Επαναλαμβάνει την προσδοκία της η DZ Bank, ότι τα spreads θα μειωθούν και τα ελληνικά ομόλογα θα υπεραποδώσουν σημαντικά

Δείτε επίσης

Για τον διαχειρίσιμο αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία, τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και για την περαιτέρω δημοσιονομική εξυγίανση, με την DBRS, αλλά και την S&P, που αναθεώρησε την αξιολόγησή της μία βαθμίδα κάτω από το όριο επενδυτικής βαθμίδας σε BB+, κάνει λόγο η DZ Bank, με τους Co-Chief Executive Officer Uwe Fröhlich και Dr. Cornelius Riese.

Συγκεκριμένα, η DZ Bank σε πρόσφατη έκθεση της είχε προβλέψει αυτήν την αναβάθμιση από την S&P, με τον οίκο να ακολουθεί την DBRS, η οποία είχε ήδη τοποθετήσει την Ελλάδα στο BB (high) με σταθερή προοπτική στα τέλη Μαρτίου.

Πλέον, η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη αξιολογηθεί μόνο μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα (IG) από δύο οίκους αξιολόγησης, με την DZ Bank να σημειώνει πως αυτά είναι καλά νέα, τα τελευταία χρόνια, καθώς η Αθήνα βασίζεται σε μια σειρά μέτρων που εντάσσονται σε μια συνολική στρατηγική.

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

Παράλληλα, ο φιλόδοξος στόχος της χώρας είναι να επιστρέψει τουλάχιστον εν μέρει στο καθεστώς IG το 2023, αφού με την τελευταία αναβάθμιση από την S&P, έγινε ένα ακόμη βήμα προς αυτό τον στόχο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την DZ Bank, η S&P δικαιολογεί την αναβάθμιση πρωτίστως με τις μέχρι τώρα διαχειρίσιμες επιπτώσεις του πολέμου της Ουκρανίας στην ελληνική οικονομία, τις σημαντικές επιτυχίες στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την ικανοποιητική εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Πιο αναλυτικά, η S&P σημειώνει για την οικονομία ότι θα πρέπει να αναπτυχθεί μόνο κατά 3,4% το τρέχον έτος, με την DZ Bank, να διευκρινίζει ότι οι «οικονομικές επιπτώσεις» λόγω του πολέμου είναι περιορισμένες, είναι οικονομικά διαχειρίσιμες εντός των επόμενων τριών ετών και με την υποστήριξη κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Επίσης, αξιοσημείωτη είναι η βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού στον τραπεζικό τομέα, καθώς μειώθηκε απότομα από 31% το 2020 σε 12,8% το 2021, ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων προς τα συνολικά δάνεια, σύμφωνα με την S&P, βελτιώσεις που διευκολύνουν τη μετάδοση της επεκτατικής ακόμη νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.

Τέλος εξίσου σημαντική, η επιβεβαίωση από τη S&P της σταθερής προόδου της Ελλάδας στη δημοσιονομική εξυγίανση, καθώς φέτος, η απόσυρση των δημοσιονομικών μέτρων της πανδημίας αναμένεται να ευνοήσει τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 4,3% του ΑΕΠ, με την Ελλάδα να αναμένεται να καταγράψει και πάλι πρωτογενή πλεονάσματα και τον δείκτη χρέους να συνεχίσει να μειώνεται σταθερά.

Όσον αφορά τα ελληνικά ομόλογα, η DZ Bank παρατηρεί πως η αναβάθμιση της S&P δεν είχε κάποια θετική επίπτωση στις αποδόσεις και τα spreads. Αυτό οφείλεται στην έντονη αβεβαιότητα που κυριαρχεί στην αγορά λόγω των νέων, εκτεταμένων μέτρων lockdown στην Κίνα.

Ωστόσο, η γερμανική τράπεζα αναμένει ότι οι επενδυτές θα εκτιμήσουν την προοπτική ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα τους επόμενους μήνες, αφού κατά την άποψή της, δικαιολογείται και αυτό, καθώς τα σχέδια της κυβέρνησης για επιστροφή σε αυτό το ορόσημο έως το 2023 είναι αρκετά ρεαλιστικό.

Ολοκληρώνοντας η DZ Bank, επαναλαμβάνει την προσδοκία της ότι με τη μείωση των ελληνικών spreads, τα ομόλογα θα υπεραποδώσουν σημαντικά έναντι των ιταλικών ομολόγων μεσοπρόθεσμα, ενώ σε περίπτωση αναβάθμισης στο IG, το spread στο 10ετές ελληνικό ομόλογο έναντι του 10ετούς ιταλικού αναμένεται να μηδενιστεί και πάλι.

Ίσως σας ενδιαφέρουν