Επτά φορείς της φιλοξενίας και της εστίασης ενώνουν τις δυνάμεις τους με τη Συμμαχία «Στηρίζω HORECA»

Δείτε επίσης

Για την προώθηση των κοινών αιτημάτων τους και την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων που μαζί με το κόστος ενέργειας, έχουν αυξήσει δραματικά τα κόστη λειτουργίας, οι πρόεδροι της ΠΟΞ Γρηγόρης Τάσιος, της ΠΟΕΣΕ Γιώργος Καββαθάς, της ΕνΕΑΠ Ισίδωρος Ρεβάχ, της BARECA Ηρακλής Ζησιμόπουλος και της Ένωσης Bartenders Ελλάδος Δημήτρης Ζάππας, προχώρησαν στη συγκρότηση της Συμμαχίας «Στηρίζω HORECA».

Στη Συμμαχία, είναι μαζί τους, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων και Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ) Νίκος Καλογιάννης και ο θεσμός Athens Bar Show, συντάσσοντας τη Χάρτα Κοινών Θέσεων και Δεσμεύσεων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του ευρύτερου τομέα φιλοξενίας και εστίασης στην Ελλάδα.

Μετά την παρουσίαση των στοιχείων της εξαμηνιαίας έκθεσης του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, φαίνεται πως ένας στους δύο επιχειρηματίες της εστίασης ετοιμάζεται να προχωρήσει σε αυξήσεις στους τιμοκαταλόγους του.

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

Σύμφωνα με την ανάλυση και τις εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ για το 2021, που βασίζονται στα στοιχεία των Εθνικών Λογαριασμών, αυτοί συνεισφέρουν συλλογικά Προστιθέμενη Αξία 9,8 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε περισσότερο από 5,5% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ οι 112.000 επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται στον τομέα, παράγουν περίπου 552.000 άμεσες θέσεις εργασίας, που αντιστοιχούν στο 11,9% της απασχόλησης στην Ελλάδα.

Εστίαση και φιλοξενία αποδίδουν 3,6 δισ. ευρώ σε μισθούς και εισφορές, καθώς και φόρους που ανέρχονται σε 1,181 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 2,5% των φορολογικών εσόδων του κράτους. Κατά την πολυετή οικονομική κρίση, ο τομέας HORECA στήριξε αποφασιστικά την ελληνική οικονομία και την απασχόληση.

Ωστόσο, σήμερα αντιμετωπίζει πρωτόγνωρους κλυδωνισμούς εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, του μακροχρόνιου lockdown και άλλων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19.

Παίρνοντας τον λόγο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) Γιώργος Καββαθάς, είπε πως «Τα στοιχεία δείχνουν ότι στο β’ εξάμηνο του 2021 το κόστος ενέργειας διπλασιάστηκε, το κόστος των α’ υλών αυξήθηκε 44% όμως οι 8 στους 10 επαγγελματίες διατήρησαν αμετάβλητες τις τιμές. Αυτό πλέον με τη νέα χρονιά έχει αλλάξει», επισημαίνοντας ότι πλέον τίθεται ευθέως ζήτημα επιβίωσης των επιχειρήσεων, λέγοντας:

«Θεωρώ αναγκαία την παροχή αντισταθμιστικών μέτρων προς τις επιχειρήσεις των κλάδων που επλήγησαν δυσανάλογα από την πανδημία, κυρίως για να μπορέσουν να είναι συνεπείς προς τις υποχρεώσεις που συσσώρευσαν κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης.

Το τελευταίο μάλιστα διάστημα, προφανώς λόγω των έντονων πληθωριστικών πιέσεων, διαφαίνεται μια αύξηση των επιχειρήσεων που αδυνατούν να φανούν συνεπείς προς τις υποχρεώσεις τους. Θέλω να πιστεύω πως η πρωτοβουλία αυτή θα βοηθήσει ώστε να ανοίξει ένας γόνιμος διάλογος με την πολιτεία που θα καταλήξει σε αποτελεσματικά μέτρα για την δυναμική ανάπτυξη των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο τομέα της φιλοξενίας και εστίασης».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρης Τάσιος, ανέφερε πως αν και οι τιμές για τις οργανωμένες κρατήσεις από πέρυσι δεν έχουν τροποποιηθεί εν τούτοις οι μεμονωμένες κρατήσεις θα αντιμετωπίσουν αυξημένο το κόστος των διανυκτερεύσεων και των υπηρεσιών, λέγοντας:

