Αναγνωστόπουλος:Ψάχνει ελαφρυντικό για να σπάσει τα ισόβια-Νέα στοιχεία και μάρτυρες

Αρνείται το προμελετημένο έγκλημα, επιμένει πως ήταν εν βρασμώ-«Η Καρολάιν ήταν τόσο πρησμένη που δεν αναγνωριζόταν»-«Ζούσε σε χρυσό κλουβί»-Καταθέσεις φωτιά

Στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας «αναβιώνει» αυτές τις μέρες η δολοφονία της 20χρονης Καρολάιν Κράουτς από τον σύζυγό της Μπάμπη Αναγνωστόπουλο μέσα στο σπίτι τους στα Γλυκά Νερά στις 11 Μαΐου 2021.

Η εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό ξεκίνησε με τους πρώτους μάρτυρες να εξιστορούν τις λεπτομέρειες οι οποίες συνθέτουν το πάζλ του άγριου εγκλήματος και το προφίλ του καθ’ ομολογία δράστη, ο οποίος ψάχνει τρόπο μέσα από τα στοιχεία, τα ήδη υπάρχονται που είναι συντριπτικά σε βάρος του και από νέα, να «σπάσει» τα ισόβια που του είχαν επιβληθεί πρωτοδίκως.

Η εισαγωγική τοποθέτησή του κατηγορούμενου ενώπιον του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου είναι χαρακτηριστική της στάσης που θα κρατήσει στη δίκη

Ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος χθες δήλωσε «έγγαμος χήρος και πατέρας ενός ανηλίκου».και πρόσθεσε: «Αποδέχομαι τις κατηγορίες, όχι όμως με τον τρόπο που περιγράφονται στο σκεπτικό της απόφασης…Έχει γίνει λάθος. Ό,τι αγαπούσα χάθηκε εκείνη την ημέρα. Ζητώ από όλους ένα μεγάλο συγγνώμη».

Η συμβούλος ψυχικής υγείας, Ελένη Μυλωνοπούλου είπε ότι όποιος μετανοεί «κάθεται και εκτίει την ποινή του και δεν προσπαθεί πάση θυσία να «σπάσει» τα ισόβια», προφανώς για να καταδείξει ότι δεν πρόκειται για ειλικρινώς μετανοημένο άνθρωπο.

Ωστόσο, όπως σημειώνουν νομικοί κύκλοι η ειλικρίνεια του κατηγορούμενου και αν πραγματικά υπάρχουν ή όχι ελαφρυντικές περιστάσεις στη διάπραξη του συγκεκριμένου εγκλήματος θα κριθεί από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

Η πρώτη απόφαση

Η απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστήριου ήταν «καταπέλτης» για τον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο.

Τον Μάιο του 2022 το Μικτό Ορκωτό Δικστήριο της Αθήνας, κρίνοντας σε πρώτο βαθμό την υπόθεση καταδίκασε τον κατηγορούμενο σε ισόβια και κάθειρξη 11,5 ετών, καθώς και χρηματική ποινή 21.000 ευρώ κρίνοντάς τον ένοχο για ανθρωποκτονία από πρόθεση τελεσθείσα σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, θανάτωση ζώου και για τα πλημμελήματα της ψευδούς καταγγελίας επειδή κατέστησε άλλους ύποπτους των πράξεών του και της ψευδούς κατάθεσης κατ’ εξακολούθηση.

Η υπεράσπιση σε εκείνη την πρώτη δίκη είχε ζητήσει από το δικαστήριο την αναγνώριση δύο ελαφρυντικών: του πρότερου έντιμου βίου και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς. ενώ παράλληλα είχε υποστηρίξει ότι η ομολογημένη δολοφονία δεν ήταν προσχεδιασμένη αλλά διαπράχθηκε «εν βρασμώ».

Από την επιβληθείσα ποινή προκτύπτει ότι το πρωτοβάθμιο δικαστήριο απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς της υπεράσπισης.

