Τουρισμός

Deutsche Welle: Αφιέρωμα-εγκώμιο στον τουρισμό της Ρόδου

Ρεπορτάζ της ιστοσελίδας του γερμανικού καναλιού με τίτλο «Δεν ξεκολλάνε οι τουρίστες από τη Ρόδο» εξηγεί γιατί το ελληνικό νησί αποτελεί «φαινόμενο»

deutsche welle, ροδοσ, ροδος τουριστεσ 2023, ροδοσ τουρισμοσ, ροδοσ διακοπεσ, ροδοσ πυρκαγιεσ, ροδοσ παραλιεσ, Deutsche Welle, Ρόδος, Τουρίστες, Διακοπές 2023, Πυρκαγιές, Ελληνικός τουρισμός
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ένα εγκωμιαστικό ρεπορτάζ στο νησί της Ρόδου και τις εκπληκτικές επιδόσεις του στον τομέα της φιλοξενίας και του τουρισμού παρά τις τεράστιες πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού που έγιναν θέμα παγκοσμίως φιλοξενεί η ιστοσελίδα του γερμανικού καναλιού Deutsche Welle (γνωστό και ως «DW»).

Το αφιέρωμα έχει τίτλο «Δεν ξεκολλάνε οι τουρίστες από τη Ρόδο» και εξηγεί πως οι τουρίστες όχι μόνο δεν πτοήθηκαν ή φοβήθηκαν από τις σκηνές με τις πρωτόγνωρες φωτιές για τα ευρωπαικά δεδομένα αλλά στην συνέχεια έσπευσαν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα για να απολαύσουν την φιλοξενία και τις ομορφιές του νησιού των Δωδεκανήσων. Κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα να σημειώσει εντυπωσιακές επιδόσεις ο τουρισμός της Ρόδου μέσα στην φετινή σεζόν παρά τις αρχικές ανησυχίες και τις αρνητικές προβλέψεις ορισμένων αναλυτών του κλάδου.

Στην εισαγωγή του εγκωμιαστικού ρεπορτάζ αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Οι σκηνές έγιναν πρωτοσέλιδα. Μέσα σε λίγες ώρες πάνω από 20.000 τουρίστες έπρεπε να απομακρυνθούν για να γλιτώσουν από τις τεράστιες πυρκαγιές που ξέσπασαν τον περασμένο Ιούλιο στο αγαπημένο νησί τους, κατακαίοντας στο νοτιοανατολικό τμήμα, δάση, θαμνώδεις εκτάσεις αλλά καταστρέφοντας σε ένα βαθμό και τουριστικά θέρετρα. "Αν ήταν νύχτα, θα είχαμε πεθάνει", δήλωσε τότε ένας Γερμανός παραθεριστής. Τα πυροσβεστικά ελικόπτερα πετούσαν πάνω από τις πισίνες των ξενοδοχείων για να πάρουν νερό, οι ντόπιοι μάζευαν τους ανθρώπους με φορτηγά και λεωφορεία για να τους απομακρύνουν από τον κίνδυνο, μέσα από πυκνά σύννεφα καπνού, τρελούς ανέμους και την διαπεραστική μυρωδιά του καμμένου. Αλλά παρά την "κόλαση των διακοπών", όπως αναφέρονταν σε ορισμένους τίτλους των ΜΜΕ, ο αριθμός των τουριστών στο νησί παρέμεινε αμείωτος».

deutsche welle, ροδοσ, ροδος τουριστεσ 2023, ροδοσ τουρισμοσ, ροδοσ διακοπεσ, ροδοσ πυρκαγιεσ, ροδοσ παραλιεσ, Deutsche Welle, Ρόδος, Τουρίστες, Διακοπές 2023, Πυρκαγιές, Ελληνικός τουρισμός

Νησί...όνειρο για τους τουρίστες

Στην συνέχεια στην ενότητα με τίτλο «Ρόδος, ένα όνειρο ακόμη και τον Νοέμβριο...» περιγράφει το αμείωτο ενδιαφέρον από ταξιδιώτες για να επισκεφθούν το νησί της Ρόδου και τις αυξημένες τουριστικές κρατήσεις ακόμα και για το Νοέμβριο, που δεν θεωρείται στην Ευρώπη υψηλή τουριστική περίοδος.