«Διανύουμε μια εποχή όπου η αβεβαιότητα αυξάνεται κατακόρυφα λόγω των αλυσιδωτών επιπτώσεων που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία με πρώτη και κύρια την εκτίναξη του πληθωρισμού και του ενεργειακού κόστους, ενώ ταυτόχρονα εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε την πρωτόγνωρη κρίση της πανδημίας Covid -19 που πλήττει από το 2020 τον παγκόσμιο τουρισμό.

Μπροστά μας έχουμε δύσκολες προκλήσεις και καθώς συνεχίζουμε τον αγώνα επιβίωσης, ενώνουμε τις δυνάμεις μας και γινόμαστε αρωγοί και συμπαραστάτες κάθε προσπάθειας που θα ενδυναμώσει τον κλάδο της φιλοξενίας, θα αναβαθμίσει το τουριστικό μας προϊόν και θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα του Ελληνικού Ξενοδοχείου.

Η μείωση της φορολόγησης του τουριστικού πακέτου στα επίπεδα των άλλων χωρών της Μεσογείου και η μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή στο 6% – αποτελεί ένα πάγιο αίτημα του κλάδου της φιλοξενίας για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της αγοράς.

Η μεγάλη συνεισφορά που έχει ο κλάδος στο ΑΕΠ, ενισχύει σημαντικά τα δημόσια έσοδα και τα ασφαλιστικά ταμεία και η επίδρασή του στην περιφερειακή ανάπτυξη αντανακλάται σε κάθε απομακρυσμένο νοικοκυριό.

Το αποτύπωμά του στην απασχόληση και την κοινωνική συνοχή είναι θετικό και αποτελεί βασικό μοχλό στήριξης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αφού οι ωφέλειες του διαχέονται σε άλλους 17 κλάδους και 9 τομείς της ελληνικής οικονομίας.

Για αυτό και είναι υποχρέωση όλων όσοι επιθυμούμε την περαιτέρω προαγωγή της ελληνικής ξενοδοχίας προς όφελος της οικονομίας και της απασχόλησης, να βάλουμε μια τάξη στο πλαίσιο λειτουργίας της βραχυχρόνιας μίσθωσης, ώστε να προστατεύσουμε το τουριστικό μας προϊόν και τις νόμιμες επιχειρήσεις».

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος της Ένωσης Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕνΕΑΠ), Ισίδωρος Ρεβάχ, σημείωσε: «Η πανδημία έπληξε με μεγάλη σφοδρότητα το κανάλι HORECA, το οποίο αντιστοιχεί σε περισσότερο από το 60% του κύκλου εργασιών του κλάδου των αλκοολούχων ποτών.

Σήμερα, μέσα σε ένα περιβάλλον τεράστιων προκλήσεων, τα αλκοολούχα ποτά υφίστανται ένα δυσβάσταχτο βάρος: Η βαριά φορολογία γενικά – και ειδικά ο εξαιρετικά υψηλός ΕΦΚ -δεν πλήττει μόνο τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων των αλκοολούχων ποτών, αλλά αυξάνει σημαντικά και τα λειτουργικά κόστη των επιχειρήσεων HORECA και συντελεί στη διατήρηση των υψηλών τιμών σε μια περίοδο που κοινωνία και οικονομία αναμετρώνται με την ακρίβεια.

Και, φυσικά, οι υψηλοί φόροι αποτελούν τροχοπέδη στην υγιή ανάπτυξη των επιχειρήσεων πριμοδοτώντας τη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο. Ελπίζουμε η πρωτοβουλία αυτή να συμβάλει στον διάλογο για να απελευθερωθεί η αναπτυξιακή δυναμική του κλάδου μας, του τομέα εστίασης και φιλοξενίας και της χώρας».

Κατόπιν, ο πρόεδρος του Σωματείου BARECA, Ηρακλής Ζησιμόπουλος, υποστήριξε: «Γνωρίζουμε όλοι πως τα περασμένα 2 έτη ο κλάδος της εστίασης ήταν και παραμένει ο πλέον πληττόμενος από την υγειονομική κρίση.

