Μαγιορκίνης: Η επιδημία εμφανίζει ανοδικές τάσεις στα νέα κρούσματα στην Ελλάδα

207 από τα 460 νέα κρούσματα καταγράφηκαν στην Αττική, όπως ενημέρωση ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ

Στη σημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, ενημέρωσε πως 142 μολύνσεις συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ από αυτές 115 εντοπίζονται σε εργοστάσιο. Ο καθηγητής σημείωσε πως 207 από αυτά τα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική.

Σε παγκόσμια κλίμακα ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ξεπερνά τα 34 εκατ., εκ των οποίων 6 εκατ. μολύνσεις αφορούν στην Ευρώπη. Ο καθηγητής τόνισε πως καθημερινά, διαπιστώνονται 250.000 με 30.000 νέα κρούσματα, αλλά και 4.000 με 5000 θάνατοι.

Ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε πως η επιδημία εμφανίζει ανοδικές τάσεις στα νέα κρούσματα στην Ελλάδα, ενώ αντίστοιχη είναι η εικόνα και στους διασωληνωμένους αυξάνοντας την πίεση στο σύστημα υγείας. Η δυναμική της επιδημίας του κορωνοϊού είναι δυσανάλογα κατανεμημένη στην περιφέρεια Αττικής.

Ο καθηγητής τόνισε πως η αύξηση των νέων κρουσμάτων, αλλά και των διασωληνωμένων από τον κορωνοϊό γίνεται αργά, αλλά όχι σταθερά και ακολουθεί διακυμάνσεις. Ωστόσο, διαπιστώνει πως το σενάριο της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού φαίνεται να έχει απομακρυνθεί.

Ο κ. Μαγιορκίνης επεσήμανε πως το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού στο βόρειο ημισφαίριο εισέρχεται σε περίοδο αυξημένης μεταδοτικότητας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως η θερμοκρασία πέφτει και η δραστηριότητα μεταφέρεται σε εσωτερικούς χώρους. Όπως είπε, οι κλειστοί χώροι και η αυξημένη θερμοκρασία σε αυτούς καθιστά τη μετάδοση του ιού ως και 10 φορές πιο υψηλή. Συγκεκριμένα, ο επίκουρος καθηγητής σημείωσε πως κάτι τέτοιο αναμένεται στη χώρα μας από τα τέλη Οκτώβρη.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε πως δύο παράγοντες παραμένουν αστάθμητοι στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Ο πρώτος αφορά στους ασυμπτωματικούς ασθενείς και ο δεύτερος στο γεγονός πως η μετάδοση μπορεί να γίνει σε μεγάλο αριθμό ατόμων.

Μια τέτοια υπερμετάδοση μπορεί να αλλάξει την εικόνα της επιδημίας του κορωνοϊού από τη μια μέρα στην άλλη. Ο καθηγητής επανέλαβε πως πρέπει να θεωρούμε τους εαυτούς μας σιωπηλούς φορείς της επιδημίας και να ακολουθούμε τα μέτρα περιορισμού μετάδοσης του ιού.

Τέλος, ο επίκουρος καθηγητής του ΕΚΠΑ αναφέρθηκε σε πρώιμες μελέτες μονοκλωνικών αντισωμάτων σε ασθενείς κορωνοϊού. Ο κ. Μαγιορκίνης εξήγησε πως όταν μολυνθεί κάποιος από τον ιό χρειάζεται ένα διάστημα ώστε το ανοσοποιητικό να τον εντοπίσει και να φτιάξει τα κατάλληλα αντισώματα.

Οι επιστήμονες λοιπόν παρέχουν ενδοφλέβια τεχνητά παρασκευασμένα αντισώματα στους ασθενείς. Οι πρώτες ενδείξεις είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές, καθώς ένα κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων έδειξε να επισπεύδει την κάθαρση του ιού από το αναπνευστικό σύστημα.

Ίσως σας ενδιαφέρουν