Τουρισμός

Όλγα Κεφαλογιάννη: Ξεκινά νέα εποχή για τον ελληνικό τουρισμό

Στο «Μεσογειακό Φόρουμ Τουρισμού» που φιλοξενείται στη Μάλτα υπογράμμισε την έμφαση της χώρας μας στην «βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη»

ολγα κεφαλογιαννη, υπουργοσ τουρισμου, ελληνικοσ τουρισμοσ, τουριστικοι προορισμοι, μεσογειακο φορουμ τουρισμου, συνοδοσ κορυφησ υπουργων τουρισμου, χωρεσ μεσογειου, μεσογειακοσ τουρισμοσ, Όλγα Κεφαλογιάννη, Υπουργός Τουρισμού, Μεσογειακό Φόρουμ Τουρισμού
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Στο «κατώφλι μίας νέας εποχής για τον τουρισμό» βρίσκεται η Ελλάδα και είναι «έτοιμη να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που προσφέρει η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη» δήλωσε υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη στην ομιλία της κατά την διάρκεια της Υπουργικής Συνόδου («Mediterranean Tourism Forum Ministers’ Summit») στο «Μεσογειακό Φόρουμ Τουρισμού» (Mediterranean Tourism Forum) , που έγινε στη Βαλέτα της Μάλτας.

Η υπουργός Τουρισμός υπογράμμισε την έμφαση που δίνει η χώρα μας στην «βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη» η οποία αποτελεί κυρίαρχη κυβερνητική στρατηγική για το μέλλον του κλάδου. Επίσης, η Όλγα Κεφαλογιάννη επεσήμανε ότι «ο ελληνικός τουρισμός παρά τις προκλήσεις των τελευταίων ετών, επέδειξε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και τα τελευταία χρόνια σημειώνει αύξηση αφίξεων και εσόδων». Μάλιστα, πρόσθεσε, με έμφαση πως «τα στοιχεία για το 2023 δείχνουν ότι τα αποτελέσματα φέτος θα είναι πάνω από τα επίπεδα του 2019 που αποτελούσε χρονιά – ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό».

Κατά την διάρκεια της ομιλίας της στην Υπουργική Σύνοδο του «Μεσογειακού Φόρουμ Τουρισμού», που θα ολοκληρωθεί αύριο με σειρά εκδηλώσεις και πάνελ με ομιλητές από όλο τον κόσμο, η υπουργός Τουρισμού υπογράμμισε: «Ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο για τον ελληνικό τουρισμό, με όραμα, που δίνει προτεραιότητα στη βιωσιμότητα και την επίτευξη ισορροπίας μεταξύ του οικονομικού οφέλους, της προστασίας του περιβάλλοντος, της πολιτιστικής κληρονομιάς, της διατήρησης της κοινωνικής συνοχής και της μέριμνας για την ευημερία και προστασία της ταυτότητας των τοπικών κοινωνιών».

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση η υπουργός Τουρισμός της Ελλάδας Όλγα Κεφαλογιάννη προσδιόρισε τη στρατηγική του υπουργείου, η οποία επικεντρώνοντας σε τέσσερις στόχους και ταυτόχρονα «πυλώνες» της κυβερνητικής στρατηγικής της χώρας μας:

– Προώθηση της βιωσιμότητας των προορισμών.

– Διαφοροποίηση και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

– Αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

– Ενίσχυση της προώθησης και προβολής του ελληνικού τουριστικού προϊόντος με αξιοποίηση νέων εργαλείων, και νέα προσέγγιση.

ολγα κεφαλογιαννη, υπουργοσ τουρισμου, ελληνικοσ τουρισμοσ, τουριστικοι προορισμοι, μεσογειακο φορουμ τουρισμου, συνοδοσ κορυφησ υπουργων τουρισμου, χωρεσ μεσογειου, μεσογειακοσ τουρισμοσ, Όλγα Κεφαλογιάννη, Υπουργός Τουρισμού

Η υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε ακόμα στη δημιουργία του Παρατηρητηρίου για τον Παράκτιο και Θαλάσσιο Τουρισμό στη Μεσόγειο, το οποίο στόχο έχει τη μέτρηση, συλλογή στατιστικών στοιχείων, παρακολούθηση και αξιολόγηση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης στην περιοχή της Μεσογείου. Επίσης, η Όλγα Κεφαλογιάννη -κατά την ομιλία της- κάλεσε όλες τις χώρες να συμμετέχουν για τη διαμόρφωση βέλτιστων πρακτικών για τη διακυβέρνηση και τη διαχείριση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης στους παράκτιους και νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, την ανταλλαγή δεδομένων και τεχνογνωσίας μεταξύ των μεσογειακών χωρών και τη διάχυση των αποτελεσμάτων της δραστηριότητάς τους.

«Η συνεργασία των χωρών της Μεσογείου, αποτελεί «κλειδί» για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, σε μια περιοχή όπου, παρά τις κρίσεις, διαθέτει όλα τα εφόδια για να την πραγματώσει» συμπλήρωσε η υπουργός Τουρισμού της Ελλάδας.

Τέλος, στην Υπουργική Σύνοδο υιοθετήθηκε η «Διακήρυξη της Μάλτας», στην οποία αποτυπώθηκαν τα συμπεράσματα και οι δράσεις που πρέπει να ακολουθηθούν. Ειδικότερα, η βιωσιμότητα του τουρισμού, η αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, ο σεβασμός του περιβάλλοντος και η δημιουργία ενός νέου μοντέλου βιώσιμου τουρισμού μετά την πανδημία του κορωνοϊου.

Όσον αφορά στην ψηφιοποίηση, θα αξιοποιηθεί η έξυπνη τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη στον τομέα του τουρισμού, για την προσφορά ενός πιο προσωποποιημένου τουριστικού προϊόντος που θα ικανοποιεί τις ανάγκες των τουριστών.

Δείτε επίσης