«Ασανσέρ» οι βάσεις εισαγωγής στα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα

Σκαμπανεβάσματα σε όλα τα επιστημονικά πεδία

Αντίστροφα για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων που θα γίνει το μεσημέρι της Παρασκευής, μετρούν οι χιλιάδες υποψήφιοι που έδωσαν και φέτος τη «μάχη» των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Με τον μεγαλύτερο όγκο των γραπτών να έχει διορθωθεί, οι ειδικοί κάνουν ήδη τις πρώτες εκτιμήσεις για το που θα κινηθούν οι βάσεις, οι οποίες φέτος θα θυμίζουν ασανσέρ, καθώς όλα δείχνουν ότι οι αυξομειώσεις θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό.

Αναλυτικά οι εκτιμήσεις ανά πεδίο:

1ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ: Οι δυσκολίες που είχαν τα θέματα των Αρχαίων σε συνδυασμό με το ότι στα περισσότερα γραπτά της Κοινωνιολογίας οι βαθμολογίες κινούνται χαμηλά, πιέζουν τις βάσεις προς τα κάτω. Πάντως οι αναλυτές εκτιμούν πως η κατάργηση των συντελεστών βαρύτητας των μαθημάτων, βοηθάει στο να μην υπάρξουν δραματικές αλλαγές. Αναμένεται μικρή πτώση των περιφερειακών σχολών, αλλά οι πρωτοκλασάτες και πλέον περιζήτητες σχολές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη δεν θα επηρεαστούν.

2ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ: Υπάρχει η εκτίμηση ότι θα υπάρξει αλλού μικρή και αλλού κάπως μεγαλύτερη πτώση των βάσεων εισαγωγής, στις περισσότερες ομάδων σχολών του πεδίου. Και εδώ θα επηρεαστούν οι μεσαίες και χαμηλόβαθμες σχολές. Την δική τους ξεχωριστή πορεία ακολουθούν και φέτος οι στρατιωτικές σχολές που θα κινηθούν ανοδικά καθώς υπάρχει ενδιαφέρον από πολλούς υποψήφιους.

3ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ: Οι ιατρικές σχολές αποτελούν την… ναυαρχίδα του πεδίου και μετά από δύο χρόνια πτώσης, οι βάσεις αναμένεται να έρθουν στα γνωστά τους επίπεδα με το όριο των 19.000 μορίων να μοιάζει ως τη βάση τουλάχιστον για τις σχολές του κέντρου.

Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τις νοσηλευτικές σχολές, καθώς μπορεί ο αριθμός των εισακτέων να παραμένει σταθερός, υπάρχει όμως ανακατανομή των θέσεων μεταξύ των σχολών σε όλη την Ελλάδα.

4ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΌ ΠΕΔΙΟ: Είναι ίσως το πεδίο όπου ακόμη υπάρχει πέπλο ομίχλης για το πώς θα κινηθούν οι βάσεις και αυτό που αναμένονται οι περισσότερες αυξομειώσεις. Οι περισσότερες εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι θα υπάρξει πτώση σχεδόν στο σύνολο των χαμηλόβαθμων σχολών και άνοδος στις σχολές που προσφέρουν επαγγελματική αποκατάσταση στον δημόσιο τομέα, τις οποίες φέτος αναμένεται να επιλέξουν πολλοί υποψήφιοι.

Ίσως σας ενδιαφέρουν