Καλαμάτα: Η τελευταία πτήση του 40χρονου επισμηναγού – Τα σενάρια που εξετάζονται

Το τραγικό γεγονός έγινε μπροστά στα μάτια της συζύγου και των δύο παιδιών του

Τραγική κατάληξη είχε η πτήση του T-2 buckeye της Πολεμικής Αεροπορίας με χειριστή τον 40χρονο επισμηναγό Επαμεινώνδα Κωστέα.

Ήταν η τελευταία πτήση του με το συγκεκριμένο αεροσκάφος και μάλιστα έγινε μπροστά στα μάτια της οικογένειάς του. Ο 40χρονος επισμηναγός υπηρετούσε επί 23 χρόνια στην Πολεμική Αεροπορία και είχε πάνω από 3.000 ώρες πτήσεις.

«Η σύζυγός του τον περίμενε μέσα στο αεροδρόμιο. Εμένα με πήρε τηλέφωνο ένας συνάδελφός του και μου λέει έλα στο σπίτι έγινε κάτι», δήλωσε ο αδελφός του επισμηναγού.






Τα σενάρια που εξετάζουν οι ειδικοί

Τα αίτια συντριβής του εκπαιδευτικού αεροσκάφους T-2 διερευνώνται από επιτροπή εμπειρογνωμόνων. Ειδικότερα και σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ ερευνάται αν τεχνικό πρόβλημα ή κάποιο πουλί οδήγησε στην συντριβή του αεροσκάφους και την απώλεια του χειριστή του.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, υπάρχουν στοιχεία που μπορούν να συλλέξουν εύκολα οι Αρχές διότι το αεροσκάφος έχει πέσει σε σημείο με πρόσβαση τα οποία ήδη συγκεντρώνονται καθώς και πολλές μαρτυρίες που θα ρίξουν φως στα αίτια του δυστυχήματος.






Η μοιραία πτήση

Το αεροσκάφος με τον επισμηναγό απογειώθηκε στις 10:31 μαζί με άλλα δύο του ίδιου τύπου για πτήση συντήρησης των χειριστών με το πρόγραμμα να περιλαμβάνει εικονική αερομαχία και προσβολή του αεροδρομίου.

Αφού είχε τελειώσει η πτήση και τα αεροσκάφη επέστρεφαν στο αεροδρόμιο για προσγείωση, στις 11:28 χτύπησε η καταστροφή.

Η συντριβή σημειώθηκε 900 μέτρα βόρεια της πύλης του αεροδρομίου, κοντά στην περιοχή Άρι στη Μικρομάνη.

«Ήταν η τελευταία πτήση με αυτό τον τύπο αεροπλάνου καθώς μετά θα μεταπηδούσε σε άλλο τύπο εκπαιδευτικού στα T-6. 3000 ώρες πτήσης είχε», σημείωσε ο αδελφός του επισμηναγού.

Δεν εγκατέλειψε το αεροσκάφος για να μην πέσει στο χωριό

Οι πληροφορίες θέλουν τον αδικοχαμένο πιλότο να μην εγκατέλειψε το αεροσκάφος, αν και το μοιραίο Τ-2 διέθετε εκτινασσόμενο κάθισμα, προκειμένου αυτό να μην καταλήξει στο χωριό Άρις προκαλώντας θύματα ανάμεσα στους πολίτες.

Κάτοικοι της περιοχής έκαναν λόγο για έναν εκκωφαντικό θόρυβο και στη συνέχεια είδαν ένα μαύρο σύννεφο καπνού να απλώνεται στον ουρανό της πόλης.






Όπως μετέδωσε το MEGA, η Πολεμική Αεροπορία παρέλαβε το 1976 τα συγκεκριμένα αεροσκάφη για την εκπαίδευση των Ικάρων και των νέων Ανθυποσμηναγών. Τον Αύγουστο του 2018, ένα ίδιο Τ-2 είχε συντριβεί σε δύσβατη δασική περιοχή κοντά στην Σπάρτη, με το δυστύχημα τότε να στοιχίζει τη ζωή στον επισμηναγό Νίκο Βασιλείου.

«Έχουν μείνει να πετούν λιγότερα από 10 και επειδή έχει αποσυρθεί από τις ΗΠΑ αναγκαζόμαστε να κανιβαλίζουμε τα υπόλοιπα για ανταλλακτικά», τόνισε αεροναυπηγός.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις κήρυξαν τριήμερο πένθος για το δυστύχημα.

Ίσως σας ενδιαφέρουν