Μακροχρόνια lockdown και μια σειρά περιοριστικών μέτρων, ορισμένα από τα οποία παραμένουν σε ισχύ, έχουν οδηγήσει σε χιλιάδες λουκέτα ή σε επιχειρήσεις εστίασης «φαντάσματα» που βρίσκονται στο χείλος της χρεοκοπίας. Η ενεργειακή κρίση και η αλματώδης άνοδος του πληθωρισμού θα αποτελέσουν ταφόπλακα στον κλάδο μας αν δε ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης.

Το εκρηκτικό μίγμα της κατακόρυφης αύξησης του κόστους σε όλο το φάσμα της εφοδιαστικής αλυσίδας σε συνδυασμό με τον σημαντικό περιορισμό του διαθέσιμου εισοδήματος προς κατανάλωση των πελατών μας θα αποτελέσει με μαθηματική ακρίβεια τη χαριστική βολή σε πολλές από τις επιχειρήσεις του κλάδου».

Τέλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Bartenders Ελλάδος, Δημήτρης Ζάππας, επισήμανε: «Είναι επιτακτική ανάγκη η Πολιτεία να λάβει μέτρα στήριξης και των επιχειρήσεων αλλά και των εργαζομένων. Οι χιλιάδες εργαζόμενοι στα σημεία επιτόπιας κατανάλωσης δημιουργούμε αξία για τις επιχειρήσεις που μας απασχολούν, για το τουριστικό προϊόν της χώρας, για την παροχή κορυφαίων εμπειριών στο κοινό.

Περνώντας σταδιακά στη μετά-Covid εποχή, οι Έλληνες bartenders δίνουμε, μαζί με τους φορείς της εστίασης και της φιλοξενίας, το «παρών» στον διάλογο για ένα βιώσιμο μέλλον για τον κλάδο.

Από πλευράς μας, παρά τις αντιξοότητες, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με την ίδια αφοσίωση για την άψογη εφαρμογή του πρωτοκόλλου υγιεινής και ασφάλειας, να προάγουμε στην πράξη την υπεύθυνη πώληση αλκοόλ και να αναβαθμίζουμε διαρκώς την ποιότητα των υπηρεσιών μας».

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος του ΣΕΑΟΠ, Νίκος Καλογιάννης, είχε δηλώσει: «Τα τελευταία χρόνια ο κλάδος πλήττεται τόσο από παράγοντες που δεν μπορούσαν να προβλεφθούν (Covid) όσο και με την επιβολή αυξημένων φορολογικών συντελεστών και ειδικά στα προϊόντα μας.

Επιπλέον ο κλάδος της παραγωγής, βρίσκεται αντιμέτωπος με τη διακίνηση στην αγορά χύμα προϊόντων που δημιουργούν πρόβλημα σε κατηγορίες προϊόντων που θα μπορούσαν να έχουν επιτυχία αφενός μεν εντός της χώρας αλλά κυρίως στις αγορές του εξωτερικού, καθώς ο κλάδος της ποτοποιίας είναι από τους πιο εξαγωγικούς της χώρας».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης η συντονίστρια της Συμμαχίας και γενική διευθύντρια της ΕνΕΑΠ, Σοφίκα Παπανικολάου, διαμήνυσε : «Όλα τα μέλη της συμμαχίας, έχουμε βαθιά συναίσθηση των μεγάλων προκλήσεων της περιόδου αλλά και της νευραλγικής σημασίας που έχουν οι κλάδοι εστίασης και φιλοξενίας για την εθνική οικονομία και την κοινωνική συνοχή.

Μέσω του «Στηρίζω HORECA», καλούμε την Πολιτεία να στηρίξει τις επιχειρήσεις αυτού του οικοσυστήματος, συμπεριλαμβάνοντάς τες στα μέτρα στήριξης και στο σχέδιο ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και επιτρέποντάς τους να συμβάλουν δυναμικά στον διάλογο για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της χώρας.

Επιθυμούμε η Χάρτα που συντάξαμε μαζί με τους Συμμάχους μας να αποτελεί ένα κείμενο εργασίας, μια βάση αμοιβαίας κατανόησης των προβλημάτων και ευκαιριών για τον τομέα HORECA και την ελληνική οικονομία».

Ίσως σας ενδιαφέρουν