Ιαπωνία-σεισμός: Παπαδόπουλος, Λέκκας εξηγούν πως εστάλή το προειδοποιητικό μήνυμα

Οι δύο καθηγητές αναφέρθηκαν στην ψυχραιμία του κόσμου στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου και τόνισαν ότι στη χώρα μας θέλουμε ακόμα δουλειά για προειδοποιήσεις

Τουλάχιστον 30 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τον ισχυρό σεισμό των 7,6 ρίχτερ που έπληξε την κεντρική Ιαπωνία την Πρωτοχρονιά.

Σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με τον χρόνο για να απεγκλωβίσουν κόσμο από τα συντρίμμια κτηρίων.

Η σεισμική δόνηση εκτός από την κατάρρευση κτηρίων προκάλεσε την καταστροφή οδικών αρτηριών, την διακοπή της ηλεκτροδότησης σε χιλιάδες νοικοκυριά και την φυγή των κατοίκων των παράκτιων κοινοτήτων προς περιοχές με υψηλότερο υψόμετρο, λόγω των φόβων για καταστροφικό τσουνάμι.

Για το πρειδοποιητικό μήνυμα που εστάλη σε όσους βρίσκονταν κοντά στο επίκεντρο του σεισμού μίλησαν ο σεισμολόγος και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος και ο Καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας.

Γερ. Παπαδόπουλος: «Έλαβαν μήνυμα προειδοποίησης και ήταν απόλυτα ήρεμοι»






Ο κ. Παπαδόπουλος, μιλώντας σήμερα το πρωί στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, περιέγραψε τη στιγμή της σεισμικής δόνησης, ενώ στη συνέχεια εστίασε στο μήνυμα προειδοποίησης που έλαβε ο ίδιος όσο και όλοι όσοι βρίσκονταν κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.

Όπως εξήγησε βρίσκεται τους δύο τελευταίους μήνες εκεί, σε πανεπιστήμιο ερευνών γύρω από το φαινόμενο και επανέλαβε ότι ένα λεπτό και 45 δεύτερα πριν το σεισμό, έλαβε προειδοποιητικό μήνυμα στο κινητό. Όπως το 112 το δικό μας, είπε, αναφέροντας, ωστόσο, ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε 112 για σεισμό και θα αργήσουμε να έχουμε για το συγκεκριμένο φαινόμενο. Όπως είπε στη συνέχεια της συνέντευξής του, έχουμε μήνυμα για μετά τον σεισμό, κι αυτό είναι σημαντικό και μια πρόοδος, ενώ, όπως είπε, είμαστε σε πολύ καλό δρόμο σε ό,τι αφορά την προειδοποίηση για τσουνάμι.

Είπε, ειδικότερα, ότι βρισκόταν σε μια καφετέρια με δεκάδες άλλους όταν ήχησαν ταυτόχρονα τα κινητά όλων με το μήνυμα προειδοποίησης για τον σεισμό το οποίο ανέφερε «Επέρχεται μεγάλος σεισμός. Μείνετε ήσυχοι και ήρεμοι αλλά καλυφθείτε». Και έτσι έγινε, υπήρξε απόλυτη ηρεμία και όλοι έκαναν αυτό που είχαν διδαχτεί, όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

Ακόμη, ανέφερε ότι τα τρένα ταχείας κυκλοφορίας σταμάτησαν αμέσως σε τρεις περιφέρειες κοντά στην περιοχή του επίκεντρου του σεισμού, επισημαίνοντας πως οι ιαπωνικοί σιδηρόδρομοι έχουν κεντρικό αυτόνομο σύστημα με δικούς τους σεισμογράφους και όταν ανιχνεύεται ένας μεγάλος σεισμός κοντά στις γραμμές γίνεται το αυτόματα σταμάτημα των τρένων.

Ευθ. Λέκκας: Πώς μπορεί να σταλεί ένα μήνυμα προειδοποίησης για τον σεισμό






Ο κ. Λέκκας, μιλώντας σήμερα το πρωί στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» τοποθετήθηκε για το ζήτημα της σεισμικής δόνησης στην Ιαπονία και προχώρησε σε διευκρινίσεις.

