χρέη κανονικών υπαλλήλων με τις ίδιες ευθύνες και αρμοδιότητες, λαμβάνοντας μόνο «ένα χαμηλό επίδομα πρακτικής εξάσκησης».

Με αυτό το τρόπο η Transavia κάλυψε τα κενά σε έμπειρο προσωπικό καμπίνας, μείωσε το κόστος των πτήσεων, αύξησε τα περιθώρια κέρδους ανά πτήση αλλά ταυτόχρονα έθεσε σε κίνδυνο τόσο τους φοιτητές που έκαναν πρακτική εξάσκηση και δεν είχαν την απαραίτητη εμπειρία ή τις αναγκαίες γνώσεις όσο και τους επιβάτες, παραβιάζοντας παράλληλα κανονισμούς και νόμους τόσο της ολλανδικής εργατικής νομοθεσίας όσο και των κανονισμών πτήσεων για τις αεροπορικές εταιρείες που πετούν από και προς την Ολλανδία.

Όπως αναφέρουν ρεπορτάζ ολλανδικών και βελγικών ΜΜΕ, η Επιθεώρηση Εργασίας επέβαλλε σε πρώτη φάση στην εταιρεία την καταβολή σε όλους τους φοιτητές που χρησιμοποιήθηκαν ως κανονικά μέλη πληρώματος και εκτελούσαν χρέη κανονικών υπαλλήλων της εταιρείας να καταβάλει ως καθυστερούμενες αποδοχές τα προβλεπόμενα ποσά από μισθούς και επιδόματα εντός τεσσάρων εβδομάδων.

Επιπλέον, μέσα στις επόμενες ημέρες η Επιθεώρηση Εργασίας της Ολλανδίας θα παραδόσει το τελικό πόρισμα της έρευνας καθώς και την έκθεση τόσο στην διοίκηση της εταιρείας όσο και στην κυβέρνηση - στα συναρμόδια υπουργεία- αναφέροντας μεταξύ άλλων τις προβλεπόμενες από την ισχύουσα νομοθεσία κυρώσεις ή ιδιαίτερα υψηλά πρόστιμα καθώς συνολικά διαπιστώθηκαν παραβάσεις επί πολλούς μήνες με την χρησιμοποίηση δεκάδων φοιτητών ως «κανονικούς υπαλλήλους».

Είναι χαρακτηριστικό πως η Επιθεώρηση Εργασίας ξεκίνησε την έρευνα πέρυσι, μετά από αρκετές καταγγελίες σχετικά με «παραβάσεις από την διεύθυνση της εταιρείας» και από την έρευνα διαπιστώθηκε πως η υπόθεση αφορούσε συνολικά 60 φοιτητές από πέντε διαφορετικά Ιδρύματα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης της χώρας, οι οποίοι αν και είχαν επιλεχθεί ως «εκπαιδευόμενοι» και είχαν συνάψει συμβάσεις «πρακτικής εξάσκησης» από τον Φεβρουάριο έως και τον Ιούνιο του 2022. Ουσιαστικά μετά από μία σύντομη εκπαίδευση εξαναγκάστηκαν να αναλάβουν τις ίδιες ευθύνες με αυτές ενός μόνιμου αεροσυνοδού και είχαν τα ίδια ωράρια εργασίας (πλήρες ωράριο) με τα ίδια καθήκοντα!

Στην αρχική έκθεση της Επιθεώρησης Εργασίας αναφέρεται ότι «η πρακτική άσκηση για τους εν λόγω σπουδαστές θα έπρεπε να είναι αφιερωμένη στην κατάρτιση και την εκπαίδευση. Ωστόσο, στην πραγματικότητα αποσκοπούσε κυρίως στην εργασία και όχι στη μάθηση» ενώ διαπιστώθηκε ότι «οι σπουδαστές υπο-αμείβονταν κατά παράβαση του νόμου περί ελάχιστου μισθού και ελάχιστου επιδόματος αδείας (Wml) και είχαν σχέση εργασίας και όχι μαθητείας ή εκπαίδευσης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Transavia πέρυσι το καλοκαίρι ακύρωσε το 25%-30% των πτήσεων Ιουλίου στην Γαλλία λόγω απεργιών των πληρωμάτων καμπίνας ενώ σύμφωνα με Βελγικά ΜΜΕ αντιμετώπισε δύο σοβαρά περιστατικά στην Ολλανδία. Στο ένα περιστατικό έγινε εκκένωση σε αεροσκάφος στο αεροδρόμιο του Αϊντχόφεν από την πυροσβεστική και στο άλλο σθμβάν έγινε αναγκαστική προσγείωση καθώς βρέθηκε εν πτήση λαθρεπιβάτης χωρίς...εισιτήριο και κάρτα επιβίβασης.

Δείτε επίσης