Εθνική Τράπεζα : Η ψηφιακή τραπεζική εξελίσσεται ραγδαία, στηρίζοντας τις επιχειρήσεις

Με σημαντική αύξηση κερδών μεταφόρων από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ύψους 409 εκατ. ευρώ, ολοκλήρωσε το α’ τρίμηνο του 2020 η Εθνική Τράπεζα

Του Γιάννη Χαλκιαδάκη

Με σημαντική αύξηση κερδών μεταφόρων από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ύψους 409 εκατ. ευρώ, ολοκλήρωσε το α’ τρίμηνο του 2020 η Εθνική Τράπεζα, σε σχέση με τα 131 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου διαστήματος του 2019.

«Η κρίση της πανδημίας του κορονοϊού (Covid19) αρχίζει να εισέρχεται στη δεύτερη φάση της με το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας», δήλωσε, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Παύλος Μυλωνάς, σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα.

Ο ίδιος είπε πως : «Η φάση αυτή θα είναι ακόμα πιο σύνθετη από την πρώτη, καθώς η αγορά θα δοκιμάσει ένα νέο λειτουργικό μοντέλο.

Σε αυτό το περιβάλλον, οι οικονομικοί παράγοντες καλούνται να επωμιστούν σημαντικούς κινδύνους, ενώ οι τράπεζες θα πρέπει να διαδραματίσουν έναν κρίσιμο ρόλο στη στήριξη των πελατών τους»

Συνεχίζοντας ο κ. Μυλωνάς, έδωσε έμφαση στη δέσμευση της ΕΤΕ: «να στηρίζει τους πελάτες Επιχειρηματικής και Λιανικής Τραπεζικής της Τράπεζας ώστε να ανταπεξέλθουν επιτυχώς στην τρέχουσα περίοδο έντονης αβεβαιότητας, παρέχοντας την απαραίτητη ρευστότητα μέσω τόσο της διευκόλυνσης καταβολής οφειλών, όσο και της χρηματοδότησης κεφαλαίου κίνησης, σε συνδυασμό με τη σημαντική δέσμη μέτρων της Κυβέρνησης».

Κατόπιν υποστήριξε ότι η στρατηγική ευελιξία της τράπεζας αποτελούν ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα, εκτιμώντας πως : «Πράγματι, η Εθνική Τράπεζα αντιμετώπισε αποφασιστικά το ζήτημα των προβλέψεων που σχετίζονται με την πανδημία του κορονοϊού, σχηματίζοντας προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις ύψους σχεδόν 0,5 δις ευρώ., συμπεριλαμβανομένων 150μ.β. αποκλειστικά για την κρίση του κορονοϊού, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο την κάλυψη Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων από σωρευμένες προβλέψεις κατά περίπου 300μ.β.»

Εστιάζοντας στο μέλλον, ο CEO του ομίλου, επισήμανε πως «παρά την πρωτοφανή αβεβαιότητα, ορισμένα θέματα διαφαίνονται ξεκάθαρα: Πρώτον, η ψηφιακή τραπεζική εξελίσσεται ραγδαία.

Δεύτερον, θα εμφανιστεί ,μεταξύ άλλων, ένα νέο, πιο αποτελεσματικό λειτουργικό μοντέλο για τις εταιρείες και ειδικότερα τις τράπεζες.

Τρίτον, η κρίση θα επιφέρει διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία, τις οποίες θα αξιοποιήσουν όσοι επιδείξουν τη απαιτούμενη ευελιξία και ικανότητα».

Ολοκληρώνοντας ο κ. Μυλωνάς, στάθηκε ιδιαιτέρως «στις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στην Τράπεζα κατά τα τελευταία 2 χρόνια, καθώς και από την επιτυχή ανταπόκρισή μας στην κρίση των τελευταίων 3 μηνών, καθώς δημιουργήσαμε ένα ασφαλές λειτουργικό μοντέλο εξ αποστάσεως εργασίας»

Πιο αναλυτικά, τα κέρδη από χρηματοοικονομικές πράξεις και λοιπά έσοδα διαμορφώθηκαν σε 775 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο 2020, ενσωματώνοντας υψηλά μη επαναλαμβανόμενα κέρδη.

Τα κέρδη αυτά σχετίζονται με την ανταλλαγή τριών υφιστάμενων Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου που κατείχε η ΕΤΕ με ένα νέο ΟΕΔ τον Ιανουάριο ύψους 515 εκατ. ευρώ, καθώς και την πώληση ΟΕΔ στο χαρτοφυλάκιο «διακρατούμενων για την είσπραξη συμβατικών ταμειακών ροών και για ενδεχόμενη πώληση» (HTCS) τον Φεβρουάριο ύψους 264 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, τα καθαρά έσοδα από τόκους μειώθηκαν κατά 4% σε ετήσια βάση σε 277 εκατ. ευρώ το Α’ τρίμηνο 2020, αντανακλώντας κυρίως τη σημαντική αποκλιμάκωση ΜΕΑ κατά 4,7 δισ. ευρώ το 2019, καθώς και την πώληση χρεογράφων κατά τα προηγούμενα τρίμηνα και το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης λόγω της έκδοσης τίτλων μειωμένης εξασφάλισης Tier II τον Ιούλιο 2019.

Οι εκταμιεύσεις δανείων στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 53% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν σε 1,1 δισ. ευρώ το Α’ τρίμηνο 2020, ως αποτέλεσμα των εκταμιεύσεων δανείων προς επιχειρήσεις

Ταυτοχρόνως, τα καθαρά έσοδα από προμήθειες ενισχύθηκαν κατά 12% σε ετήσια βάση το Α’ τρίμηνο 2020, ως αποτέλεσμα της ισχυρής ανάκαμψης των εσόδων από προμήθειες Λιανικής Τραπεζικής (+25% σε ετήσια βάση), αντανακλώντας την ενίσχυση των προμηθειών από κάρτες και υπηρεσίες διαμεσολάβησης

Ίσως σας ενδιαφέρουν