Η AMAZON «ψηφίζει» Ελλάδα

Η μεγάλη πολυεθνική «ανοίγει» τον δικό της «server» στην Αθήνα.

Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΙΑΚΟΥΜΗ

Σε κέντρο διαδικτυακής τεχνολογίας μετατρέπεται η χώρα μας. Ο κολοσσός της πολυεθνικής ΑΜΑΖΟΝ ψηφίζει Ελλάδα και πραγματοποιεί μεγάλη επένδυση στη χώρα μας.

Προφανώς, το σταθερό κλίμα, οι θετικοί οικονομικούς δείκτες, τα χαμηλά κόστη, οπωσδήποτε, στα εργασιακά, και το περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί σε ό,τι αφορά την προοπτική της χώρας, έκαναν τους υπεύθυνους της μεγάλης αυτής εταιρίας να λάβουν την απόφαση να έρθουν Ελλάδα, πιστώνοντας στα θετικά όλα τα παραπάνω στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους.

Έτσι, μετά από πολλές συζητήσεις με στελέχη της κυβέρνησης αλλά και της αγοράς, η απόφαση ελήφθη, και πλέον η ΑΜΑΖΟΝ ήρθε Ελλάδα και τοποθέτησε σε δικά της γραφεία τον κεντρικό της server, με στόχο για τους πελάτες που θέλουν να αγοράσουν προϊόντα με ηλεκτρονικό τρόπο, να μην μεσολαβούν άλλες χώρες. Άρα, με αυτόν τον τρόπο θα μειωθούν τα κόστη, όπως τουλάχιστον ευελπιστεί και το αρμόδιο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.

Πρόκειται για τη δημιουργία μίας τοποθεσίας Amazon CloudFront Edge στην Αθήνα, η οποία έχει ξεκινήσει τη λειτουργία της ενώνοντας την Ελλάδα και την νοτιοανατολική Ευρώπη στο παγκόσμιο δίκτυο της Amazon Web Services. Μέσω της συγκεκριμένης επένδυσης παρέχονται σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις οι υπηρεσίες υψηλής τεχνολογίας Amazon CloudFront, Lambda@Edge, AWS Shield και AWS WAF στη χώρα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, βελτιώνοντας περισσότερο από 50% για τους Έλληνες καταναλωτές την ασφαλή και γρήγορη πρόσβαση σε online υπηρεσίες και περιεχόμενο.

Οι Server της εταιρίας που βρίσκονται στην Ελλάδα, «κούμπωσαν» στον κόμβο GR-IX (διαβάζεται Greeks) του ΕΔΥΤΕ (είναι ο εποπτευόμενος Οργανισμός μας). Ο κόμβος είναι το ελληνικό internet exchange, δηλαδή κόμβος ανταλλαγής κίνησης διαδικτύου. Στον κόμβο αυτό, έρχονται και «κουμπώνουν» τα καλώδιά τους οι πάροχοι περιεχομένου, υπηρεσιών cloud και υπηρεσιών ίντερνετ. Δηλαδή, κουμπώνοντας εκεί το καλώδιό τους μπορούν να ανταλλάσσουν κίνηση μεταξύ τους.

Καλύτερη εξυπηρέτηση σε χρόνο, οικονομία και υπηρεσίες

Πρακτικά τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι εάν κάποιος είχε υπηρεσίες Άμαζον που περνούσαν από τη Γερμανία, πλέον αυτές θα περνούν από την Ελλάδα, άρα επιτυγχάνονται ταχύτητα, οικονομία, βελτίωση ποιότητας υπηρεσιών σε όλους τους χρήστες.

Μέσα από τη συγκεκριμένη συνεργασία γίνεται αντιληπτό ότι ισχυροποιείται η Ελλάδα ως παίκτης στην υψηλή τεχνολογία και ως σημαντικό κέντρο κίνησης υπηρεσιών υψηλής τεχνολογίας.

