Από την «Βραδυνή της Κυριακής»: Η θετική κληρονομιά της πανδημίας 

Το ψηφιακό αποτύπωμα του κορωνοϊού σε όλες τις δομές του κράτους.

Ένα ψηφιακό άλμα σε όλους τους τομείς του κράτους έχει πραγματοποιηθεί στη χώρα σε σύντομο χρονικό διάστημα, λόγω του κορωνοϊού. Σε μόλις λίγες ημέρες, η ελληνική κυβέρνηση προέβη σε μια σειρά ενεργειών ενδυναμώνοντας τις εξ αποστάσεως λειτουργίες που έχουν στη διάθεσή τους οι πολίτες, τόσο στην Παιδεία, την Υγεία όσο και στις δημόσιες υπηρεσίες. 

Στο Μέγαρο Μαξίμου μετρούν και τα πολλά θετικά που θα αφήσει στη χώρα μας η ψηφιακή κληρονομιά του κορωνοϊού, όπως είναι οι ηλεκτρονικές συναλλαγές με τη Διοίκηση, το καλύτερο δημόσιο Σύστημα Υγείας, η τηλεκπαίδευση, η τηλεϊατρική και ο εθελοντισμός. Όπως έχει αναφέρει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, «τα όπλα που βάζουμε, σήμερα, στην πρώτη γραμμή του πολέμου με τον κορωνοϊό δεν θα σιγήσουν την επόμενη μέρα. Και όλα τα εργαλεία που αναπτύσσουμε, τώρα, για τη θωράκιση της χώρας, θα γίνουν τα μέσα για την ανοικοδόμηση του αύριο».

Μακριά από το μαυροπίνακα

Στο μέτωπο της Παιδείας, η εξ αποστάσεως Εκπαίδευση, που φάνταζε αδύνατη σε ένα αργόσυρτο δημόσιο σύστημα, ξεπέρασε τις προσδοκίες με την κινητοποίηση τόσο του υπουργείου Παιδείας όσο και της εκπαιδευτικής και μαθητικής κοινότητας. 

Αρθρώθηκε σε τρεις άξονες με τη βοήθεια της τεχνολογίας: την ασύγχρονη Εκπαίδευση, τη σύγχρονη Εκπαίδευση και την εκπαιδευτική τηλεόραση. 

Έγινε ένα βήμα μακριά από την εποχή του μαυροπίνακα και της κιμωλίας, αγκαλιάζοντας τα διαδραστικά εργαλεία διάχυσης της πληροφορίας που υπάρχουν σήμερα. 

Η κρίση του κορωνοϊού εξοικείωσε τόσο τους μαθητές όσο και τους εκπαιδευτικούς με την τηλεκπαίδευση, η οποία και αγκαλιάστηκε από αυτούς. 

Στα δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, στη σύγχρονη Εκπαίδευση καταγράφηκαν περίπου 1.885.000 συμμετοχές μαθητών σε ψηφιακές διαδραστικές τάξεις στην ηλεκτρονική πλατφόρνα Webex και 71.701 εκπαιδευτικοί έχουν δημιουργήσει την προσωπική ψηφιακή τους τάξη. Έχουν δημιουργηθεί 113.974 ψηφιακές τάξεις.  

Στην ασύγχρονη Εκπαίδευση, περισσότεροι από 913.000 μαθητές και 166.000 εκπαιδευτικοί έχουν εγγραφεί στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο.

Στα δημόσια ΙΕΚ, το 84% των μαθημάτων που διενεργούνταν δια ζώσης είναι ήδη ενταγμένα στην ασύγχρονη τηλεκπαίδευση. Το 86% των εκπαιδευτών και το 89% των καταρτιζόμενων έχουν κωδικούς πρόσβασης σε ασύγχρονη Εκπαίδευση. 

Στα πανεπιστήμια, το 96,35% των μαθημάτων παραδίδονται μέσω σύγχρονης εξ αποστάσεως Εκπαίδευση. 

Επίσης, περίπου 100.000 μαθητές, κατά μέσο όρο, παρακολουθούν καθημερινά την εκπαιδευτική τηλεόραση μέσω της ΕΡΤ. 

