Έρευνα: Μειώθηκε καρδιαγγειακή θνησιμότητα από τη διαδερμική αορτική βαλβίδα

Δείτε επίσης

Ελληνική μελέτη που έγινε την τελευταία οκταετία, σε 273 ασθενείς 80-85 ετών, στο «Ιπποκράτειο», το «Ωνάσειο» και το «Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών», και η οποία αναμένεται να δημοσιευτεί τις επόμενες ημέρες σε γνωστό αμερικανικό επιστημονικό περιοδικό διαπιστώνει εντυπωσιακή μείωση στην καρδιαγγειακή θνησιμότητα, από την μακροχρόνια χρήση διαδερμικής αορτικής βαλβίδας.

Όπως δηλώνει, ο κύριος ερευνητής της μελέτης, καθηγητής καρδιολογίας και ΓΓ της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας Κωσταντίνος Τούτουζας στο Πρακτορείο Fm η καρδιαγγειακή θνησιμότητα ήταν μόλις 8% στα 8 χρόνια, όταν παλαιότερα στα πέντε χρόνια ήταν πάνω από 50%.

«Και η βαλβίδα αυτή καθαυτή, στην πλειοψηφία των ασθενών, στα 5, στα 6 και στα 7 χρόνια είχε πολύ καλή απόδοση χωρίς προβλήματα. Σε ποσοστό μόλις 6% παρουσιάστηκε δυσλειτουργία, νούμερο συγκρίσιμο με αυτό που είχαν παλιά οι χειρουργοί. Αυτοί οι ασθενείς αν δεν έκαναν τίποτα, οι μισοί θα είχαν χαθεί στην πενταετία», εξηγεί ο καθηγητής, επισημαίνοντας ότι ειδικά σε ασθενείς που δεν είχαν άλλη επιλογή, επειδή δεν μπορούσαν να χειρουργηθούν, τους δίνεται πλέον την τελευταία δεκαετία αυτή η δυνατότητα να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα τους, με πολύ καλά μακροχρόνια αποτελέσματα. «Τα αποτελέσματα μας είναι τουλάχιστον εφάμιλλα, αν όχι καλύτερα από τα νούμερα που βλέπουμε στη διεθνή βιβλιογραφία».

Η πλειονότητα των ασθενών δεν παίρνει γενική αναισθησία

Ίσως σας ενδιαφέρουν