Το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας Α.Ε. – ΕΔΥΤΕ Α.Ε. θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση των στρατηγικών στόχων του υπουργείου. Με εμπειρία είκοσι και πλέον, ετών στους τομείς των προηγμένων υποδομών και υπηρεσιών δικτύου, του υπολογιστικού νέφους και της πληροφορικής, καθώς και με σημαντική διεθνή παρουσία, η ΕΔΥΤΕ Α.Ε. θα παρέχει πολύτιμο επιστημονικό και συμβουλευτικό έργο στο υπουργείο και στο σύνολο του δημόσιου τομέα της χώρας. Επιπλέον, θα συντελέσει στην ανάπτυξη νέων υπηρεσιών τεχνολογικού χαρακτήρα με βάση τις ψηφιακές τεχνολογίες, την ανάλυση μεγάλων δεδομένων και την τεχνητή νοημοσύνη, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και τις τεχνολογίες επικοινωνιών.

Η επένδυση της Amazon Web Services στην Ελλάδα, βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης του υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη με υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρίας. Ο υπουργός αναφερόμενος στη σημασία της επένδυσης τονίζει: «Η επένδυση της Amazon Web Services στην Ελλάδα, σηματοδοτεί την αυξανόμενη σημασία της χώρας ως περιφερειακού κόμβου στην παγκόσμια τεχνολογική αγορά. Η εμπιστοσύνη της εταιρίας υπογραμμίζει πως η Ελλάδα είναι ανοιχτή για νέες επενδύσεις στους τομείς της τεχνολογίας και των υποδομών, καθώς και τη σημασία του υπολογιστικού νέφους (cloud computing) στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας».

Από τη μεριά του, ο Cameron Brooks, διευθυντής του Public Sector Europe της Amazon Web Services, δήλωσε τα εξής: «Για πολλά χρόνια είχαμε μια ισχυρή και συνεχώς αυξανόμενη κοινότητα πελατών στην Ελλάδα. Από startups μέχρι μεγάλες και εδραιωμένες εταιρίες αλλά και το δημόσιο τομέα, οι πελάτες μας χρησιμοποιούν τεχνολογίες μας, ώστε να καινοτομούν για το συμφέρον των δικών τους πελατών. Ευχαριστούμε την ελληνική κυβέρνηση και τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη για τη συνεργασία τους, κάνοντας το επόμενο βήμα για την ψηφιακή ανάπτυξη της χώρας».

Παράλληλα, ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με την Amazon Web Services, με έμφαση στη συνεργασία των δύο μερών στους τομείς της ψηφιακής διακυβέρνησης, των ψηφιακών δεξιοτήτων, των ψηφιακών υποδομών και καινοτομίας, με στόχο την υποστήριξη του ψηφιακού εκσυγχρονισμού της χώρας. Προγράμματα όπως το Cloudstart, AWS Educate και AWS Activate θα βοηθήσουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου αλλά και το startup οικοσύστημα της χώρας.

Ποιοι πήραν μέρος στη σύσκεψη

Στη συνάντηση με το κλιμάκιο υψηλόβαθμων στελεχών της Amazon Web Services ήταν παρών ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αρμόδιος για θέματα Ψηφιακής Στρατηγικής Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημοσίας Διοίκησης Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος και ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών Λεωνίδας Χριστόπουλος.

Από τη σύσκεψη προέκυψε σύμφωνα με πληροφορίες πολύ θετικό κλίμα καθώς επίσης και άλλοι τομείς συνεργασίας που στο μέλλον μπορούν οι δύο πλευρές να αναπτύξουν με βάσει τις νέες τεχνολογίες και που η Ελλάδα μπορεί με βάσει τη γνώση και την εμπειρία που διαθέτει να υποστηρίξει ανάλογες συνεργασίες με κολοσσούς σαν της ΑΜΑΖΟΝ.

Από την Έντυπη Έκδοση

Ίσως σας ενδιαφέρουν