Χανιά: Δεν είχαν άδεια για την πτήση από την Πολεμική Αεροπορία οι άτυχοι πιλότοι

O κυβερνήτης είχε καταθέσει σχέδιο πτήσης για το Μάλεμε και είχε αυτόματα εγκριθεί από το σύστημα – Δεν είχε πάρει όμως άδεια από την Πολεμική Αεροπορία

Προβληματισμό προκαλεί στις αρμόδιες Αρχές το γεγονός, πως οι δύο αδικοχαμένοι πιλότοι του μονοκινητήριου αεροσκάφους που έπεσε στο Μάλεμε στα Χανιά, δεν είχαν λάβει άδεια από την Πολεμική Αεροπορία για προσγείωση στο Μάλεμε, ούτε και έγκριση προσγείωσης στο αεροδρόμιο της Σούδας.

Όπως ανέφερε η ΕΡΤ Χανίων, ο κυβερνήτης είχε καταθέσει σχέδιο πτήσης με προορισμό το Μάλεμε και αυτό είχε αυτόματα εγκριθεί από το σύστημα, ωστόσο, δεν είχε πάρει ad hoc άδεια από την Πολεμική Αεροπορία, προκειμένου να πραγματοποιήσει την πτήση.

Τα δύο θύματα ήταν καλοί φίλοι και μοιράζονταν το πάθος τους για τους αιθέρες. Ο 60χρονος πιλότος του μονοκινητήριου αεροσκάφους ήταν πρόεδρος της αερολέσχης Δυτικής Ελλάδας και ο συγκυβερνήτης, 61 ετών, μέλος της ίδιας αερολέσχης και πατέρας δύο παιδιών.

Οι δύτες που επιχείρησαν για τον απεγκλωβισμό τους, τους βρήκαν δεμένους στις θέσεις τους, χωρίς να έχουν κάνει κάποια κίνηση για εγκαταλείψουν το ελαφρύ αεροσκάφος. Με δεδομένη την πολύ μεγάλη εμπειρία του άτυχου κυβερνήτη, δεν αποκλείεται να υπήρξε απώλεια στήριξης με απότομη κλίση προς τα κάτω.

Εξαιτίας της χαμηλής πτήσης είναι πολύ πιθανό, να μην υπήρχε ο χρόνος για να αναστραφεί η πτώση του σκάφους.

Φως στα ακριβή αίτια θανάτου των δύο θυμάτων, αναμένεται να ρίξει η νεκροψία – νεκροτομή ενώ τα συντρίμμια θα μεταφερθούν σε κλειστό χώρο του αεροδρομίου του Μάλεμε προκειμένου να εξεταστούν από εμπειρογνώμονα.






«Τους βγάλαμε με την ανάσα»

Τα όσα περιγράφει ο ένας δύτης που επιχείρησε στον απεγκλωβισμό συγκλονίζουν, καθώς όπως είπε δεν ήταν προετοιμασμένοι πως θα είχαν παραμείνει δεμένοι οι πιλότοι, οπότε δεν είχαν εξοπλισμό και για να μην χάσουν χρόνο τους έβγαλαν με την ανάσα.

Ο έμπειρος Χανιώτης ναυαγοσώστης, Παύλος Λυτινάκης, μιλώντας στο zarpanews.gr για το περιστατικό, ανέφερε: «Δεν ήταν πολύ βαθιά, ήταν στα 2,5 με 3 μέτρα βάθος και πολύ κοντά στην ακτή.

Δεν είχαμε προετοιμαστεί, όμως, νομίζαμε ότι οι άνθρωποι είχαν προλάβει να πέσουν στο νερό πριν προσκρούσει το αεροπλάνο. Γι’ αυτό και δε είχαμε μαζί μας καταδυτικό εξοπλισμό, τους απεγκλώβισα με την ανάσα. Οι άνθρωποι ήταν δεμένοι, δεν είχαν κάνει καμία προσπάθεια να βγουν, ήταν αναποδογυρισμένο το ανεμόπτερο.

Είχαν εκδορές, χτυπήματα στο πρόσωπο, ίσως να έχασαν χάσει τις αισθήσεις τους, ή και τη ζωή τους, στην πρόσκρουση».






Ίσως σας ενδιαφέρουν