«Κι αυτό μέχρι και τις τελευταίες ημέρες πριν "κατέβουν τα ρολά" της τουριστικής σεζόν. Στις ομάδες του Facebook, όπως Rhodos Entdecker ή Rhodos-Insiders, Γερμανοί τουρίστες πόσταραν φωτογραφίες από παραλίες όπως του Τσαμπίκα με τα καταγάλανα ήρεμα νερά και την ψιλή χρυσαφένια άμμο. Μια γυναίκα, μέλος της ομάδας, ρωτά: "Μπορεί κανείς να κολυμπήσει"; Και η απάντηση: "Και μάλιστα πολύ καλά, κάνει ακόμη ζέστη, μπαίνω στη θάλασσα χωρίς δισταγμό", της απαντά ένας τουρίστας. Αλλά η "άπιστη" επιμένει: "Μα, είναι το νερό ζεστό;" "Φυσικά, πάνω από 24 βαθμούς" τη διαβεβαιώνει.Αυτά στη διαδικτυακή ζωή για τους εκτός Ρόδου. Γιατί στην πραγματική ζωή, όσοι τουρίστες επέλεξαν να κάνουν διακοπές εκεί τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο αποζημιώθηκαν με το παραπάνω. Καλύτερο καιρό δεν θα μπορούσαν να έχουν. Βέβαια όλα έχουν κι ένα τέλος. Αυτό το Σαββατοκύριακο πέφτει η αυλαία γι' αυτήν την τουριστική σεζόν στη Ρόδο και ο απολογισμός είναι εξαιρετικά θετικός παρά τις πυρκαγιές. Ακόμη και αρχές Νοεμβρίου, οι αφίξεις ξεπερνούσαν τους 11.000 τουρίστες καθημερινά στο αεροδρόμιο του νησιού. "Φαίνεται ότι φέτος θα τα πάμε ακόμη καλύτερα από πέρυσι", λέει στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Μανώλης Μαρκόπουλος, επικεφαλής της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου. Το 2022, περίπου 2,5 εκατομμύρια επισκέπτες ταξίδεψαν στο ηλιόλουστο νησί των ιπποτών, το νησί του θεού Ήλιου, με πάνω από 280 ημέρες και πάνω από 3.000 ώρες ηλιοφάνειας το χρόνο. Κι αν κρίνουμε την κατάσταση εκ των υστέρων, φαίνεται ότι το νησί υπέφερε περισσότερο από τα ρερπορτάζ σχετικά με τις πυρκαγιές παρά από την ίδια τη φωτιά. "Κάηκε μόνο στα νοτιοανατολικά, ούτε το 5% του νησιού δεν επηρεάστηκε", διευκρινίζει ο Μαρκόπουλος ασκώντας κριτική. "Η εικόνα που πέρασε διεθνώς ήταν τρομερή, σαν να είχε καεί όλο το νησί". Από τα περίπου 100 ξενοδοχεία που χρειάστηκε να εκκενωθούν λόγω των πυρκαγιών, μόνο τρία παρέμειναν κλειστά στη συνέχεια λόγω μεγάλων ζημιών. Τα υπόλοιπα μπόρεσαν να ξαναλειτουργήσουν. Πολλοί τουρίστες σε όλο το νησί συνέχισαν να απολαμβάνουν ανενόχλητοι τις διακοπές τους παρά τις πυρκαγιές. Αλλά ούτε και όσοι είχαν προγραμματίσει να έρθουν, πτοήθηκαν. "Όταν έφτασαν οι πρώτοι πελάτες μετά τις πυρκαγιές, πολλοί μας ρώτησαν: Πού είναι η φωτιά εδώ, πού κάηκε;" θυμάται ο Μαρκόπουλος. Αλλά βέβαια σπεύδει να προσθέσει: "Τα πάντα γύρω από τις παραλιακές πόλεις Γεννάδι και Κιοτάρι είναι όντως καμμένα, μαύρα, κι αυτό δεν θα αλλάξει μέχρι την ερχόμενη σεζόν".» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο εγκωμιαστικό ρεπορτάζ της DW.

deutsche welle, ροδοσ, ροδος τουριστεσ 2023, ροδοσ τουρισμοσ, ροδοσ διακοπεσ, ροδοσ πυρκαγιεσ, ροδοσ παραλιεσ, Deutsche Welle, Ρόδος, Τουρίστες, Διακοπές 2023, Πυρκαγιές, Ελληνικός τουρισμός

Αποτελεσματική διαχείριση κρίσης, εξαιρετική φιλοξενία

Στην συνέχεια το άρθρο περιγράφει πως έγινε μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις εκκένωσης στην Ευρώπη, ώστε να μην διακινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές - ειδικά τουριστών- και όλοι οι φορείς από την τοπική αυτοδιοίκηση και την κυβέρνηση μέχρι τους κατοίκους του νησιού παρείχαν μία υποδειγματική φιλοξενία μέχρι την κατάσβεση των πυρκαγιών και την αποκατάσταση δικτύων, υποδομών και εγκαταστάσεων.

