Από τη «Βραδυνή της Κυριακής»: Το μετέωρο βήμα της εστίασης

Κλειστό παραμένει το 30% των επιχειρήσεων – Κατακόρυφη πτώση του τζίρου και δυσοίωνες προβλέψεις για τον Σεπτέμβριο

Με το… αριστερό μπήκε στη νέα κανονικότητα ο χώρος της εστίασης, και το επόμενο βήμα μοιάζει πιο αβέβαιο και μετέωρο από ποτέ. Σχεδόν το 30% των περίπου 90.000 επιχειρήσεων δεν μπήκε καν στη διαδικασία να στρώσει τραπέζια, αλλά και όσες άνοιξαν, για την ώρα δεν βγάζουν τα έξοδά τους.

Τα περισσότερα από τα μαγαζιά που έχουν παραμείνει κλειστά βρίσκονται στην περιφέρεια, και κυρίως στα νησιά και τους υπόλοιπους τουριστικούς προορισμούς, ενώ υπάρχει και ένα σημαντικό ποσοστό που δεν άνοιξαν γιατί δεν διαθέτουν εξωτερικούς χώρους. Πάντως, από σήμερα μπαίνουν στο παιχνίδι και μαγαζιά που διαθέτουν μόνο εσωτερικούς χώρους, καθώς παύει να ισχύει η σχετική απαγόρευση. Πλέον, οι άνθρωποι της εστίασης έχουν το βλέμμα τους στα… αεροδρόμια και περιμένουν τη 15η Ιουνίου, όταν και θα ξεκινήσουν οι πρώτες απευθείας πτήσεις από το εξωτερικό, ελπίζοντας ότι οι τουρίστες θα «ζεστάνουν» τα ταμεία τους. Παρόλα αυτά, οι άνθρωποι της εστίασης παραμένουν προβληματισμένοι και απαισιόδοξοι, και κάνουν λόγο για μπαράζ λουκέτων από τον Σεπτέμβριο.

«Βουτιά» ο τζίρος

«Δυστυχώς, τα πράγματα δεν πάνε καλά», λέει στη «Βραδυνή της Κυριακής» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Καββαθάς, και συμπληρώνει: «Ο τζίρος των καταστημάτων που τόλμησαν και άνοιξαν βρίσκεται σε κάθετη πτώση σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο. Υπάρχουν περιπτώσεις που η πτώση τζίρου έφτασε και το 80%!. Στα καφέ τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα, αλλά και εκεί η πτώση του τζίρου ξεπερνά το 50%». Σύμφωνα με τον κ. Καββαθά, πολλοί συνάδελφοί του έχουν ήδη μετανιώσει που άνοιξαν τα καταστήματά τους, αφού υπάρχουν μέρες που δεν κάνουν ούτε σεφτέ: «Στα νησιά αλλά και στις τουριστικές περιοχές της Αθήνας η κατάσταση είναι απελπιστική και σε πολλά μαγαζιά δεν πατάει άνθρωπος. Μαγαζί από τα πιο γνωστά στην Αθήνα, με προσωπικό 51 άτομα, κάνει κατά μέσο όρο 15 κουβέρ την ημέρα. Ο καιρός μέχρι τώρα δεν έχει βοηθήσει, αλλά και ο κόσμος παρότι τηρούμε τα μέτρα ασφαλείας, δείχνει ακόμη φοβισμένος, ενώ είναι και σφικτός οικονομικά. Μην ξεχνάμε ότι σχεδόν όλα τα νοικοκυριά της χώρας αντιμετώπισαν τους προηγούμενους μήνες τις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού και είδαν το εισόδημά τους να μικραίνει».

Φόβοι για 20.000 λουκέτα

Το κλίμα στην αγορά της εστίασης είναι βαρύ. Οι μαγαζάτορες θεωρούν ότι το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος θα δείξει το μέγεθος του προβλήματος, αλλά δεν περιμένουν θαύματα. «Τα μηνύματα που παίρνω είναι ότι όσοι έχουν ανοίξει, παρότι το πράγμα φαίνεται πού πηγαίνει, δεν θα κατεβάσουν ρολά μέχρι να τελειώσει η τουριστική περίοδος. Θα βγάλουν τη σεζόν όπως μπορούν και τότε θα κάνουν ταμείο», λέει ο κ. Καββαθάς, που εκφράζει φόβους πως τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει μπαράζ λουκέτων και απολύσεων. Το πλέον δυσοίωνο, αλλά με την ισχύουσα κατάσταση όχι, πλέον, και απίθανο σενάριο, θέλει περίπου 20.000 επιχειρήσεις να κατεβάζουν ρολά το Σεπτέμβριο, και όσες δεν το κάνουν, να προχωρούν σε μειώσεις προσωπικού.

Ίσως σας ενδιαφέρουν