Ένοπλες Δυνάμεις: Δημιουργία αυτόνομης διοίκησης από τον στρατηγό Φλώρο

Η αναβάθμιση των ΕΔ εξασφαλίζει ενιαία διοίκηση, ευέλικτη επιχειρησιακή ικανότητα και θανάσιμα χτυπήματα

Η Ελλάδα αναβαθμίζεται αμυντικά όχι μόνο σε θέματα εξοπλισμών, αλλά και σε θέματα οργάνωσης, διοίκησης, και διεξαγωγής επιχειρήσεων.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κώνσταντίνος Φλώρος, κάνει πράξη σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας, ένα πάγιο αίτημα όλων των ανωτάτων αξιωματικών που διοίκησαν Ειδικές Δυνάμεις είτε στο στρατό Ξηράς είτε στο Ναυτικό. Τη ενοποίηση όλων των πτυχών των Ειδικών Δυνάμεων και την δημιουργία ενός ξεχωριστού σχήματος το οποίο θα είναι διακλαδικό και θα υπάγεται στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

Συγκεκριμένα ο κ.Φλώρος δημιουργεί μια ξεχωριστή διοίκηση, η οποία θα είναι ανεξάρτητη από τις υπόλοιπες οργανικές μονάδες και σχηματισμούς του στρατού, και θα επιτρέπει την ενιαία επιχειρησιακή σχεδίαση και την κοινή αντίληψη ως προς την εκτέλεση ειδικών επιχειρήσεων.

Ο Α/ΓΕΕΘΑ προχώρησε στη συγκρότηση της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ), η οποία θα διοικείται από Αντιστράτηγο, και θα είναι χωρισμένη σε δύο τμήματα:

Το πρώτο τμήμα θα είναι η Μεραρχία Ειδικών Δυνάμεων στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται οι καταδρομείς, οι πεζοναύτες, και αλεξιπτωτιστές, ενώ στο δεύτερο τμήμα τμήμα θα περιλαμβάνονται η Ζ΄Μοίρα Αμφιβίων Καταδρομών (ΜΑΚ), τμήμα της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών ( ΔΥΚ), το Τάγμα Εναέριου Εφοδιασμού (ΤΕΝΕΦ) και όλες τις μοίρες αμφίβιων καταδρομών.

Στο νέο αυτό σχήμα θα ενταχθούν επίσης τα ελικόπτερα ΝΗ-90 και Σινούκ, ενώ ο στόχος του στενού επιτελείου του Α/ ΓΕΕΘΑ είναι η μετεξέλιξη σε Μονάδα Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων, έχοντας ως πρότυπο τις ΗΠΑ (Special Operations Air Task Group).

Όπως λένε ανώτατοι στρατιωτικοί, οι πιλότοι και τα πληρώματα αυτής της αεροπορικής μονάδας που θα δημιουργηθεί, θα λάβουν ξεχωριστή ειδικά εκπαίδευση και θα ανήκουν αποκλειστικά στη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου.

Αυτή η ξεχωριστή δομή σύμφωνα με τους επιτελείς του ΓΕΕΘΑ προσφέρει ευελιξία, ταχύτητα και δυνατότητα γρήγορης λήψης αποφάσεων σε Εβρο, και Αιγαίο, ενώ επιπροσθέτως επαυξάνεται η διακλαδικότητα και εξασφαλίζεται η αυτοδυναμία σε προσωπικό, εναέρια και πλωτά μέσα με σκοπό τη διεξαγωγή ειδικών επιχειρήσεων.

Οι τρείς βασικοί “Εθνικοί τομείς” δραστηριοποίησης της ΔΕΠ θα είναι επιθετικές ενέργειες, επιτήρηση και αναγνώριση και ο ανορθόδοξος πόλεμος.

Οι πληροφορίες του vradini.gr αναφέρουν ότι αυτός ήταν ο σχεδιασμός από την εποχή του πρώην υπουργού και επί χρόνια Α/ΓΕΕΘΑ Βαγγέλη Αποστολάκη, ο οποίος έχει περάσει χρόνια διοίκησης σε μονάδες ειδικών επιχειρήσεων του Ναυτικού, και θεωρούσε απαραίτητη την ενοποίηση όλων των σχημάτων τόσο του Στρατού όσο και του Πολεμικού Ναυτικού υπό μια ενιαία επιχειρησιακή διοίκηση. Ο στρατηγός Φλώρος ήταν από τους στενούς συνεργάτες του Βαγγέλη Αποστολάκη, και ήξερε από πρώτο χέρι τους σχεδιασμούς, αλλά και τις ανάγκες που τον επιβάλλουν.

Άλλωστε καταδρομέας επί χρόνια και ο ίδιος, έχει εισηγηθεί στο παρελθόν κάτι ανάλογο, ώστε να υπάρχει ευελιξία και επιχειρησιακή δυνατότητα προσβολής του εχθρού, όπου χρειαστεί.

Κατά το παρεθόν, είχαν σημειωθεί παραφωνίες εξαιτίας της πολλαπλής διοίκησης και της ανάγκης συντονισμού των δυνάμεων, και αυτά διαπιστώθηκε κυρίως σε ασκήσεις διακλαδικές. Με την δημιουργία της ΔΕΠ ομογενοποιείται η ελίτ των ενόπλων δυνάμεων, αποκτά ενιαία διοίκηση, και δεν θα τίθεται πια θέμα συντονισμού.

Ενίσχυση σε μέσα επιχειρήσεων

Ίσως σας ενδιαφέρουν