Δεν υπήρχε «βρασμός»

Με την υπ’ αριθμ. 716/2022 το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας έκρινε ότι η δολοφονία της Καρολάιν Κράουτς τελέσθηκε σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Και αυτό γιατί ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος «απόφραξε βίαια τις αεροφόρους οδούς του θύματος που κοιμόταν, θέτοντας σε διαδρομή τον ασφυκτικό μηχανισμό, του οποίου είχε τον απόλυτο έλεγχο επί έξι συνεχόμενα λεπτά. Καθόλη αυτή τη διάρκεια τέλεσης της ανθρωποκτόνου πράξης ο κατηγορούμενος είχε το χρόνο να υπαναχωρήσει από αυτήν, πλην όμως δε λειτούργησαν οι ανασταλτικοί μηχανισμοί που θα τον απέτρεπαν από την διάπραξη της ανθρωποκτονίας, παρότι αυτός είχε πλήρη συναίσθηση, λόγω της άμεσης σωματικής επαφής του με το θύμα και των ειδικών γνώσεων παροχής πρώτων βοηθειών που διέθετε».

Στην απόφαση επισημαίνεται πως: «ακόμη κι αν θεωρηθούν βάσιμα τα πραγματικά περιστατικά, που ο κατηγορούμενος ανέφερε στην απολογία του περί έντονου φραστικού επεισοδίου ανάμεσα τους, το συμβάν αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι είχε τέτοια ένταση που θα μπορούσε να πυροδοτήσει έκρηξη ασυγκράτητών συναισθημάτων στον κατηγορούμενο, που να αποκλείουν την ήρεμη σκέψη αυτού».

Επιπλέον, τονίζεται ότι μεταξύ της «συναισθηματικής έκρηξης» που ισχυρίζεται ότι βίωσε ο κατηγορούμενος και της δολοφονίας, δεν υπάρχει χρονική εγγύτητα. «Εκτός του ότι το επικαλούμενο συμβάν δεν παρουσιάζει τέτοια ένταση και σπουδαιότητα, που να αποκλείει την ήρεμη σκέψη, δεν υφίσταται χρονική εγγύτητα ανάμεσα στο φραστικό επεισόδιο και το χρόνο θανάτου της Καρολάιν. Ειδικότερα το φραστικό επεισόδιο φέρεται να συνέβη στη 01.30, ενώ η ανθρωποκτονία του θύματος τελέστηκε στις 04.30, δηλαδή δυόμιση και πλέον ώρες αργότερα, διάστημα που αποκλείει την αιφνίδια υπερδιέργερση συναισθήματος του δράστη. (…)

Η πάροδος των 2-3 λεπτών που χρειάστηκε στον κατηγορούμενο για την ανάκτηση της αυτοκυριαρχίας του και την άμεση κινητοποίηση του με την διάπραξη πρωτοφανών ενεργειών συγκάλυψης του στυγερού εγκλήματος, καταδεικνύει ότι ενήργησε με απόλυτη νηφαλιότητα και διαύγεια πνεύματος τόσο πριν, όσο και κατά τη διάρκεια τέλεσης της πράξης, με βάση λεπτομερώς προμελετημένο σχέδιο, αφού σε λιγότερο από 10 λεπτά από την δολοφονία της συζύγου του προέβη στην δολοφονία του οικόσιτου σκύλου του».

Κανένα ελαφρυντικό

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο απέρριψε και το αίτημα της υπεράσπισης για αναγνώριση ελαφρυντικών

Συγκεκριμένα, για τον πρότερο έντιμο βίο, το ΜΟΔ έλαβε υπόψη του τα κριτήρια που έθεσε η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Παγου στην υπόθεση Κορκονέα, η οποία δημιούργησε νομολογία, κρίνοντας ότι το γεγονός ότι ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος «για να αγοράσει το οικόπεδο κατέβαλε 50.000 ευρώ από χρήματα της οικογένειας της Κάρολαϊν το οποίο εγγράφηκε εξ’ ολοκλήρου στο όνομά του, δεν συνιστά πράξη έντιμη και σύμφωνη με τη στάση μέσου ανθρώπου».

