Και 5ος νεκρός από κορωνοϊό – 35 νέα κρούσματα σήμερα και 387 συνολικά – Κλείνουν τα σύνορα για πολίτες εκτός ΕΕ

Η ενημέρωση από τον Σωτήρη Τσιόδρα – Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ενημέρωσε ότι σήμερα κατέληξε και 5ος άνθρωπος στη χώρα λόγω του κορωνοϊού. Ανήκε σε ευπαθπή ομάδα και ήταν διασωληνωμένος στη ΜΕΘ. Ο μέσος όρος ηλικίας όσων έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κορωνοϊό είναι τα 68 έτη ενώ ήταν όλοι άνδρες.

Συνολικά, σήμερα εντοπίστηκαν 35 νέα κρούσματα ενώ στο σύνολό τους έχουν φτάσει τα 387! Από αυτά τα 60 είναι «ορφανά». 70 συμπολίτες μας νοησλεύονται σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας, 11 εκ των οποίων σε ΜΕΘ.

Ο μέσος όρος των νοσηλευομένων είναι τα 69 έτη. Συνολικά έχουν ελεγχθεί 4900 δείγματα ενώ 14 έχουν πάρει εξιτήριο από τα νοσοκομεία!

Από τα καταγεγραμμένα κρούσματα, από ηλικία 0-17 ετών είναι τα 11, από ηλικία 18-39 είναι τα 59 και από την ηλικία 40-64 είναι τα 132, και όλα τα υπόλοιπα, δηλαδή 185, αφορούν ανθρώπους άνω των 65 ετών.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας για το ζήτημα που έχει ανακύψει με τα τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού. Επανέλαβε ότι η στρατηγική είναι να γίνονται μόνο από ανθρώπους που εμφανίζουν σοβαρά συμπτώματα και όχι από όσους είναι ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια νόσηση. Γι’ αυτούς ο κ. Τσιόδορας εξήγησε ότι είναι καθοριστικής σημασίας ο περιορισμός κατ’ οίκον με μηδενική κοινωνική επαφή.

Όπως συμπλήρωσε, αυτό που ενδιαφέρει τώρα είναι να μην ξοδεύονται άσκοπα τα τεστ και να μην καταστρατηγείται ό,τι έχουμε αποφασίσει. Υπάρχει έλλειψη αντιδραστηρίων σε παγκόσμιο επίπεδο, παραδέχθηκε, αλλά εξήγησε ότι προσπαθούμε να την ξεπεράσουμε.

«Για κάθε πέντε που νοσούν υπάρχουν άλλοι 95 που νοσούν ήπια» τόνισε ο κ. Τσιόδρας και επισήμανε ότι ο μαζικός εργαστηριακός έλεγχος «ενέχει τον κίνδυνο διασποράς και έκθεσης στον ιό από άτομα που έχουν μία άλλη απλή ίωση».

Μάλιστα, αναφέρθηκε σε ένα νέο τρόπο επιτήρησης της εξάπλωσης του ιού στην κοινότητα με δειγματοληψία ακόμα και στο σπίτι, ώστε να μπορέσουν οι επιδημιολόγοι να εξάγουν ασφαλέστερα συμπεράσματα.

«Δεν απαγορεύεται ο έλεγχος στα ιδιωτικά εργαστήρια, αλλά πρέπει να δηλώνεται ώστε να καταγράφονται τα θετικά ή αρνητικά αποτελέσματα» είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά σε όσους επιστρέφουν από το εξωτερικό, ο κ. Τσιόδρας ήταν ξεκάθαρος και δεν άφησε περιθώρια παρερμηνείας. «Θα πρέπει να τηρούν αυστηρά μέτρα, ειδικά όσοι επιστρέφουν από το Ηνωμένο Βασίλειο, τους οποίους θα τους χειριζόμαστε σαν να έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα» ανέφερε.

Ζήτησε επίσης να διατηρούν αποστάσεις ακόμα και από τον υπόλοιπο οικογενειακό τους κύκλο έως ότου περάσουν τουλάχιστον 14 ημέρες από την ημέρα που επέστρεψαν.