«Ο σεισμός έγινε σε μια περιοχή και σε μία χώρα εξαιρετικά σεισμογενή και βέβαια το συμπλήρωμα ενός σεισμού στην Ιαπωνία είναι και ένα τσουνάμι. Το τσουνάμι δεν ήταν αρκετά μεγάλο, ο σεισμός έγινε σε ένα ικανοποιητικό βάθος και δεν μπορούσε να αναπτυχθεί ένα μεγαλύτερο τσουνάμι. Η ψυχραιμία του κόσμου είναι δεδομένη στην Ιαπωνία διότι 2-3 φορές τον χρόνο σε όλα τα σχολεία, και υπηρεσίες υποχρεωτικά γίνονται ασκήσεις σεισμού, υπό πραγματικές συνθήκες, δηλαδή γίνεται εκκένωση», είπε αρχικά.

«1 λεπτό πριν τον σεισμό»

«Στην Ελλάδα θέλουμε ακόμα δουλειά στην ενημέρωση για τον σεισμό και αυτό κάνουμε, είμαστε σε ένα επαρκές επίπεδο. Το μήνυμα δεν ήρθε λίγο πριν τον σεισμό στην Ιαπωνία. Ο σεισμός έγινε και όταν γίνεται ένας σεισμός δίνεται προειδοποίηση. Επειδή τα σεισμικά κύματα τρέχουν με 2-2,5 χιλιόμετρα/δευτερόλεπτο, και τα ηλεκτρονικά σήματα τρέχουν με 300.000 χιλιόμετρα/δευτερόλεπτο, όταν είμαστε σε μακρινές αποστάσεις και γίνεται ο σεισμός, έρχεται πρώτα το ηλεκτρονικό σήμα και μετά τα κύματα του σεισμού. Είχε ξεκινήσει ο σεισμός και το σήμα ήρθε νωρίτερα όταν ήμασταν σε μακρινές αποστάσεις. Όταν είμαστε σε κοντινή απόσταση 10-20 χιλιόμετρα, έρχονται ταυτόχρονα ο σεισμός και το μήνυμα, αυτό δε μας διευκολύνει. Αλλά όταν είμαστε σε αποστάσεις 30,40,100 χιλιόμετρα, τότε το ηλεκτρονικό σήμα (το “112”) έρχεται πρώτο και στη συνέχεια αντιλαμβανόμαστε τη δόνηση», τόνισε ο κ. Λέκκας.

Μπορεί το μέτρο να εφαρμοστεί στην Ελλάδα;

«Αν γίνει σεισμός στην Αταλάντη δεν είναι σίγουρο ότι προλαβαίνουμε για να στείλουμε το μήνυμα γιατί η απόσταση δεν είναι πολύ μεγάλη, για να επεξεργαστούμε τα σήματα θέλουμε κάποιον χρόνο, κάποια δευτερόλεπτα κρίσιμα, γύρω στα 10-15 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια φεύγει το σήμα. Εάν προλάβει να έρθει πρώτο το σήμα και το αντιληφθούμε το σήμα, τότε μπορούμε να κάνουμε τις βασικές αρχές προστασίας. Όταν είναι πάνω από 50 χιλιόμετρα, μας δίνεται ο χρόνος να κάνουμε κάποια βασικά πράγματα και να προστατευθούμε. Την εντολή την δίνουμε αλλά προκύπτουν τεράστιες νομικές ευθύνες όταν φύγει ένα σήμα και δεν γίνει σεισμός», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

«Η εκπαίδευση και οι υποδομές που να μην καταρρέουν είναι σημαντικά. Θεωρουμε ότι είμαστε σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο αντισεισμικής θωράκισης στην χώρα και κάνουμε επιπλέον βήματα προχωρώντας σε υποχρεωτικό προσεισμικό έλεγχο σε όλα τα δημόσια κτίρια της χώρας που έχει ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί σε έναν χρόνο», σημείωσε κλείνοντας ο κ. Λέκκας.

Ίσως σας ενδιαφέρουν