Επιπλέον στην πρωτοβάθμια απόφαση τονίζεται ότι : «ο κατηγορούμενος είχε λευκό ποινικό μητρώο, πλην όμως από την απολογία του προέκυψε ότι αθέτησε συμβατική του υποχρέωση έναντι της συζύγου του μη ασκώντας υπέρ των συμφερόντων της την διαχείριση της ατομικής περιουσίας» και «σε κάθε περίπτωση περιστάσεις υπό τις οποίες τελέστηκαν η αξιόποινες πράξεις καταδεικνύουν την έλλειψη ενσυναίσθησης, την ψυχρότητα και την ιδιαίτερη σκληρότητα της προσωπικότητας του κατηγορουμένου, στοιχεία που μεγιστοποιούν την ποινική απαξία των πράξεών του, σε σχέση με το μέσο όρο των παρεμφερών υποθέσεων.

(…)Οι ενέργειες του καταδεικνύουν την ιδιαίτερη σκληρότητα του, την απουσία συντριβής του από την πρόκληση θανάτου της συζύγου του και του ζώου τους, την πρωτοφανή ψυχρότητα και μεθοδικότητα με την οποία προέβη στο σχεδιασμό και την τέλεση των εγκληματικών ενεργειών, καθώς και την εργώδη προσπάθεια του να αποσείσει κάθε ίχνος ευθύνης για τις πράξεις του» .

Η πρόταση της εισαγγελέως

Ανάλογη με την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου ήταν και η πρόταση της εισαγγελέως η οποία τότε είχε επικαλεστεί τα όσα είχε ισχυριστεί τις 37 ημέρες μετά το έγκλημα, όταν ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος υποστήριζε, παίζοντας θέατρο, πως είχαν πέσει θύματα ληστών, οι οποίοι, τελικά σκότωσαν την Καρολάιν και τον σκύλο τους.

Η εισαγγελέας, επίσης, είχε επισημάνει πως «ένας χρόνος από την τέλεση του αδικήματος είναι πολύ λίγος χρόνος να υπάρξει συμμόρφωση με το δίκαιο». Παράλληλα, είχε υπογραμμμίσει ότι η υπεράσπιση δεν προσκόμισε έγγραφο από τις φυλακες από το οποίο να αποδεικνύεται ότι ο κατηγορούμενος δεν έχει διαπράξει πειθαρχικό παράπτωμα.

«Οι ένορκες βεβαιώσεις ήταν διθυραμβικές για τον κατηγορούμενο μέχρι την τέλεση του εγκλήματος. Είναι υπερβολικό να λέμε ότι ήταν μια παραφωνία στην επιτυχημένη του ζωή το έγκλημα. Ήταν ειδεχθή και σκληρά εγκλήματα. Τι να ακούω ότι είχε ασφαλίσει τη γυναίκα του, όταν τη σκότωσε; Υπήρξε υπέρβαση των ανθρώπινων αξιών», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά η εισαγγελέας κατά την πρότασή της επί των ελαφρυντικών.

Η εισαγγελική λειτουργός, επίσης, είχε αναφέρει πως: «Παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας στην υπόθεση που εξετάζουμε. Είμαι απολύτως πεπεισμένη ότι δεν πρέπει να αναγνωριστούν ελαφρυντικές περιστάσεις, μου φαίνεται αδιανόητο να υποστηρίζει ότι ήταν καλός οικογενειάρχης μέχρι τη στιγμή που εξόντωσε την ίδια του την οικογένεια. Σε ό,τι αφορά το άλλο ελαφρυντικό. Δεν νομίζω ότι είναι δύσκολο 12 μήνες να τηρεί τους κανόνες της φυλακής, είναι σύντομος χρόνος. Δεν ξέρω τι είχε γίνει και με ένα κινητό τηλέφωνο που είχε βρεθεί. Ζητώ από το δικαστήριο την απόρριψη του αιτήματος για αναγνώριση ελαφρυντικών».