Στην ενότητα με τίτλο «Μεγαλύτερο το τουριστικό ρεύμα προς τη Ρόδο» αναφέρει μεταξύ άλλων: «Σε κάθε περίπτωση οι Ροδίτες νιώθουν περήφανοι που κατάφεραν να διαχειριστούν τόσο καλά τις εκκενώσεις. „Δεν υπήρξαν καν τραυματισμοί" τονίζει ο Μαρκόπουλος. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, ήταν η μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα. Πολλοί τουρίστες δεν σταματούσαν να επαινούν τους κατοίκους του νησιού, ορισμένοι από τους οποίους φιλοξένησαν τους ανθρώπους στα σπίτια τους.Τους ευχαρίστησαν με το να επιστρέψουν στο νησί. Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι οι τουριστικοί πράκτορες συνεχίζουν να επικεντρώνονται στη Ρόδο. Σύμφωνα με την ένωση ξενοδόχων, οι κρατήσεις για το 2024 είναι ήδη έως και 40% υψηλότερες από ότι φέτος. Ο τουριστικός πράκτορας TUI έχει προσθέσει κι άλλες πτήσεις προς τη Ρόδο από την κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Ο εκπρόσωπος της TUI, Αάγκε Ντινχάουπτ λέει ότι οι τουρίστες από τη Γερμανία θα μπορούν να ταξιδέψουν και πάλι στο νησί το 2024. Μαζί με την Κρήτη, η Ρόδος είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός διακοπών στην Ελλάδα και ως εκ τούτου ένας από τους σημαντικότερους από άποψη αριθμού σε κάθε επίπεδο. Το TUI Care Foundation, ένα εταιρικό ίδρυμα, σχεδιάζει τώρα ένα έργο αναδάσωσης στο νησί. Θα φυτευτούν ντόπια, ανθεκτικά στη φωτιά δέντρα για το "Δάσος TUI", όπως θα ονομαστεί. Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση υποσχέθηκε στήριξη για τους τουρίστες που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Ιουλίου. Σύμφωνα με τον Ελληνα πρωθυπουργό όσοι αναγκάστηκαν να ακυρώσουν τις διακοπές τους εξαιτίας των πυρκαγιών, θα μπορούν να μείνουν στο νησί για μια εβδομάδα δωρεάν την άνοιξη ή το φθινόπωρο του 2024, δηλαδή στη χαμηλή τουριστική περίοδο. Σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού, οι τουριστικοί πράκτορες έλαβαν πρόσφατα προτάσεις για τον τρόπο υλοποίησης αυτής της εκστρατείας».

deutsche welle, ροδοσ, ροδος τουριστεσ 2023, ροδοσ τουρισμοσ, ροδοσ διακοπεσ, ροδοσ πυρκαγιεσ, ροδοσ παραλιεσ, Deutsche Welle, Ρόδος, Τουρίστες, Διακοπές 2023, Πυρκαγιές, Ελληνικός τουρισμός

Τουριστική...απογείωση μετά τις πυρκαγιές

Τέλος, το αφιέρωμα-εγκώμιο της ιστοσελίδας της Deutsche Welle καταλήγει με την επισήμανση πως η Ρόδος αναδεικνύεται σε...φαινόμενο καθώς όπως αναφέρει και ο σχετικός τίτλος «Μεγάλες καταστροφές, αλλά οι τουρίστες επιμένουν...». Στον επίλογο του άρθρου, έχοντας καταγράψει όλες τις πτυχές του ρεπορτάζ, στην μοναδική περίπτωση του ελληνικού νησιού, το οποίο όχι απλώς απέφυγε την οικονομική, κοινωνική και οικολογική καταστροφή αλλά έκανε μία εντυπωσιακή ανάκαμψη: «Σημασία έχει ότι οι πυρκαγιές στη Ρόδο δεν αποθάρρυναν τον τουρισμό. Αλλά για έναν τομέα που είναι τόσο σημαντικός για την ελληνική οικονομία, εξακολουθεί να επικρατεί ανησυχία για τον αυξανόμενο αριθμό ακραίων καιρικών φαινομένων και φυσικών καταστροφών. Και η Ρόδος δεν ήταν μια μεμονωμένη περίπτωση. Τον Αύγουστο ξέσπασαν πυρκαγιές κοντά στην Αθήνα, την Πελοποννήσου και γύρω από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Τεράστιες πυρκαγιές κατάστρεψαν το κοντινό Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς. Στις αρχές Σεπτεμβρίου, η πόλη-λιμάνι της κεντρικής Ελλάδας, ο Βόλος πλημμύρισε μετά από σφοδρές καταιγίδες. Αρκετοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, συμπεριλαμβανομένου κι ενός ζευγαριού από την Αυστρία, του οποίου το εξοχικό σπίτι παρασύρθηκε από τις πλημμύρες.Η ελληνική κυβέρνηση αποδίδει την πρωτοφανή κατάσταση στην κλιματική αλλαγή. Πριν από χρόνια το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Προστασίας του Πολίτη καθιέρωσε ένα σύστημα προειδοποιητικών γραπτών μηνυμάτων SMS για άμεση εκκένωση σε περίπτωση πυρκαγιών και πλημμυρών, τα οποίο εμφανίζονται επίσης στα κινητά και των ξένων επισκεπτών και ίσως να έχει κόψει τη διάθεση για πολλές διακοπές φέτος. Αλλά αυτό δεν έχει σταματήσει τους λάτρεις της Ελλάδας. Ας μην ξεχνάμε ότι περίπου 30 εκατομμύρια άνθρωποι ταξιδεύουν στην Ελλάδα κάθε χρόνο».

Δείτε επίσης