Η Αναγέννηση του Παρθενώνα!(pics)

Η αποκατάσταση του βόρειου τοίχου είναι ένα από τα 12 προγράμματα του συνολικού έργου αναστήλωσης.

Ο Παρθενώνας αλλάζει μορφή. Χρειάστηκαν 4 δεκαετίες για να παρθεί η απόφαση του ΚΑΣ αλλά η μεγαλύτερη αναστήλωση που έγινε ποτέ στο ιστορικό αυτό μνημείο έχει ξεκινήσει.

H Ακρόπολη θα γίνει όπως ήταν μετά τον βομβαρδισμό του Μοροζίνι το 1687 και πριν από την πολιορκία της Ακρόπολης από τους Τούρκους το 1822 όταν και έσπασαν τις αρχαίες πέτρες. Η συγκεκριμένη απόφαση είναι η πιο σημαντική που έχει ληφθεί ποτέ, καθώς γίνεται μια μεγάλη εις βάθος αναστήλωση του Παρθενώνα με ένωση αρχαίου και καινούργιου υλικού. Όταν ολοκληρωθεί το εγχείρημα θα φανεί καλύτερα ο εσωτερικός χώρος που φυλασσόταν το χρυσελεφάντινο άγαλμα της Αθηνάς.

Σε ένα
άρθρο της η γαλλική εφημερίδα ”Le Figaro”, έγραψε πως το μνημείο του
Παρθενώνα βρίσκεται μέσα στα μεγαλύτερα
θαύματα που έχει συλλάβει ποτέ ο ανθρώπινος νους. Έτσι όλοι όσοι εργάζονται,
έχουν αυτό το αίσθημα της ευθύνης προς το μνημείο που τους κάνει να θέλουν να
πετύχουν το καλύτερο αποτέλεσμα. Θα μπορούσαμε να πούμε πως στο έργο δουλεύει η
”dream team” των επιστημόνων, καθώς μέσα εργάζονται οι καλύτεροι τεχνίτες που
διαθέτει η χώρα μας.

Η
αποκατάσταση του Βόρειου Τοίχου

Η αποκατάσταση του Βόρειου Τοίχου( είναι η μελέτη που ενέκρινε το ΚΑΣ) είναι ένα από τα 12 προγράμματα του συνολικού έργου αναστήλωσης του Παρθενώνα και περιλαμβάνεται στην συνολική μελέτη αποκατάστασης που έκαναν οι κύριοι Χ.Μπούρα – Μ.Κορρέ το 1983. Αν και η μελέτη είναι παλιά έχει επικαιροποιηθεί από το υπουργείο πολιτισμού, ενώ οι εργασίες γίνονται μόνο στις περιοχές στις οποίες έχει διαπιστωθεί πρόβλημα. Η μελέτη αφορά την επαναφορά των 350 μεγάλων λίθων, που βρίσκονται κάτω από το μνημείο στη γη και αναμένεται να επανατοποθετηθούν, ενώ το τμήμα του τοίχου θα φτάνει λίγο παραπάνω από τα 10 μέτρα και το μικρότερο δυνατό ύψος θα είναι στα 4,5 μέτρα.

Τα
καινούργια υλικά

Τα υλικά που αναγκαστικά θα χρησιμοποιηθούν δεν θα αλλάξουν το μνημείο, μιας και οι εργασίες θα επαναλάβουν τον αρχαίο τρόπο δομής. Στην τωρινή αναστύλωση θα χρησιμοποιηθεί τιτάνιο, ένα υλικό το οποίο για πρώτη φορά έχει χρησιμοποιηθεί στα έργα αναστήλωσης, ώστε να συνδέσει τους λίθούς μεταξύ τους. Επίσης το μάρμαρο είναι από το λατομείο του Διόνυσου που είναι από την περιοχή της Πεντέλης, όχι προφανώς του αρχαίου λατομείου αλλά είναι εξίσου καλής ποιότητας. Επίσης θα χρησιμοποιηθεί και λευκό τσιμέντο Δανίας που έχει περιορισμένα άλατα και δεν διαβρώνει το μνημείο. Ουσιαστικά οι εργασίες θα γίνουν όσο επιτρέπει το αρχαίο υλικό, αφού θα είναι αυτό που θα χρησιμοποιηθεί περισσότερο.