Διορθώθηκαν στρεβλώσεις στην Υγεία

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας με την επέλαση της πανδημίας αναγκάστηκε να διορθώσει στρεβλώσεις και ελλείψεις του παρελθόντος. Ενισχύθηκαν δομές του προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κορωνοϊός θέτοντας τα θεμέλια, έτσι ώστε την επόμενη μέρα να υπάρχει η βάση για ένα πιο σύγχρονο, αποτελεσματικό και αποδοτικό Σύστημα Υγείας που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες όλων των πολιτών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η αύξηση των ΜΕΘ. Από τις 565 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) που υπήρχαν στην αρχή της κρίσης, έφτασαν στις 840, ενώ, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, προβλέπεται να φτάσουν εντός του μηνός Απριλίου στις 1.000 κλίνες ΜΕΘ, με τον προγραμματισμό εισροής υλικών, όπως αναπνευστήρες, μόνιτορ, κρεβάτια. Έγινε, επίσης, κατανοητό σε όλους ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας πρέπει να μπει σε πρώτη προτεραιότητα. Έχουν εγκριθεί περισσότερες από 4.200 προσλήψεις ιατρικού και επικουρικού προσωπικού. Παράλληλα, προχωράει η διαδικασία κρίσεως και διορισμού των 950 θέσεων επιμελητών Β΄ στο ΕΣΥ. Επίσης, θεσπίστηκε η άυλη συνταγογράφηση. Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν τις ιατρικές τους συνταγές στο κινητό τους, χωρίς να χρειάζεται να τις προσκομίζουν τυπωμένες στον φαρμακοποιό. Καθιερώθηκε η εξ αποστάσεως συνταγογράφηση για περιπτώσεις επαναλαμβανόμενων συνταγών που αφορούν χρόνιες παθήσεις, απαλλάσσοντας τις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού από την ανάγκη αυτοπρόσωπης παρουσίας στο ιατρείο. Μέχρι τώρα, έχουν εγγραφεί στην άυλη συνταγογράφηση συνολικά 206.393 πολίτες και έχουν εκδοθεί 303.633 άυλες συνταγές. Επίσης, έχουν εκτελεστεί 129.516 άυλες συνταγές. Σε διάφορες περιοχές, επίσης, έχουν ξεκινήσει προγράμματα τηλεϊατρικής. 

Χωρίς περιττή γραφειοκρατία εξ αποστάσεως οι δημόσιες υπηρεσίες 

Η εξ αποστάσεως λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών επιταχύνθηκε δημιουργώντας νέα ψηφιακά δεδομένα. Δημιουργήθηκαν πλατφόρμες ψηφιακών υπηρεσιών για την απομακρυσμένη εξυπηρέτηση των πολιτών, λήφθηκαν νομοθετικές και ρυθμιστικές πρωτοβουλίες, ενώ δόθηκαν οδηγίες για τη διευκόλυνση και την ασφάλεια των πολιτών κατά την ψηφιακή διεκπεραίωση των υποθέσεών τους 

Επισπεύστηκε κατά δύο μήνες, η λειτουργία του gov.gr. Στην ενιαία ψηφιακή πύλη του Δημοσίου, που συγκεντρώνει το σύνολο των υπηρεσιών που παρέχονται ψηφιακά από το Δημόσιο, ο πολίτης έχει τη δυνατότητα να συμπληρώνει και να υπογράφει ηλεκτρονικά εξουσιοδοτήσεις και υπεύθυνες δηλώσεις. Του δίνεται η δυνατότητα να διεκπεραιώνει τις υποθέσεις του με το κράτος από τον προσωπικό του υπολογιστή ή από το κινητό του τηλέφωνο, άμεσα και εύκολα, χωρίς μετακινήσεις και περιττή γραφειοκρατία. Μέχρι τώρα, έχουν εκδοθεί 70.500 υπεύθυνες δηλώσεις, 30.000 εξουσιοδοτήσεις, καθώς επίσης και 1.200 άδειες ειδικού σκοπού για δημόσιους υπαλλήλους. 

Παραδόθηκε, επίσης, σε πλήρη λειτουργία για το ευρύτερο Δημόσιο η πλατφόρμα τηλεδιασκέψεων e:Presence. Μέσω της πλατφόρμας αυτής, δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους φορείς του ευρύτερου Δημοσίου να οργανώσουν και να πραγματοποιήσουν διαδικτυακές τηλεδιασκέψεις που χαρακτηρίζονται από υψηλή ποιότητα και διαδραστικότητα. Πλέον, κάθε φορέας του ευρύτερου Δημοσίου μπορεί να ορίσει έναν ή και περισσότερους συντονιστές τηλεδιασκέψεων, και ταυτόχρονα να ενημερώσει όλα τα στελέχη του για τη δυνατότητα χρήσης της υπηρεσίας.

Διασυνδέθηκε ο e-ΕΦΚΑ με το Μητρώο Πολιτών. Του δόθηκε πρόσβαση όλων των ληξιαρχικών γεγονότων των πολιτών που είναι καταχωρημένα στο Πληροφοριακό Σύστημα «Μητρώο Πολιτών» του υπουργείου Εσωτερικών. ‘Ετσι, ληξιαρχικές πράξεις γέννησης, θανάτου, γάμου, συμφώνου συμβίωσης, πιστοποιητικά γέννησης και οικογενειακής κατάστασης, καθώς και πληροφορίες για τον αριθμό των τέκνων θα παρέχονται απευθείας στην υπηρεσία, χωρίς να προσκομίζονται από τους πολίτες. 

Από την Έντυπη Έκδοση

Ίσως σας ενδιαφέρουν