Τουρισμός

Eurocontrol: Αύξηση κατά 10% της αεροπορικής κίνησης στην Ελλάδα σε σχέση με το 2019!

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας οι αερομεταφορές έφθασαν ήδη φέτος το 93% των επιπέδων προ της πανδημίας

eurocontrol, αεροπορικη κινηση, αυξηση αεροπορικησ κινησησ, αυξηση πτησεων στην ελλαδα, Eurocontrol, Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας, Αύξηση 10%, Ελλάδα, αερομεταφορές, αεροπορικός κλάδος, ελληνικός τουρισμός, Τουρισμός
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Το υψηλότερο ποσοστό ανόδου της αεροπορικής κίνησης μέσα στις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου στην Ευρώπη κατέγραψε η Ελλάδα, συνεχίζοντας μία εξαιρετικά θετική πορεία μηνών την φετινή χρονιά, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας (Eurocontrol).

Στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν συυνολικά 2.198 πτήσεις αυξημένες κατά 7% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου (2022) και κυρίως περισσότερες κατά 10% σε σχέση με την ίδια εβδομάδα του 2019, χρονιά που η χώρα μας κατέγραψε τα κορυφαία ρεκόρ των τελευταίων 70 ετών. Μάλιστα, η Ελλάδα - μαζί με την Τουρκία και την Πορτογαλία - ήταν οι μόνες χώρες που κατάφεραν να έχουν αύξηση πτήσεων σε σύγκριση με το 2019, ενώ η χώρα ήταν στην πρώτη θέση της κατάταξης με βάση την αύξηση των πτήσεων σε σχέση με την χρονιά πριν την πανδημία του κορωνοϊού (2019) με ποσοστό 10%, μπροστά από την γειτονική Τουρκία και όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Advertisement

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας (Eurocontrol) κατέγραψε 32.514 μέσες ημερήσιες πτήσεις την εβδομάδα από τις 6 έως τις 12 Σεπτεμβρίου, σημειώνοντας μία μικρή πτώση κατά 1,4% σε σύγκριση με την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.

Όμως, σύμφωνα με τους αναλυτές του αεροπορικού κλάδου είναι απολύτως φυσιολογικό καθώς τα επίπεδα της εναέριας κυκλοφορίας άρχισαν σταδιακά να υποχωρούν μετά την κορύφωση του Αυγούστου και τις πολύ υψηλές επιδόσεις του καλοκαιριού, το οποίο είναι η υψηλή τουριστική περίοδος (high season) για την Ευρώπη.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι σχετικές εκθέσεις που δημοσιεύτηκαν σήμερα, οι ημερήσιες πτήσεις την εβδομάδα από τις 6 έως τις 12 Σεπτεμβρίου παρέμειναν αυξημένες κατά 7% μονάδες, έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2022, δείχνοντας όχι μόνο την ανάκαμψη του κλάδου αλλά και την αυξητική τάση που έχει ήδη αρχίζει να διαμορφώνεται ενόψει του 2024.

Με θετικές προοπτικές επίσης και για την περίοδο 2025-2027. Ουσιαστικά, στατιστικά σε απόλυτους αριθμούς εμφανίζεται μία μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα κατά 5% αλλά το ίδιο φαινόμενο καταγράφηκε σε όλες τις τουριστικές αγορές, ειδικά της Μεσογείου.

Σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, η μοναδική χώρα που εμφάνισε οριακή άνοδο 1% στις πτήσεις ήταν η Γερμανία, κυρίως όμως της αύξησης των εσωτερικών πτήσεων και της επιβατικές κίνησης από ταξιδιώτες που επιστρέφουν στην πόλυ κατοικίας τους αλλά και από τους φοιτητές.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας (Eurocontrol) σε ετήσια βάση, η αεροπορικής κίνησης του δικτύου της Ευρώπης έφθασε συνολικά το 91% της αντίστοιχής του 2019 (δηλ. ήταν αυξημένη κατά 11% σε σχέση με πέρυσι) και οι αναλυτές εκτιμούν ότι στην χειρότερη των περιπτώσεων (worst case scenario) θα φθάσει τα ίδια επίπεδα με το 2019 ή θα σημειώσει μια μικρή, αλλά εξαιρετική, αύξηση συγκριτικά με την χρονιά των μεγάλων ρεκόρ και επιδόσεων του κλάδου στην Ευρώπη.

Δείτε επίσης