Ο κ. Τσιόδρας συνέστησε σε συγκεκριμένες κατηγορίες ευπαθών ομάδων να μην απομακρύνονται την περίοδο αυτή σε νησιωτικές περιοχές, καθώς θα είναι εξαιρετικά δύσκολη η αεροδιακομιδή τους εφόσον χρειαστεί.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρα προσεκτικοί άνθρωποι με σοβαρή καρδιοπάθεια, αρρύθμιστο ζαχαρώδη διαβήτη, όσοι έχουν κακοήθειες και βρίσκονται υπό θεραπεία και μεταμοσχευμένους με ενεργή ανοσοκαταστολή.

Σε ερώτηση για τους υγειονομικούς που βρίσκονται θετικοί στον ιό, αλλά και για τις πτέρυγες νοσοκομείων που αναστέλλουν την εφημερία ή τη λειτουργία τους λόγω απολύμανσης, εξήγησε:

Οι υγειονομικοί θα τίθενται σε επταήμερη και όχι σε 14ημερη καραντίνα προκειμένου να μην αδυνατίσει το σύστημα υγείας και θα επιστρέψουν στα νοσοκομεία ακόμα και αν χρειαστεί να δουλέψουν με μάσκα, λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

Σε ό,τι αφορά τις κλινικές που κλείνουν για απολύμανση, ανέφερε πως ο ίδιος επικοινώνησε με τους επικεφαλής τους και ζήτησε να παραμένουν ανοικτές, αλλά να τηρούνται όλοι οι κανόνες ασφαλείας. «Οι υγειονομικοί είναι η εμπροσθοφυλακή του συστήματος υγείας» υπογράμμισε.

Ο κ. Τσιόδρας όταν ρωτήθηκε για την κλινική εικόνα και την εξέλιξη της υγείας όσων νοσηλεύονται στη χώρα μας, είπε ότι αρκετοί περνούν ελαφρά αυτή την ίωση, κάποιοι κάνουν πνευμονίες, αλλά και ορισμένοι δυσκολεύονται να διαχειριστούν τις επιπλοκές αυτού του ιού, ιδίως μετά την 5η και 7η ημέρα που έχει παρατηρηθεί ότι αναπτύσσουν ένα υπερφλεγμονώδες σύνδρομο και δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στις επιπλοκές της νόσου. Ωστόσο, έχουμε δει και ανθρώπους να βελτιώνονται και να πηγαίνουν πολύ καλύτερα, επισήμανε.

Απέφυγε να αναφερθεί σε συμπεράσματα για την αντιϊκή θεραπεία που χορηγείται στους ασθενείς, τονίζοντας πως είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα.

Καταλήγοντας ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε πως αναστέλλονται όλα τα τακτικά χειρουργεία στον ιδιωτικό τομέα.

Χαρδαλιάς: «Είμαστε σε πόλεμο»

«Αν πειθαρχήσουμε όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά, η νόσος δεν θα εξαπλωθεί. Αν δεν ακολουθήσουμε τα μέτρα, η εξάπλωση του ιού, σημαίνει κίνδυνος σε όσους αγαπάμε. Είμαστε σε πόλεμο», τόνισε από την πλευρά του ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο οποίος ανακοίνωσε νέα μέτρα που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση:

«Από την Τετάρτη, 18.03.2020, στις 06:00 το πρωί δεν επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα μας πολίτες χωρών εκτός ΕΕ, παρά μόνο για απολύτως αναγκαία συνθήκη, που σχετίζεται αποκλειστικά για επείγουσα εργασία ή οικογένεια.

Όσοι βρίσκονται στη χώρα μας από το εξωτερικό για διακοπές, να περιορίσουν στις απολύτως αναγκαίες τις όποιες μετακινήσεις τους στο εσωτερικό. Όσοι βρίσκονται σε οικειοθελή καραντίνα μπορούν να φύγουν από τη χώρα και πριν από την παρέλευση του χρόνου αυτού.

Έλληνες και αλλοδαποί από χώρες της ΕΕ μπορούν να εισέλθουν στη χώρα, αλλά με την ηχηρή σύσταση πως θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα για 14 μέρες (ειδικά όσοι προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο).

Στην συνέχεια, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέγνωσε όλη την λίστα με τα καταστήματα που δεν θα λειτουργήσουν από την Τετάρτη, 18.03.2020, αλλά και εκείνα που θα λειτουργήσουν.

Αναλυτικά:

Κλείνουν οι επιχειρήσεις λιανεμπορίου που έχουν συναλλαγές με τον κοινό (εμπορικά καταστήματα).

