«Φρενάρει» το Πολεμικό Ναυτικό μας τις τουρκικές επιδιώξεις στο Αιγαίο

Τα πράγματα είναι τόσο ρευστά που ουδείς μπορεί να κάνει εκτιμήσεις με ορίζοντα πέραν της εβδομάδας

Ένα παιχνίδι πόκερ για πολύ γερά νεύρα, παίζεται πλέον με φόντο το μέλλον της Λιβύης, στο οποίο η Ελλάδα μετέχει έχοντας ως βασικό της ενδιαφέρον την απενεργοποίηση του τουρκολιβυκού μνημονίου, και την απόκτηση πλεονεκτήματος έναντι των τουρκικών διεκδικήσεων.

Τα πράγματα είναι τόσο ρευστά που ουδείς μπορεί να κάνει εκτιμήσεις με ορίζοντα πέραν της εβδομάδας, αφού οι συμμαχίες αλλάζουν κατά το δοκούν, τα συμφέροντα είναι πολλά και μεγάλα, και οι διεκδικήσεις ελαστικοποιούνται, αυξανόμενες ή μειούμενες ανάλογα με την τελευταία διαμόρφωση της σκακιέρας. Και η τελική συμφωνία με την Αίγυπτο απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο, ενώ πλέον το Υπ.Εξ. ελπίζει μόνο σε μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ. Κάτι που φάνηκε από το ταξίδι Δένδια στο Κάϊρο…

Όμως η Αθήνα θεωρεί σχεδόν βέβαιη εξέλιξη την αποστολή ερευνητικών σκαφών από την Τουρκία σε περιοχές που καλύπτει το τουρκολιβυκό μνημόνιο, και δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια. Προς τούτο έχει σχεδιαστεί η πρώτη αντίδραση, η οποία θα είναι η μόνιμη παρουσία του Πολεμικού Ναυτικού, στις περιοχές που εκτιμάται ότι θα θέλει να κάνει τις έρευνές της η Τουρκία.

Το ΓΕΝ, έχει διαβάσει πολύ καλά τους χάρτες της Τουρκικής εταιρίας πετρελαίου, οι οποίοι δείχνουν τις περιοχές των διεκδικήσεών τους.

Και σε αυτές τις περιοχές το Π.Ν. θα πραγματοποιεί είτε ασκήσεις είτε διαρκείς περιολίες.

Όπως έχει πει στους υφισταμένους του ο αρχηγός του ΓΕΝ αντιναύαρχος Πετράκης, πολεμικά πλοία αλλά και υποβρύχια “θα γίνουν μόνιμοι κάτοικοι του νοτιοανατολικού Αιγαίου για όσο διάστημα χρειαστεί”.

Το Π.Ν. θα δημιουργήσει έναν αδιαπέραστο “θαλάσσιο φράχτη” αντίστοιχο με αυτόν του Έβρου, προκειμένου να μην επιτραπεί στην Άγκυρα να προωθήσει τα σχέδιά της.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είδε πρόσφατα τους συσχετισμούς να αλλάζουν σε βάρος του. Η Ρωσία είναι απέναντί του πια στο λιβυκό και του έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ακυρώνοντας -εν πτήση παρακαλώ-την επίσκεψη δυο κορυφαίων υπουργών, η ΕΕ καταδικάζει σχεδόν καθημερινά την τουρκική προκλητικότητα, η Γαλλία βγήκε πολύ σκληρά δια του Μακρόν κατά της Άγκυρας, και οι ΗΠΑ εκτός του Τράμπ, ακολουθούν αυστηρή ρητορική.

Την ίδια στιγμή η Ελλάδα ενίσχυσε τους δεσμούς της με το Ισραήλ, το οποίο συντάχθηκε με την Αθήνα απέναντι στην Τουρκία, μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, προκαλώντας περαιτέρω νευρικότητα στην Άγκυρα. Μάλιστα ο έλληνας πρωθυπουργός φέρεται να ζήτησε από τον Νετανιάχου την στήριξή του ώστε να παρέμβουν οι ΗΠΑ και να “συνετίσουν” την Τουρκία.

