Αποκλειστικό: Έλληνες που ζουν στο Λονδίνο, μιλάνε για την επέλαση του covid 19 στην Αγγλία

«Οι Άγγλοι κατάλαβαν πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση περίπου στα μέσα Μαρτίου, όταν τα ασθενοφόρα άρχισαν να ακούγονται παντού στο Λονδίνο»

Με τον αριθμό
των νεκρών να έχει φτάσει σύμφωνα με την χθεσινή θλιβερή καταμέτρηση τους 11.337
και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 89.571, η Αγγλία μοιάζει να βρίσκεται στο
έλεος του κορωνοϊού.

Με τις προβλέψεις των ειδικών για το πότε θα ευθυγραμμιστεί η καμπύλη και θα ελεγχθεί η εξάπλωση της πανδημίας να είναι δυσοίωνες οι Άγγλοι μοιάζουν εγκλωβισμένοι σε μία παγίδα που η ειρωνεία είναι ότι την έστησε μέσα στην αφέλεια του ο ίδιος ο πρωθυπουργός τους Μπόρις Τζόνσον, που προς χάρη της οικονομίας αγνόησε επιδεικτικά τα όσα τραγικά γινόταν στον υπόλοιπο πλανήτη και επέλεξε να αντιμετωπίσει τον covid 19 με την μέθοδο της «ανοσίας της αγέλης».

«Οι Άγγλοι κατάλαβαν πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση περίπου στα μέσα Μαρτίου, όταν τα ασθενοφόρα άρχισαν να ακούγονται παντού στο Λονδίνο», λέει στο vradini.gr o Θόδωρος Αντωνιάδης, που τα τελευταία χρόνια ζει με την οικογένεια του στην Αγγλική πρωτεύουσα.

Στην καθυστερημένη αντίδραση της αγγλικής κυβέρνησης, στέκεται και ένας άλλος Έλληνας που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο. «Εδώ αργήσαμε να πάρουμε μέτρα. Υπήρχε μία μεγάλη ανησυχία για την οικονομία και πως θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε και μέχρι να αποφασίσουν πως θα το χειριστούν, είχαν ήδη περάσει σχεδόν 2 βδομάδες σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Γενικά έχουμε την αίσθηση ότι τα μέτρα και άργησαν και δεν είναι αρκετά αυστηρά», υποστηρίζει ο Δημήτρης Καραγιάννης που θεωρεί στη χώρα καλλιεργείται ένα κλίμα υπεραισιοδοξίας: «Ενώ πεθαίνουν σχεδόν 1000 άνθρωποι την ημέρα, επικρατεί μία υπέρμετρη αισιοδοξία και στην καθημερινή ενημέρωση από την κυβέρνηση δίνεται βάση σε όλα τα θετικά, π.χ. πόσο καλά προετοιμασμένο είναι το σύστημα υγείας, πόσο καλοί είναι οι γιατροί. Κατά τη γνώμη μου γίνεται μια μεγάλη χειραγώγηση της κοινής γνώμης. Επικεντρώνονται στα θετικά στοιχεία και παραλείπουν να εστιάσουν στα αρνητικά. Έχει ενδιαφέρον να κάτσεις να παρακολουθήσεις την καθημερινή ενημέρωση της κυβέρνησης στις 5 κάθε απόγευμα. Έχεις την αίσθηση ότι ακόμα και οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων είναι προσυμφωνημένες, γιατί ποτέ κανείς δεν έχει ρωτήσει δύσκολες ερωτήσεις».

Παρά το ότι αποτελεί πλέον γενική παραδοχή ότι η κυβέρνηση Τζόνσον έχει μεγάλη ευθύνη για την άσχημη τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα στην Αγγλία και οι δύο συμπατριώτες μας έχουν την άποψη ότι οι πολίτες συνεχίζουν να την εμπιστεύονται. «Οι Βρετανοί έχουν μεγάλη εμπιστοσύνη στην κυβέρνησή τους και ότι τους λένε και γενικά δεν αμφισβητούν», τονίζει ο κύριος Καραγιάννης, ενώ ο κύριος Αντωνιάδης προσθέτει: «Η όποια αμφισβήτηση υπήρχε κάμφθηκε μετά το Lock-down. Άλλωστε στην Αγγλία υπάρχει σχετική εμπιστοσύνη στις κυβερνήσεις».

Σε ότι αφορά τους πολίτες, δείχνουν ψυχραιμία και σε μεγάλο βαθμό έχουν πειθαρχήσει στα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί. «Βέβαια τις τελευταίες μέρες που έχει καλό καιρό και έπεσε και η αργία λόγω Πάσχα, ο κόσμος πήγε στα πάρκα για πικ νικ και βόλτα στις παραλίες», λέει ο κύριος Καραγγιαννης, ενώ ο κύριος Αντωνιάδης έχει μείνει έκπληκτος από «τις εφορμήσεις στα σούπερ μάρκετ για χαρτιά υγείας».

Και οι δυο συμπατριώτες μας εδώ και καιρό δουλεύουν από το σπίτι. Όμως λόγω της φύσης της δουλειάς του ο Θόδωρος Αντωνιάδης αρκετές ημέρες βρίσκεται εκτός, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με την σύζυγο του Δημήτρη Καραγιάννη, την κυρία Μάρθα Κιτσάκη. «Και οι δυο μας δουλεύουμε από το σπίτι. Η Μάρθα επειδή θεωρείται key worker (σ.σ. εργάζεται σε τράπεζα) πρέπει να πηγαίνει στο γραφείο μερικές φορές τη βδομάδα, αλλά σε λίγο καιρό ούτε αυτό θα χρειάζεται», λέει και συμπληρώνει: «Γενικά η δουλειά συνεχίζεται κανονικά. Δεν έχει μειωθεί ακόμα και όλα είναι όπως και πριν, τηλέφωνα, τηλεδιασκέψεις, βιντεοκλήσεις κλπ».

Ίσως σας ενδιαφέρουν