Επενδύσεις της ΕΤΒΑ που μπορεί να φτάσουν τα 300 εκατ. ευρώ τα επόμενα χρόνια

Δείτε επίσης

Για τις επενδύσεις σε επιχειρηματικά πάρκα, που μπορεί να φτάσουν τα 300 εκατ. ευρώ τα επόμενα χρόνια προετοιμάζεται η ΕΤΒΑ, με δεδομένη την αλλαγή του σχετικού νομοθετικού πλαισίου που σχεδιάζει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Στην τοποθέτησή του στην ημερίδα του Υπερταμείου, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΒΑ, Θάνος Ψαθάς, σημείωσε ότι οι επενδυτές που έρχονται με δυνατό ρυθμό τα τελευταία χρόνια ζητούν μεγάλες εκτάσεις που η εταιρεία δεν μπορεί να διαθέσει, λέγοντας:

«Η ΕΤΒΑ έχει πανελλαδικά 50.000 στρέμματα σε επιχειρηματικά πάρκα. Από αυτά μόλις τα 1.600 βρίσκονται σε περιοχές υψηλής ζήτησης…Για την ΕΤΒΑ είναι μονόδρομος, πρέπει να προσθέσουμε στο χαρτοφυλάκιο μας νέα επιχειρηματικά πάρκα».

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

Σύμφωνα με τον ίδιο, το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας προβλέπει τουλάχιστον 10.000 στρέμματα στην επόμενη τριετία, που υπό ειδικές συνθήκες μπορεί να ξεπεράσει τα 20.000 στρέμματα

Συνεχίζοντας, ο κ. Ψαθάς διευκρίνισε ότι τα νέα επιχειρηματικά πάρκα θα αναπτυχθούν αποκλειστικά σε περιοχές που εντοπίζεται ζήτηση, κυρίως στον άξονα της ΠΑΘΕ, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως το σύνολο των επενδύσεων, μαζί με την μόχλευση, μπορεί να φτάσει τα 300 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά το νέο θεσμικό πλαίσιο, ώθηση στην ανάπτυξη επιχειρηματικών πάρκων αναμένεται να δώσει η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που προωθεί η κυβέρνηση, μέσω του νομοσχεδίου του οποίου ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση.

Υπενθυμίζεται ότι μέσω του νομοσχεδίου δίνονται κίνητρα εγκατάστασης και μετεγκατάστασης των επιχειρήσεων σε επιχειρηματικά πάρκα και προωθούνται ρυθμίσεις όπως:

Δυνατότητα εγκατάστασης βιομηχανιών και επιχειρήσεων μέσης όχλησης σε επιχειρηματικά πάρκα στην Αττική

Δυνατότητα χαρακτηρισμού ενός Ε.Π. ως «Οικολογικό» εφόσον οργανώνεται και λειτουργεί με τέτοιο τρόπο ώστε να υποδέχεται δραστηριότητες, με τις οποίες επιτυγχάνονται περιβαλλοντικοί στόχοι, μετρήσιμοι με βασικούς δείκτες αποδοτικότητας ως προς τη χρήση ενέργειας, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πρώτων υλών, υδάτων γης και ως προς τις επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα και την κυκλική οικονομία.

Στα Ε.Π. θα μπορούν να υπαχθούν όχι μόνο μεταποιητικές δραστηριότητες και δραστηριότητες logistics, αλλά και συνεργεία αυτοκινήτων, καθώς και αγροκτηνοτροφικές δραστηριότητες.

Ανάπτυξη Ε.Π. θα μπορεί να γίνεται και μέσω σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).

Επιτρέπεται η παραχώρηση στην ΕΑΔΕΠ της χρήσης αιγιαλού και παραλίας και του δικαιώματος εκτέλεσης, χρήσης και εκμετάλλευσης λιμενικών έργων ή επέκτασης, ήδη υφιστάμενων στην περιοχή, λιμενικών εγκαταστάσεων.

Απλουστεύονται οι διαδικασίες των κατεδαφίσεων, των ρυμοτομούμενων κτιρίων και περιφράξεων, γεγονός που εκτιμάται ότι θα επιταχύνει την υλοποίηση Ε.Π., ιδίως εκεί όπου υπάρχουν σήμερα άτυπες βιομηχανικές συγκεντρώσεις.

Ίσως σας ενδιαφέρουν