Από τη «Βραδυνή της Κυριακής» – Το ΑΣΕΠ αλλάζει – Γρηγορότερο, δικαιότερο, αποδοτικότερο

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος φέρνει νέα μεταρρύθμιση που αλλάζει τον τρόπο και ο διαγωνισμός γίνεται δικαιότερος, πιο σύντομος και, ασφαλώς, με απόλυτη διαφάνεια

Αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο θα γίνονται εφεξής, οι διαγωνισμοί για πρόσληψη στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος φέρνει νέα μεταρρύθμιση που αλλάζει τον τρόπο και ο διαγωνισμός γίνεται δικαιότερος, πιο σύντομος και, ασφαλώς, με απόλυτη διαφάνεια, ώστε να μην μπορεί ουδείς να αμφιβάλει για το αποτέλεσμα. Ο Νόμος 2190, ο «Νόμος Πεπονή» όπως είχαν συνηθίσει να λένε το Νόμο για τις προσλήψεις στο Δημόσιο και που ποτέ δεν είχε αναμορφωθεί στο παρελθόν, τώρα αλλάζει προς το καλύτερο και διαμορφώνει νέες συνθήκες.

Ο υπουργός Εσωτερικών, μάλιστα, πιστεύει ακράδαντα ότι η αλλαγή του τρόπου που θα γίνονται, πλέον, οι διαγωνισμοί θα διαθέτει νέα αντίληψη, προσέγγιση, αλλά και προοπτική. Ο ίδιος δηλώνει για αυτή τη μεταρρύθμιση: «Επιβάλλεται να προχωρήσουμε με ταχύτερα βήματα, για να δημιουργήσουμε ένα κράτος πιο λειτουργικό, λιγότερο σπάταλο, πιο αποτελεσματικό, που ως στόχο θα έχει να κάνουμε καλύτερη και πιο απλή τη ζωή των πολιτών. Ψυχή του κράτους είναι το ανθρώπινο δυναμικό του. Το δυναμικό αυτό, θέλουμε να το ενισχύσουμε και ένας τρόπος είναι η βελτίωση του τρόπου προσλήψεων. Στο Δημόσιο θέλουμε εκείνους που είναι πιο άξιοι και μπορούν να αποδείξουν τις γνώσεις τους. Δεν αρκούν μόνο οι τίτλοι σπουδών, αλλά οι πραγματικές ικανότητες και γνώσεις».

Ποιες είναι, όμως, αυτές οι αλλαγές; Τι θα περιλαμβάνει η υποχρεωτική γραπτή διαδικασία; Ποιους υποψηφίους αφορά; Για τους υπόλοιπους τι θα ισχύει; Σύμφωνα με το νέο νόμο που θα φέρει τις αλλαγές αυτές στο ΑΣΕΠ, οι γραπτές δοκιμασίες διεξάγονται ηλεκτρονικά, για το σύνολο των μόνιμων θέσεων (τακτικό προσωπικό), στα πρότυπα των Πανελληνίων Εξετάσεων (σε συνεργασία του ΑΣΕΠ µε το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για διαχειριστικά θέματα, όπου απαιτείται) και περιλαμβάνουν τρία µέρη: Γνωστικά Πεδία, Δεξιότητες, Προσωπικότητα.

Η δήλωση συμμετοχής στις εξετάσεις των Γνωστικών Πεδίων (σε πόσα και ποια) εναπόκειται στη βούληση των υποψηφίων ανάλογα µε την προτίμηση θέσεων που έχουν δηλώσει, ενώ οι Δοκιμασίες Δεξιοτήτων και Προσωπικότητας είναι κοινές για όλους. Συγκεκριμένα, οι υποψήφιοι θα εξετασθούν στα ίδια «θέματα» στις Δεξιότητες και στην Προσωπικότητα, ενώ θα διαφοροποιηθούν τα θέματα στα Γνωστικά Πεδία (ενδεικτικά: πληροφορικοί, λογιστές, ελεγκτές κ.ά.).

Οι ερωτήσεις που αφορούν στα Γνωστικά Πεδία θα προκύπτουν, κατόπιν κλήρωσης µε ειδικό λογισμικό, από ένα σύνολο ερωτήσεων που απαρτίζουν την Τράπεζα Θεμάτων, την ευθύνη της οποίας έχει το ΑΣΕΠ.

Ηλεκτρονικοποίηση των διαδικασιών – Μειώνεται στο μισό ο χρόνος

Ίσως σας ενδιαφέρουν