Η επέτειος Απελευθέρωσης των Αθηνών έγινε παρουσία της ΠτΔ και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης

Στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης

12 Οκτωβρίου 1944 -12 Οκτωβρίου 2020. Η επέτειος Απελευθερώσεως των Αθηνών πραγματοποιήθηκε παρουσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένου ως εκπροσώπου του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο κ. Πικραμμένος εξεφώνησε και τον πανηγυρικό της ημέρας, που τελέστηκε πριν από λίγη ώρα στον Ιερό Βράχο της Ακροπόλεως. Η έπαρση της Σημαίας έγινε από τον δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, με αφορμή την επέτειο της Απελευθερώσεως της πόλεως των Αθηνών από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.

Η μεταφορά της Σημαίας έγινε με όλο το προβλεπόμενο τυπικό. Την έφεραν κοπέλες του Λυκείου των Ελληνίδων που συνοδεύονταν από εκπρόσωπο του Συλλόγου των Αθηναίων, στο Σύλλογο των οποίων ανήκε και η πρώτη σημαία που ύψωσε μετά την αποχώρηση των Γερμανών, στις 12 Οκτωβρίου 1944, ο τότε πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου.

Τιμές απέδωσε άγημα της Προεδρικής Φρουράς και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Φέτος λόγω των αυστηρών μέτρων που έχουν ληφθεί εξαιτίας της πανδημίας η προσέλευση του κόσμου ήταν περιορισμένη.

Στην ομιλία του ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Παναγιώτης Πικραμμένος μεταξύ άλλων τόνισε: «Σήμερα είναι μια ξεχωριστή μέρα για την Αθήνα, γιορτάζουμε την απελευθέρωση της πρωτεύουσας από τα ναζιστικά στρατεύματα.

Αυτήν εδώ την ημέρα, πριν από 76 χρόνια, τέλειωσε μια από τις πιο δύσκολες, τις πιο μαύρες περιόδους που έχει ζήσει η χώρα μας. Η αποχώρηση των ναζιστικών στρατευμάτων από την πρωτεύουσα σηματοδοτούσε ουσιαστικώς το τέλος της τριπλής Κατοχής που προκάλεσε στην Πατρίδα μας ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος.

Ο μεγάλος μας ποιητής Γιώργος Σεφέρης είχε πει ότι ήταν «η πιο όμορφη, η πιο ελαφριά μέρα του κόσμου»! Σήμερα, 76 χρόνια μετά, η ιστορική εκείνη επέτειος στέλνει ένα ισχυρό και επίκαιρο μήνυμα. Στις 12 Οκτωβρίου 1944, Κυρίες και Κύριοι, δεν απελευθερώθηκε απλά η πρωτεύουσα της Ελλάδος.

Έκλεινε με τον πιο ένδοξο τρόπο ένας ιστορικός κύκλος που άνοιξε το μεγαλειώδες «ΟΧΙ» της 28ης Οκτωβρίου 1940. Σε αυτόν τον ιστορικό κύκλο «κερδίσαμε» την διεθνή αναγνώριση και εκτίμηση για το φρόνημα μας και το σθένος με τα οποία αντισταθήκαμε στους εισβολείς.

Είναι το ίδιο φρόνημα και το ίδιο σθένος που είδαμε και φέτος το καλοκαίρι να επιδεικνύουν τα παιδιά μας στα σύνορα της χώρας από τον Εβρο μέχρι το Καστελόριζο.

Είναι το ίδιο φρόνημα και το ίδιο σθένος για τις Αξίες της Ελευθερίας και του Ανθρωπισμού που διακρίνει τους Ελληνες από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Είναι το ίδιο φρόνημα και το ίδιο σθένος με το οποίο έχουμε βιώσει και γνωρίζουμε μια μεγάλη αλήθεια: Η ζωή όσα σκοτάδια και αν περάσει, πάντοτε βρίσκει τον δρόμο προς το φως.

Σήμερα εδώ, από τον Ιερό Βράχο της Ακροπόλεως, δίπλα στον Παρθενώνα, το αιώνιο ανά την υφήλιο Σήμα της Κλασικής Αρχαιότητας και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, θυμόμαστε και τιμούμε όσους αγωνίστηκαν και έχασαν τις ζωές τους για τη δική μας ελευθερία. Και παράλληλα στέλνουμε ένα μήνυμα ότι ως Γένος και ως Έθνος, όταν πρέπει, όταν απειλούμεθα, όταν μας προκαλούν και μας προσβάλλουν, μπορούμε να γίνουμε τρομεροί. Διεκδικώντας με το αίμα μας τα απαράγραπτα εθνικά μας δικαιώματα και την παρουσία μας στο ιστορικό γίγνεσθαι».

Ίσως σας ενδιαφέρουν