Γιατί καταλήξαμε στην παράταση του lockdown – Τι μέτρα ισχύουν μέχρι τις 18 Ιανουαρίου

Ανησυχητική η εικόνα της Αττικής – Αισιοδοξία από τη Θεσσαλονίκη

Με 721 νέα κρούσματα επί 34.000 τεστ περίπου, 386 οι διασωληνωμένους, 49 θανάτους χθες και εν αναμονή του ξεκάθαρου αποτυπώματος των εορτών, το μήνυμα των ειδικών ήταν η ανάγκη σύνεσης και προσήλωσης στα μέτρα προστασίας για να αποφύγουμε ένα επώδυνο τρίτο κύμα.

Οι λοιμωξιολόγοι εκτίμησαν ότι το ταυτόχρονο άνοιγμα των σχολείων και των καταστημάτων θα επιβάρυνε σε ικανό ποσοστό το επιδημιολογικό φορτίο, καθώς η κινητικότητα – η οποία ούτως ή άλλων είναι αυξημένη από τις Γιορτές και μετά – θα αυξανόταν ακόμα περισσότερο.

Μετά την απόφαση και την ανακοίνωση της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας, να ανοίξουν τα Δημοτικά σχολεία και τα Νηπιαγωγεία, καθώς και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, οι λοιμωξιολόγοι εκτίμησαν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω άρση των μέτρων περιορισμού, καθώς ο κίνδυνος να ξεφύγει εκ νέου η κατάσταση, θα ήταν μεγάλος.

Διαβάστε ακόμα: Νίκος Θωμαΐδης στο vradini.gr: Νέα αύξηση των κρουσμάτων, αλλά και της χρήσης ουσιών δείχνουν τα λύματα

Ως εκ τούτου, η απόφασή τους να κρατήσουν τα καταστήματα κλειστά ήταν μονόδρομος. Η κατάσταση θα εκτιμηθεί εκ νέου την ερχόμενη εβδομάδα και αναλόγως θα παρθούν οι αποφάσεις για το λιανεμπόριο, τις εκκλησίες και τα υπόλοιπα μέτρα που συνθέτουν το lockdown στη χώρα. Δεν μπορεί να αποκλειστεί ακόμη και το σενάριο του ανοίγματος σε περιοχές με περιορισμένο ιικό φορτίο. Όλες οι απόψεις θα τεθούν επί τάπητος και θα ανακοινωθούν πιθανότατα την Παρασκευή.

Παρά την εικόνα σταθεροποίησης τις τελευταίες δύο εβδομάδες, δεν απουσιάζουν οι δείκτες που παρατείνουν την αγωνία. Σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, η μείωση της διάμεσης ηλικίας κατά δύο έτη και η αύξηση της επίπτωσης της λοίμωξης στην ηλικιακή ομάδα 25-35 ετών – λόγω της αυξημένης κινητικότητας τις ημέρες των εορτών -, αποτελούν σημαντικούς λόγους ανησυχίας.

Η εικόνα των νοσοκομείων της χώρας παραμένει ο καθρέφτης της επιδημιολογικής κατάστασης που επιβαρύνει ακόμα το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Παρά τη μείωση των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια και την αποσυμπίεση του συστήματος υγείας με 40% μείωση στις ΜΕΘ σε σύγκριση με τις αρχές Δεκεμβρίου και λιγότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία κατά 60%, η αποσυμφόρηση τις τελευταίες 10 ημέρες έχει επιβραδυνθεί σημαντικά, επεσήμανε ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ανησυχητική η εικόνα της Αττικής – Αισιοδοξία από τη Θεσσαλονίκη

Ίσως σας ενδιαφέρουν