Τουρισμός

Όλγα Κεφαλογιάννη: Στοχευμένα έργα για τη βιώσιμη ανάπτυξη του θαλάσσιου Τουρισμού

Η αρμόδια υπουργός είχε συνάντηση με τα μέλη της διοίκησης της Ένωσης Μαρίνων Ελλάδας, για να παρουσιάσει τα σχέδια και τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης.

ολγα κεφαλογιαννη, υπουργοσ τουρισμου, ελληνικοσ τουρισμοσ, θαλασσιοσ τουρισμοσ, μαρινεσ, τουριστικοι λιμενεσ, αναβαθμιση μαρινων, ταμειο ανακαμψησ, Όλγα Κεφαλογιάννη, Υπουργός Τουρισμού, Θαλάσσιος τουρισμός, Ενημερωτική Ημερίδα, Μαρίνες, Τουριστικοί λιμέ
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Τη σημασία του θαλάσσιου τουρισμού για τη χώρα μας και τα άμεσα σχέδια της κυβέρνησης για την ενίσχυση και την αναβάθμισή του ώστε να αξιοποιηθεί σε μέγιστο βαθμό η δυναμική του, υπογράμμισε η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη στην ομιλία της κατά την διάρκεια της ενημερωτική ημερίδας της Ένωσης Μαρινών Ελλάδος (Ε.ΜΑ.Ε.) με θέμα «Αναβάθμιση Τουριστικών Λιμένων μέσω του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

Μάλιστα, αναφέρθηκε στις βασικές παρεμβάσεις που προωθεί το υπουργείο Τουρισμού για τις μαρίνες (επισήμως «τουριστικούς λιμένες») σε όλη την χώρα και χρηματοδοτούνται ή πρόκειται να ενισχυθούν για την υλοποίηση συγκεκριμένων έργων από το πρόγραμμα «Αναβάθμιση Τουριστικών Λιμένων» από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά η Όλγα Κεφαλογιάννη στην τοποθέτησή της επίκεντρο των έργων θα είναι:
- Η ενεργειακή/πράσινη αναβάθμιση των υποδομών
- Η βελτίωση της προσβασιμότητας των εγκαταστάσεων και
- Η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών των τουριστικών λιμένων.

Η υπουργός Τουρισμού δήλωσε στην ομιλία της προς τα μέλη της Ε.ΜΑ.Ε. ότι το υπουργείο στοχεύει στην ολοκληρωμένη ενίσχυση του κλάδου μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες:

* Δημοσίευση διακήρυξης με αντικείμενο την εκπόνηση μελετών ωρίμανσης ήδη χωροθετημένων λιμένων, οι οποίοι βρίσκονται υπό την διαχείριση φορέων που δεν έχουν την τεχνική και οικονομική ικανότητα να προχωρήσουν στα αναγκαία βήματα για την κατασκευή και λειτουργία τους.
* Χρηματοδότηση για την ανάπτυξη ψηφιακής πλατφόρμας με στόχο την καταγραφή, διαχείριση και απεικόνιση του συνόλου των θαλάσσιων τουριστικών υποδομών της χώρας.
* Δημοσίευση πρόσκλησης από 25 Οκτωβρίου 2023 των κρατικών ενισχύσεων, η οποία αφορά στην υποβολή προτάσεων από δικαιούχους φορείς με στόχο την ένταξη στο πρόγραμμα «Αναβάθμιση Τουριστικών Λιμένων». Η πρόσκληση αποτελεί τη μεγαλύτερη από πλευράς ύψους χρηματοδοτική ενίσχυση ολόκληρου του χαρτοφυλακίου του Ταμείου Ανάκαμψης που θα υλοποιηθεί από το Υπουργείο Τουρισμού. Συγκεκριμένα το ύψος των ενισχύσεων ξεπερνά τα 139 εκ. ευρώ ενώ το ύψος των κινητοποιημένων ιδιωτικών επενδυτικών όρων αναμένεται να φτάσει τα 264 εκ. ευρώ.