15 χρόνια
και για τους δύο τοίχους

Το υπολογισμένο χρονικό διάστημα των εργασιών υπολογίζεται περίπου στα 15 χρόνια και για τους δύο τοίχους (βόρειο και νότιο). Οι συγκεκριμένοι τοίχοι είναι οι δύο που κατέρρευσαν από την έκρηξη και αναστηλώθηκαν με κακό τρόπο. Τώρα αυτά τα κομμάτια έχουν μελετηθεί και οι επιστήμονες ξέρουν ποια ακριβώς είναι η θέση τους. Το συγκεκριμένο είναι ένα πολύ μεγάλο έργο και δεν έχει ξανά γίνει σε τόσο μεγάλη έκταση Πρόκειται για περίπου 700 μάρμαρα βάρους 3 με 4 τόνων το καθένα, τα οποία θέλουν ξεχωριστή και προσεκτική δουλειά για να συγκολλήθουν.

Τα 12
προγράμματα αναστήλωσης

Το μνημείο λόγω τους μεγέθους έχει χωριστεί σε 12 προγράμματα, κάποια από αυτά έχουν τελειώσει, κάποια είναι σε εξέλιξη και κάποια δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα. Προς το παρόν δουλεύονται τα 3 πρώτα έργα, Με το πρώτο να βρίσκεται στην δυτική πλευρά, το δεύτερο στον βόρειο τοίχο και το τρίτο έργο είναι η κατάσταση των ραβδώσεων του Προνάου. Βέβαια συντελούνται και άλλες εργασίες όπως η συγκόλληση θραυσμάτων. Πάντως το γενικότερο πρόγραμμα του Παρθενώνα δεν θα σταματήσει ποτέ.

Βασιλική Ελευθερίου Αρχιτέκτων Μηχανικός – Διευθύντρια Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης

”Το να εργάζεσαι για το μνημείο της Ακρόπολης σου προκαλεί δέος, αλλά και μεγάλη ευθύνη, προκειμένου να βγει το καλύτερο αποτέλεσμα. Όσον αφορά την μελέτη των τοίχων πρώτα πήραμε μια προέγκριση και τώρα πήραμε την κανονική . Το μνημείο δεν θα αλλάξει με την έννοια ότι εμείς δεν προχωράμε πάρα πολύ την αναστήλωση, αλλά όσο μας επιτρέπει το αρχαίο υλικό. Θέλω να τονίσω πως αυτή η επιστροφή των λίθων θα αναβαθμίσει σίγουρα το μνημείο.”

Ροζαλία Χριστοδουλοπούλου Αρχιτέκτων Μηχανικός Ε.Μ.Π.- Υπεύθυνη αναστηλωτικού προγράμματος Παρθενώνα, Αναπληρώτρια Διευθύντρια ΥΣΜΑ

”Το βασικό ζήτημα που απασχόλησε την Υπηρεσία και τους μελετητές τις 2 προηγούμενες δεκαετίες, ήταν ο τρόπος στερέωσης του εσωτερικού μετώπου των λίθων του τοίχου. Τελικά αποφασίστηκε η χρήση του μόνο στο δυτικό τμήμα του τοίχου, ώστε να αναστηλωθεί με ασφάλεια στο πλήρες ύψος του και να δεχθεί τα υπερκείμενα αποδοσμένα αρχαία επιστύλια. Στο ανατολικό του τμήμα οι λίθοι θα στερεωθούν με μεταλλικά συνδετήρια και ελάχιστα συμπληρώματα από νέο μάρμαρο.”

[Best_Wordpress_Gallery id=”17″ gal_title=”Ακρόπολη”]

Ίσως σας ενδιαφέρουν