Εξαπλώνεται το «Κίνημα της Πετσέτας» – Κινητοποιήσεις σε Χαλκιδική και Ανάβυσσο

Δίχως τέλος οι καταγγελίες – Τα συνθήματα των διαμαρτυρόμενων

Δύο διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή (06.08) στη Νικήτη και την Ποτίδαια της Χαλκιδικής, στο πλαίσιο του «κινήματος της πετσέτας» που αφορά στον σεβασμό των συμβάσεων παραχώρησης χώρων στις παραλίες.

Όσοι συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, φώναξαν συνθήματα και εξέφρασαν την αντίθεσή τους σε αυθαιρεσίες που γίνονται από την πλευρά των beach bar. Υπογράμμισαν παράλληλα την ανάγκη διατήρησης του ελεύθερου χώρου στον αιγιαλό.

Την ίδια ώρα στην Αττική, οι κάτοικοι της Αναβύσσου όπως αναφέρει η ΕΡΤ απέκτησαν ομάδα και μέσω του Facebook, ενώ και στην Χαλκιδική το κίνημα για ελεύθερες και προσβάσιμες παραλίες συγκέντρωσε σε πολύ μικρό διάστημα χιλιάδες μέλη.

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

{“@context”:”http://schema.org”,”@type”:”VideoObject”,”name”:”«Κίνημα της πετσέτας»: Διαμαρτυρία στην Χαλκιδική”,”description”:”Δυναμική αποκτά το κίνημα για τις ελεύθερες παραλίες και στη Χαλκιδική. Σήμερα πραγματοποιήθηκαν δύο συγκεντρώσεις, μία στην Ποτίδαια και μία στη Νικήτη.n”,”thumbnailUrl”:”https://imageservicethumbs.glomex.com/dC1ibGR0ajQzcm5xejUvMjAyMy8wOC8wNi8xMy8wOF80MF82NGNmOWI1OGU0OTg4LmpwZw==/profile:player-960×540″,”duration”:”PT55S”,”uploadDate”:”2023-08-06T13:09:50.000Z”,”embedUrl”:”https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=40599v17l28y0qoz&playlistId=v-culhhn1lclsx”,”provider”:{“@type”:”Organization”,”name”:”glomex GmbH”,”logo”:{“@type”:”ImageObject”,”url”:”https://player.glomex.com/[email protected]”,”width”:136,”height”:146}}}

Οι καταγγελίες

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, στην Χαλκιδική επιχειρήσεις έχουν κλείσει τη δίοδο στον αιγιαλό και ο μόνος τρόπος για να έχει κανείς πρόσβαση είναι να καταβάλλει αντίτιμο, ενώ η εικόνα με τις ξαπλώστρες να φτάνουν μέχρι το κύμα που κλείνουν όλη την παραλία, είναι ο κανόνας.

Συνεχίζονται οι έλεγχοι στα Φαλάσαρνα μετά τις καταγγελίες για κατάληψη δημόσιου χώρου στην παραλία που έχει αξιολογηθεί από εκατομμύρια επισκέπτες ως μία από τις 25 καλύτερες παραλίες στον κόσμο.

«Η κατάληψη του δημοσίου χώρου ξεπερνά το 80%»

Οι παρανομίες και τα προβλήματα στην κατάληψη του δημόσιου χώρου είναι περισσότερο από εμφανή, καταγγέλλουν και μέλη της πρωτοβουλίας με την επωνυμία Φαλάσαιρνα. Η κατάληψη του δημόσιου χώρου στην παραλία ξεπερνάει το 80%, τη στιγμή που επιτρέπεται μόνο το 30%, σε περιοχές του δικτύου Natura όπως αυτή, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Οι περισσότερες επιχειρήσεις λειτουργούν χωρίς άδεια, είτε λόγω γραφειοκρατίας, είτε λόγω άλλων θεμάτων. Τα πρόστιμα που επιβάλλονται, αν και όταν επιβάλλονται, ίσως αντιστοιχούν με τις εισπράξεις μισής μέρας, ενώ σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, τώρα εκκαθαρίζονται, υποθέσεις με πρόστιμα και παρατυπίες του 2018.

