Εργασιακά: Όλες οι αλλαγές σε ωράριο, κυριακάτικη εργασία και υπερωρίες

Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο που βρίσκεται στη φάση της τελικής επεξεργασίας – Έρχονται και ειδικές ρυθμίσεις για την τηλεργασία

Τρίπτυχο αλλαγών στα εργασιακά ετοιμάζει η κυβέρνηση, με παρεμβάσεις στις υπερωρίες, στην κυριακάτικη απασχόληση και γενικότερα στον τρόπο διευθέτησης του χρόνου εργασίας.

Το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργού Εργασίας Κ. Χατζηδάκη είναι στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας, και αφού δοθεί σε δημόσια διαβούλευση, θα πάρει το δρόμο για τη Βουλή.

Ασφαλιστικές δικλίδες μπαίνουν στην τηλεργασία, ώστε να διασφαλιστεί πλήρως το δικαίωμα «αποσύνδεσης» μετά τη λήξη του ωραρίου.

Οι βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου είναι οι εξής:

  1. «Ελαστικό» οκτάωρο. Μεγαλύτερη ελαστικότητα έρχεται στο ωράριο, με τις αλλαγές να «τρέχουν» μετά από συμφωνία εργοδότη και εργαζομένου. Ειδικότερα, ο εργαζόμενος θα μπορεί να δουλέψει για ένα διάστημα του έτους μέχρι 10 ώρες την ημέρα χωρίς την καταβολή υπερωριακής απασχόλησης. Ωστόσο, για αντίστοιχο διάστημα του ίδιου έτους θα πρέπει να δουλέψει μέχρι 6 ώρες την ημέρα ή να παίρνει ρεπό. Η βασική αλλαγή είναι πως αυτό θα μπορεί να γίνει υπό προϋποθέσεις και με ατομικές συμβάσεις εργασίας. Πρόκειται για ένα μέτρο που εκτιμάται πως θα βρει πρόσφορο έδαφος σε κλάδους όπως για παράδειγμα ο Τουρισμός.
  2. Εργασία τις Κυριακές. Σε επτά κλάδους της Οικονομίας θα αρθεί η απαγόρευση της κυριακάτικης εργασίας για το προσωπικό. Με ρύθμιση στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο θα αναφέρονται εκτενώς οι κλάδοι αυτοί, προκειμένου η αγορά εργασίας να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.
  3. Υπερωρίες. Σε ό,τι αφορά τις υπερωρίες προωθείται η άρση της διάκρισης μεταξύ βιομηχανίας και υπηρεσιών στη βάση ρύθμισης που θα ευθυγραμμίζει την Ελλάδα με τα όσα ισχύουν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Δηλαδή θα καταργηθεί η σημερινή διάκριση των 96 ωρών υπερωρίας τον χρόνο στη βιομηχανία και των 120 ωρών στις υπηρεσίες. Θα δίνεται η δυνατότητα αλλαγών στο όριο των υπαλλήλων με απόφαση του γενικού γραμματέα σε έκτακτες περιπτώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, το όριο θα μπορεί να ανέλθει σε 150 ώρες το έτος.

Ίσως σας ενδιαφέρουν