Τα κατά Αναγνωστόπουλο νέα στοιχεία

Ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος στη δευτεροβάθμια δίκη του θα επιχειρήσει να δείξει ότι οι παραδοχές του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου για τον ίδιο και τη φύση του εγκλήματός του δεν ήταν ορθές.

Κατά την προσπάθεια αυτή θα εισφέρει νέα στοιχεία, που θα αξιολογηθούν από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

Στο πλαίσιο του εγχειρήματός του ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος και η υπεράσπισή του κατέθεσαν στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθήνας κατάλογο με έξι μάρτυρες υπεράσπισης.

«Θα υπάρχουν αρκετές ανατροπές και με νέους μάρτυρες. Νομίζω ότι οι μάρτυρες οι νέοι και τα έγγραφα θα αναδείξουν αυτό που λέγαμε εξαρχής», δήλωσε ο συνήγορος υπεράσπισης, Αλέξανδρος Παπαϊωαννίδης.

Σε αυτούς τους έξι μάρτυρες περιλαμβάνονται οι γονείς του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου, οι οποίοι δεν εμφανίστηκαν στο πρωτόδικο δικαστήριο και πρόσωπα από το φιλικό και κοινωνικό του περιβάλλον, μία δημοσιογράφος και επιχειρηματίες.

«Το μόνο ενδιαφέρον στοιχείο από τους εισφερθέντες μάρτυρες είναι πως θα συμμετάσχουν στη δίκη οι γονείς του κατηγορουμένου», αντέκρουσε την υπερασπιστική προσπάθεια ο δικηγόρος της οικογένειας της Καρολάιν Κράουτς, Θανάσης Χαρμάνης.

Συγκλονίζουν οι μάρτυρες

Πρώτοι μάρτυρες στη δίκη κατέθεσαν οι αστυνομικοί που αντίκρισαν τη σκηνή του εγκλήματος στη μεζονέτα των Γλυκών Νερών τα ξημερώματα της 11ης Μαΐου 2021.

Χαρακτηριστική ήταν η κατάθεση του αστυνομικού Κλεάνθη Αντωνόπουλου: Όπως είπε ο κατηγορούμενος δεν ήταν σε κατάσταση σοκ και συμπλήρωσε: «Ο κ. Αναγνωστόπουλος είναι πολύ καλός ηθοποιός. Όταν μπήκα μου έδωσε την εντύπωση ότι θα πεθάνει σε πέντε λεπτά, εάν δεν τον λύσω!».

Η καθηγήτρια Ιατροδικαστικής, Χαρά Σπηλιοπούλου, εμφανίστηκε κατηγορηματική από το βήμα του μάρτυρα ότι ο θάνατος της Καρολάιν ήταν ασφυκτικός και κατέρριψε τον ισχυρισμό του κατηγορούμενου περί «σφιχτού εναγκαλισμού».

«Αιτία θανάτου της Καρολάιν είναι απόφραξη των αεροφόρων οδών με κάποιο μέσο. Τουλάχιστον από τη δεξιά πλευρά στόματος θεωρώ ότι έχει μπει χέρι», είπε η κ.Σπηλιοπούλου.

Η γειτόνισσα του ζευγαριού, Αγγελική Γερολυμάτου, καταθέτοντας ανέφερε ότι εκείνο το βράδυ άκουσε μόνο το κλάμα της αγαπημένης σκυλίτσας της Καρολάιν, Ρόξυ, την οποία επίσης σκότωσε ο κατηγορούμενος.

«Εκ των υστέρων θα πω ότι η Καρολάιν ζούσε σε ένα χρυσό κλουβί. Έδειχναν ευτυχισμένο ζευγάρι, αλλά υπήρχε έλεγχος από τον κατηγορούμενο και η Καρολάιν πιεζόταν».

Ίσως σας ενδιαφέρουν