ολγα κεφαλογιαννη, υπουργοσ τουρισμου, ελληνικοσ τουρισμοσ, θαλασσιοσ τουρισμοσ, μαρινεσ, τουριστικοι λιμενεσ, αναβαθμιση μαρινων, ταμειο ανακαμψησ, Όλγα Κεφαλογιάννη, Υπουργός Τουρισμού, Θαλάσσιος τουρισμός, Ενημερωτική Ημερίδα, Μαρίνες, Τουριστικοί

Όπως τόνισε η υπουργός Τουρισμού, με έμφαση: «Με την υλοποίηση του έργου αυτού, στοχεύουμε στην αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών θαλάσσιου τουρισμού, στην κάλυψη της αυξημένης ζήτησης για τουρισμό yachting στην Ελλάδα που θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα του προϊόντος, προωθώντας τη χώρα μας σε ακόμα υψηλότερες διεθνώς».

Επίσης, η Υπεύθυνη του Έργου «Αναβάθμιση Τουριστικών Λιμένων» του υπουργείου Τουρισμού Χριστίνα Θεοδωρίδη παρουσίασε αναλυτικά το πρόγραμμα «Αναβάθμιση Τουριστικών Λιμένων», τις δράσεις, τα έργα και τις δυνατότητες που παρέχει με κονδύλια από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ένωσης Μαρινών Ελλάδος (Ε.ΜΑ.Ε.) Σταύρος Κατσικάδης χαιρέτησε την εκδήλωση υπογραμμίζοντας τη συμβολή των μαρινών και των τουριστικών λιμένων στην τουριστική ανάπτυξη αλλά και ευρύτερα στην εθνική οικονομία. Όπως δήλωσε μεταξύ άλλων κατά την διάρκεια της ομιλίας του: «Θα ήθελα να υπενθυμίσω σε όλους τους συμμετέχοντες ότι σημαντικές επιτυχίες της Ένωσης όπως ο ν.4070/2012, ο ν.4179/2013, η κατάργηση της έγκρισης τιμοκαταλόγων με υπουργική απόφαση, η απλούστευση αδειοδότησης τουριστικών λιμένων, οι υπηρεσίες one stop shop του Υπουργείου Τουρισμού κ.α. είχαν υλοποιηθεί επί Υπουργίας της κας Όλγας Κεφαλογιάννη, με τη συνεργασία της Ένωσης. Δέκα χρόνια μετά, θεωρώ ότι επανήλθε ο κατάλληλος άνθρωπος στο Υπουργείο και έχουμε την ελπίδα ότι θα καταφέρουμε να κάνουμε πάλι σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση της ανάπτυξης του κλάδου μας στο διάστημα που θα συνεργαστούμε».

ολγα κεφαλογιαννη, υπουργοσ τουρισμου, ελληνικοσ τουρισμοσ, θαλασσιοσ τουρισμοσ, μαρινεσ, τουριστικοι λιμενεσ, αναβαθμιση μαρινων, ταμειο ανακαμψησ, Όλγα Κεφαλογιάννη, Υπουργός Τουρισμού, Θαλάσσιος τουρισμός, Ενημερωτική Ημερίδα, Μαρίνες, Τουριστικοί

Τέλος, η Όλγα Κεφαλογιάννη προανήγγειλε ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης τουριστικών λιμένων με σκοπό την άνθιση της επενδυτικής δραστηριότητας, με προτεραιότητα όμως τον σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον. «Η προστασία των θαλάσσιων και παράκτιων περιοχών με τη διασφάλιση της αειφορίας και της βιωσιμότητας της τουριστικής δραστηριότητας είναι στρατηγικός στόχος του Υπουργείου», υπογράμμισε η υπουργός Τουρισμού.

Επίσης, στο περιθώριο της ενημερωτικής ημερίδας η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη είχε συνάντηση με τα μέλη της διοίκησης της Ένωσης Μαρίνων Ελλάδας (Ε.ΜΑ.Ε) σε πολύ φιλικό και εγκάρδιο κλίμα.

Δείτε επίσης