Le Figaro:«Περισσότεροι από 500.000 Ελληνες εγκατέλειψαν τη χώρα μεταξύ 2012 και 2018»

«Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, περισσότεροι από 500.000 Ελληνες εγκατέλειψαν τη χώρα μεταξύ 2012 και 2018 λόγω της οικονομικής κρίσης».

Η «Ελλάδα θέλει να επαναπατρίσει τους ‘εγκεφάλους’ της» τιτλοφορείται δημοσίευμα της Le Figaro, το οποίο αναφέρεται στις προσπάθειες της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη να μετατρέψει το brain drain σε brain game.

«Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, περισσότεροι από 500.000 Ελληνες εγκατέλειψαν τη χώρα μεταξύ 2012 και 2018 λόγω της οικονομικής κρίσης. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη τους ενθαρρύνει τώρα να επιστρέψουν στη χώρα», γράφει η εφημερίδα και στη συνέχει αναφέρεται στην περίπτωση του Ανδρέα Παλλίδη.. «Στην αρχαία ελληνική γλώσσα, Νόστος σημαίνει μελαγχολία ή νοσταλγία για τη χώρα. Ένας ομηρικός όρος που χρησιμοποιείται στην Ιλιάδα για να περιγράψει την απόλυτη επιθυμία του Οδυσσέα να βρει την Ιθάκη, το νησί του, μετά από μια επική οδύσσεια. Αυτός ακριβώς ο «νόστος» ταλαιπωρούσε τον Ανδρέα Παλλίδη. Μετά από δέκα χρόνια στο εξωτερικό, αυτός ο νέος Ελληνας αποφάσισε πρόσφατα, να επιστρέψει στη χώρα, με οποιοδήποτε κόστος», γράφει.

«Η ελληνική κυβέρνηση, που ήρθε στην εξουσία τον Ιούλιο του 2019, θέλει να να επωφεληθεί από αυτό το πατριωτικό αίσθημα για να ξεκινήσει το πρόγραμμά της, αποκαλούμενο ‘Brain gain’. Σχεδιάζει να επαναπατρίσει 500.000 ‘εγκεφάλους’ και εξασφαλίζει τα μέσα για αυτόν το σκοπό»

Το δημοσίευμα καταλήγει στην περίπτωση του Ανδρέα Παλλίδη, ο οποίος τελείωσε τις σπουδές του στο Βερολίνο. «Το 2010, όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, ο Ανδρέας τελείωνε τις σπουδές του στη βιολογία και τη γεωπονία στο Βερολίνο. «Από τη μία πλευρά, στη Γερμανία, όπου ζούσα, τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων αναφέρονταν στους φοροφυγάδες, τεμπέληδες και κερδοσκόπους Έλληνες, θυμάται ο Ανδρέας. Από την άλλη πλευρά, στην Ελλάδα, οι ειδήσεις μονοπωλούνταν από τις δραστικές περικοπές των μισθών, την αύξηση των φόρων και ένα κλίμα ανησυχίας. Δεν μπορούσα να επιστρέψω στη χώρα μου κάτω από αυτές τις συνθήκες. Προτίμησα να υποβάλω αίτηση για μια θέση εργασίας στο εξωτερικό», γράφει.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι «στις αρχές Μαρτίου, η συντηρητική κυβέρνηση σκοπεύει να δημιουργήσει έναν οργανισμό που θα είναι υπεύθυνος για τη διασύνδεση μεγάλων εταιριών εγκατεστημένων στην Ελλάδα, με τη διασπορά. Και προχωρά ακόμη περισσότερο, επιδοτώντας, για ένα χρόνο, το 70% του μισθού τους(με ανώτατο όριο τα 2000 ευρώ) στην εταιρεία που τους προσλαμβάνει, στην Ελλάδα. «Είναι ένα μεγάλο κίνητρο, ακόμα κι αν φαίνεται εύθραυστο. Μας αρέσει να νιώθουμε και πάλι ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας», αναφέρει ο Ανδρέας και τονίζει πως ‘‘Ποτέ δεν ξέρεις, λέει. Η Ελλάδα είναι λίγο σαν τη Μήδεια: σκοτώνει τα παιδιά της”».

Ίσως σας ενδιαφέρουν