Ταυτόχρονα, η Κτηματική Υπηρεσία απέρριψε τρεις δημοπρατήσεις για ομπρελοκαθίσματα και θαλάσσια σπορ στα Φαλάσαρνα, καθώς διαπιστώθηκε καταπάτηση αιγιαλού μετά από αυτοψία του Α.Τ. Κισσάμου.

{“@context”:”http://schema.org”,”@type”:”VideoObject”,”name”:”«Ελεύθερες παραλίες»: Διαμαρτυρίες κατά της ξαπλώστρας από την Ανάβυσσο ως την Χαλκιδική – Αυτοψία της ΕΡΤ σε Κρήτη και Πήλιο”,”description”:”Δύο κινητοποιήσεις έγιναν από το πρωι στη Χαλκιδική, καθώς μέλη του νεοσύστατου “Κινήματος της Πετσέτας” συγκεντρώθηκαν στην Ποτίδαια και στο γήπεδο της Νικήτης, υπενθυμίζοντας ότι εδώ και χρόνια συντελείται σωρεία παραβάσεων στις παραλίες. Την ίδια ώρα στην Αττική, οι κάτοικοι της Αναβύσσου απέκτησαν ομάδα και μέσω του Facebook, ενώ και στην Χαλκιδική το κίνημα για ελεύθερες και προσβάσιμες παραλίες συγκέντρωσε σε πολύ μικρό διάστημα χιλιάδες μέλη.”,”thumbnailUrl”:”https://imageservicethumbs.glomex.com/dC1ibHU1bnRqdHo4bDUvMjAyMy8wOC8wNi8xMi81OF8yM182NGNmOThlZjJlMTNhLmpwZw==/profile:player-960×540″,”duration”:”PT5M16S”,”uploadDate”:”2023-08-06T13:01:59.000Z”,”embedUrl”:”https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=40599v17l28y0qoz&playlistId=v-culh435hxk81″,”provider”:{“@type”:”Organization”,”name”:”glomex GmbH”,”logo”:{“@type”:”ImageObject”,”url”:”https://player.glomex.com/[email protected]”,”width”:136,”height”:146}}}

Συγκεκριμένα δεν προχώρησαν οι δημοπρατήσεις σε δύο σημεία στις θέσεις «Αγία Παρασκευή» και «Βρωμόλιμνη», μετά τη διαπίστωση της καταπάτησης, ενώ μια ακόμη θέση δεν δημοπρατήθηκε, καθώς υπήρξε αρνητική γνωμοδότηση από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων.

Στο Πήλιο μπορεί το «κίνημα της πετσέτας» να μην έχει εξαπλωθεί με τη μορφή γενικευμένης και έντονης διαμαρτυρίας, δεν σημαίνει ωστόσο ότι δεν υφίσταται πρόβλημα.

Στον Αη-Γιάννη Πηλίου, μια παραλία χιλιομέτρων δίνεται η δυνατότητα, και για οργανωμένες ομπρέλες και ξαπλώστρες, αλλά υπάρχει επίσης ένα μεγάλο μήκος της παραλίας που μπορούν να το χαρούν και να το απολαύσουν ελεύθερα οι λουόμενοι. Δεν συμβαίνει ωστόσο το ίδιο σε άλλες παραλίες του Πηλίου, μικρότερες και κυρίως παραλίες που βρέχονται από τον Παγασητικό και όχι από το Αιγαίο, αναφέρει στο ρεπορτάζ της από την Άφησσο η ΕΡΤ.

*Εξωτερική φωτογραφία: theopinion.gr

Ίσως σας ενδιαφέρουν