Η συμφωνία με Αίγυπτο

Παράλληλα η προσπάθεια του Υπ.Εξ. με το ταξίδι του Νίκου Δένδια στο Κάϊρο την Πέμπτη, να κλείσει επιτέλους το θέμα της ΑΟΖ με την Αίγυπτο, μπορεί να μην ευοδώθηκε ακόμη, αλλά το ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται προκαλεί εκνευρισμό στην Άγκυρα. Πάντως το ότι η Αίγυπτος πρόβαλε νέα απαίτηση σύμφωνα με την οποία τα νησιά Ρόδος, Κάρπαθος, Κάσος …και Κρήτη να έχουν μικρότερη επήρεια, για την ακρίβεια το 60% της ΑΟΖ να δοθεί στην Αίγυπτο και το 40% στην Ελλάδα δεν βοηθάει, αφού είναι κάτι που δεν συζητείται καν απο την ελληνική πλευρά.

Σοβαροί διπλωμάτες όμως το απορρίπτουν χωρίς δεύτερη συζήτηση, και επισήμαναν με έμφαση στον υπουργό πως μία τέτοια υποχώρηση δεν θα αφορούσε μόνο τη μοιρασιά της ΑΟΖ με την Αίγυπτο αλλά θα υπονομεύσει την θέση μας στο Αιγαίο.

Απομακρύνεται η συμφωνία

Η συμφωνία με την Αίγυπτο φρέναρε έως τώρα εξαιτίας των υπερβολικών απαιτήσεων του Καϊρου το οποίο σε μια τελική διευθέτηση θέλει μειωμένη επήρεια στην…Κρήτη! Κάτι που δεν γινεται φυσικά αποδεκτό από την Ελλάδα τουλάχιστον ως προς το εύρος της απαίτησης του Καϊρου. Υπό τις παρου΄σες συνθήκες η συμφωνία με την Αίγυπτο απομακρύνεται αλλά η ελληνική διπλωματία ελπίζει και πιέζει.

Πάντως, εάν υπάρξει οποιαδήποτε θετική εξέλιξη θα επισφραγιστεί με επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ηγέτη της Αιγύπτου Αλ Σίσι, αφού η απόφαση περί συμφωνίας θα είναι καθαρά πολιτική. Οι Αιγύπτιοι φέρονταν να ζητούν παραχώρηση της ελληνικής ΑΟΖ που συνιστά το σύμπλεγμα της Μεγίστης σε ποσοστό 65 έως 85%, και ζητούν να εφαρμοστεί το πρότυπο των Επτανήσων το σύμπλεγμα της Μεγίστης, με μειωμένη επήρεια δηλαδή.Το Καστελόριζο θα έχει ΑΟΖ αλλά η επήρεια του θα είναι στο 30-35%, καθώς η Αίγυπτος δεν δέχεται τα νησιά του συμπλέγματος έχουν πλήρη επήρεια και δέχεται πως φτάνει μόνο μέχρι τον 28ο Μεσημβρινό που περνάει εγκάρσια την Ρόδο. Αυτά ζητούσαν οι αιγύπτιοι και αρνούνταν η Αθήνα…

Έμπειροι αναλυτές αναφέρουν στο vradini.gr ότι είναι πολύ πιθανό να προχωρήσουμε με μερική συμφωνία με την Αίγυπτο που θα φτάνει ανατολικά μέχρι τον 28ο Μεσημβρινό. Ο Νίκος Δένδιας έχει έτοιμο ένα προσχέδιο συμφωνίας που θα προτείνει στους αιγυπτίους, και αναμένει “λευκό καπνό” απο το Κάϊρο. Οι ίδιοι αναλυτές εκτιμούν ότι θα υπάρξουν “ευέλικτες προσαρμογές” σε ό,τι αφορά τη μετακίνηση της μέσης γραμμής με υπολογισμό μη πλήρους επήρειας των νησιών νότια της Ιεράπετρας, Χρυσή, και Γαϊδουρονήσι, στην ελληνική διαπραγματευτική θέση προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία. Άλλωστε και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ των “ευέλικτων προσαρμογών”, και θα στηρίξει τη συμφωνία.

Ίσως σας ενδιαφέρουν