Μένουν ανοιχτά:

-σούπερ μάρκετ
-παντοπωλεία
-κρεοπωλεία
-ιχθυοπωλεία
-αρτοποιεία
-ζαχαροπλαστεία
-οπωροπωλεία
-κάβες
-φαρμακεία
-καταστήματα αναπηρικών και ορθοπεδικών ειδών, καθώς και ιατρικών και βιομηχανικών αερίων και μηχανημάτων
-καταστήματα οπτικών
-καταστήματα πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας σε τηλέφωνο ανάγκης που θα δίδεται από τους καταστηματάρχες
-Οι δραστηριότητες που αφορούν διανομή προϊόντων (delivery, room service κ.λπ.) και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take-away), εφόσον δεν επιτρέπεται η χρήση τραπεζοκαθισμάτων και το σερβίρισμα, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου πρώτου της κοινής υπουργικής απόφασης υπ’ αρ. Δ1α/ΓΠ.οικ.18149/13.3.2020 (Β’ 855)
-οι λαϊκές δημοτικές αγορές κατά το μέρος μόνο που πωλούνται προϊόντα του πρωτογενούς τομέα, τηρουμένων των περιορισμών για το μη συγχρωτισμό εντός των καταστημάτων
-τα πρατήρια υγρών καυσίμων
-τα συνεργεία αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, συμπεριλαμβανομένων των συνεργείων που λειτουργούν εντός καθετοποιημένων μονάδων αντιπροσωπειών λιανικής και after sales
-τα καταστήματα εμπορίας και επισκευής ποδηλάτων
-τα περίπτερα
-τα μίνι μάρκετ ή καταστήματα πώλησης ψιλικών
-τα καθαριστήρια
-τα καταστήματα παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών και λοιπών υπηρεσιών κούριερ
-τα καταστήματα πώλησης και διατροφής ζώων συντροφιάς, ζωοτροφών ή κτηνιατρικών φαρμάκων
-τα καταστήματα των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, κατά το μέρος που αφορά υπηρεσίες πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών, καθώς και υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop κτλ.), τηρουμένων των περιορισμών για το μη συγχρωτισμό εντός των καταστημάτων
-τα καταστήματα εταιριών παροχής ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου
-τα καταστήματα εμπορίας φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων, πολλαπλασιαστικού υλικού και γεωργικών φαρμάκων ή υλικών
-τα γραφεία τελετών (κηδειών)
-τα εμπορικά καταστήματα εντός των λιμανιών και των αεροδρομίων όλης της χώρας, τηρουμένων των περιορισμών για το μη συγχρωτισμό εντός των καταστημάτων.

Ακόμη τόνισε πως θα απαγορευθεί προσωρινά στις λαϊκές αγορές, η διάθεση προϊόντων τα οποία δεν σχετίζονται με τροφές.

Τέλος, στο πλαίσιο αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού σε πληθυσμό που διαμένει στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης Νήσων, τα οποία λειτουργούν σε κατάσταση υπερπληρότητας, ενημέρωσε ότι θα ισχύσει περιορισμός κυκλοφορίας των διαμενόντων στα ΚΥΤ, με την ελεγχόμενη μετάβαση τους στα οικεία αστικά κέντρα για την κάλυψη των αναγκών τους.

Συγκεκριμένα, είπε θα δίνεται η δυνατότητα μετάβασης, ανά μία ώρα, σε περιορισμένες ομάδες ατόμων στα γειτονικά αστικά κέντρα, μεταξύ 7 το πρωί και 7 το βράδυ.

Επίσης προχωρούν τα απαραίτητα έργα περίφραξης, όπου έχει ζητηθεί από τους οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης και προχωρά επίσης η δημιουργία ειδικής μονάδας σε κάθε κέντρο, η οποία θα περιλαμβάνει ιατρεία, χώρους νοσούντων απομόνωσης για την περαιτέρω πρόληψη και αντιμετώπιση τυχόν κρουσμάτων.

Αύριο (18 Μαρτίου) αναμένεται να εξεταστεί, όπως είπε μετά την επίσημη ενημέρωση στους δημοσιογράφους ο κύριος Χαρδαλιάς, το ζήτημα των συναθροίσεων προσφύγων και μεταναστών σε κεντρικές περιοχές της Αθήνας.

Ίσως σας ενδιαφέρουν