Διακοπές: Μικρές αποδράσεις για Αθηναίους – Μαζικές προκρατήσεις από ξένους τουρίστες

Πάνω από 150.000 ξένοι τουρίστες έχουν έρθει το τελευταίο δεκαπενθήμερο στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από τις αφίξεις των πτήσεων

Καλαμάτα, Ναύπλιο, Ύδρα, Πόρος, Αίγινα, Τζιά, αλλά και Μύκονος ή Νάξος είναι ορισμένοι από τους κοντινούς προορισμούς που τίμησαν για διακοπές δεόντως οι Αθηναίοι μετά την απελευθέρωση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων και αρκετοί ξένοι τουρίστες, μετά το άνοιγμα του Τουρισμού.

Τα πρώτα μηνύματα είναι θετικά για αυτές αλλά και για άλλες περιοχές, ακόμη και πιο μακρινές, όπως η Ρόδος και η Κρήτη, όπου είναι όλα έτοιμα εν αναμονή περισσότερων επισκεπτών.

Μπορεί οι επιβεβαιωμένες κρατήσεις να είναι ακόμη πολύ περιορισμένες σε σχέση με την περίοδο προ του Covid-19, υπάρχει όμως μεγάλη δυναμική που προκύπτει από τις προκρατήσεις, τα τηλεφωνήματα και τα email.

Οι ξενοδόχοι που έχουν προσαρμόσει τις τιμές με ελκυστικά πακέτα προσφορών, ειδικά για τον Μάιο και τον Ιούνιο, καθώς και οι ιδιοκτήτες εστιατορίων, καφέ ή μπαρ, περιμένουν μεγάλη αύξηση από Ιούλιο, καθώς ο Ιούνιος, λένε, είναι μήνας προσαρμογής.

Ο κτηματομεσίτης Θέμης Μπάκας –πρόεδρος του πανελλαδικού δικτύου E-RealEstates– έκανε ειδική μελέτη μετά το άνοιγμα των πυλών του Τουρισμού, αλλά και την απελευθέρωση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων. Μιλώντας στη «Βραδυνή της Κυριακής» αναφέρει:

«Η σημαντικότερη κινητικότητα καταγράφηκε στους παραθαλάσσιους προορισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδος, δηλαδή Πελοπόννησο ως προς τους Αθηναίους και Χαλκιδική για τους Θεσσαλονικείς και τους Βαλκάνιους. Παράλληλα, κινητικότητα καταγράφηκε σε νησιά που μπορεί κάποιος να προσεγγίσει οδικώς, όπως η Λευκάδα, καθώς και νησιά που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από την ηπειρωτική Ελλάδα, όπως Αίγινα, Ύδρα, Πόρος.

Λόγω των υγειονομικών δεδομένων και του γεγονότος ότι ο κορωνοϊός ζει ανάμεσά μας οι περισσότεροι επέλεξαν αυτοτελή διαμερίσματα ή κατοικίες (όχι βίλες) που τους προσέφεραν ιδιωτικότητα, ταυτόχρονα φυσικά με την πολυπόθητη χαλάρωση και αλλαγή παραστάσεων. Βασικό κριτήριο επιλογής του προορισμού, εκτός από το κόστος μετακίνησης, αποτέλεσε το καλό οδικό δίκτυο.

Γι’ αυτό, ίσως, παρατηρήθηκε έντονη κινητικότητα στη Μεσσηνία, στα παράλια της Ηπείρου (Ιόνια Οδός) και στα παράλια Θεσσαλίας και Φθιώτιδας.

Λόγω των σημερινών δεδομένων αποτελεί ευκαιρία η ανάδειξη νέων προορισμών, που μέχρι και σήμερα πολλοί από εμάς δεν τους γνωρίζουμε. Μιλάω για την Πελοπόννησο, που αυτή τη στιγμή προσφέρει περισσότερους από 47 παραθαλάσσιους προορισμούς: Γιάλοβα, Φοινικούντα, Βοϊδοκοιλιά, Κουρούτα, Ερμιόνη, Στούπα, Σελιανίτικα, Τράπεζα και άλλους».

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα φιλοδοξεί να υποδεχθεί αφενός πολύ περισσότερους ξένους τουρίστες από πέρσι, έστω και αν αρχίσουν να έρχονται μαζικά από τα μέσα καλοκαιριού, αλλά και να παρέχει ένα ασφαλές πλαίσιο σε όλους. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που δημοσίευσε η εφημερίδα «Financial Times» με βάση τα οποία η Ελλάδα καταγράφει αύξηση κρατήσεων πτήσεων από Βρετανούς τόσο σε σύγκριση με πέρσι (σχεδόν 40%) όσο και με το 2019. Προσδοκίες τρέφει η χώρα μας και για την αγορά της Γαλλίας, που παραδοσιακά εισφέρει μεγάλο μέρος της τουριστικής κίνησης. Το γεγονός ότι ήδη από πέρσι κατάφερε να χτίσει ένα καλό brand name στους Γάλλους τουρίστες αποτυπώνεται ήδη στις φετινές κρατήσεις. Αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα είναι πρώτη σε κρατήσεις στη Γαλλία, ενώ η αεροπορική εταιρία Transavia έχει αυξήσει κατά 40% τις διαθέσιμες θέσεις για Ελλάδα φέτος, προσφέροντας περί τις 1.100.000! ΗΠΑ, Ισραήλ, Γερμανία είναι επίσης χώρες με θετικά μηνύματα.

ΥΔΡΑ – «Έχουμε αρκετό κόσμο»

Ίσως σας ενδιαφέρουν